«СМАЙЛ» ПРАЦЮЄ – «СМАЙЛ» РЯТУЄ

0
819
views

Минулого тижня у прес-клубі «Єлисаветград» представники кропивницького центру соціальної адаптації військових «СМАйЛ» презентували практичний посібник з елементами інтерактиву «Ресурси впевненості: історії на межі війни».

Це – книга для роботи зі стресом та його фізичними й психологічними проявами. У ній зібрані історії про волонтерів, котрі розповідають про те, що для них було ресурсом впевненості, аби не вигорати і рухатися далі. Це книга про тих, хто вміє знаходити ресурс і ділиться ним із тими, хто його потребує.

Про необхідність і зміст книги, про роботу над нею розповіли кризовий психолог, координатор ЦРВ «Коловорот» і співзасновник центру соціальної адаптації військових «СМАйЛ» Андрій Фоменко, журналістка, координатора по роботі зі ЗМІ названого центру Ольга Ткаченко, волонтерка і співзасновниця означеного центру Інна Колпак та меценат, депутат міської ради Михайло Бєжан.

ЗБЕРЕМО РАЗОМ ВЕЛИКОДНІЙ КОШИК ДЛЯ БІЙЦІВ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ УКРАЇНУ НА СХОДІ

 

Зокрема Андрій Фоменко сказав: «Коли ми об’єднали зусилля з “Серцями матерів Кіровоградщини” і створили центр “СМАйЛ”, який має допомагати військовим і волонтерам спрямувати роботу на реалізацію різних громадських і соціальних проектів, зрозуміли, що надходить дуже багато звернень психологічного характеру. Але деякі до нас не доходять. Тому що не всі ветерани та члени родин розуміють, з чим матимуть справу при зустрічі з психологом. Завдяки тому, що у нас вже була серйозна активність у роботі в центрі “Коловорот”, де позаминулого року ми опрацювали 911 звернень, минулого – 746, на початку нинішнього року разом зі СМАйЛом опрацьовано понад 80 звернень, у нас виник внутрішній запит. Тож до проекту долучився Михайло Бєжан у тій частині, яка потребувала певних фінансових і організаційних витрат. Робота по створенню цього проекту тривала з травня минулого року».

У свою чергу Ольга Ткаченко зазначила: «Ми хотіли показати конкретні приклади того, як люди змогли впоратися з тими проблемами, з якими військові приходять до волонтерів. Волонтери – це такі унікальні люди, які не можуть не підняти слухавку о третій ночі, тобто не можуть відмовити. Тому у першу чергу ми хотіли показати історії волонтерів, як вони змогли знайти власний ресурс і не вигоріти. Вони не можуть і не мають права зупинитися, тому що від них чекають допомоги. У першій частині ми показали цих людей, які, як правило, залишаються у тіні. З етичних міркувань їхні імена змінені. Ми намагались побудувати книгу максимально інтерактивно, аби це були не просто літери на папері. Ми хотіли, щоб книга говорила з читачами, а читач звертався до неї. Ми пропонуємо деякі вправи, аби зрозуміти, які відчуття вже пропрацювалися і які ще варто допрацювати. Ці вправи ми подали у такому форматі, аби людина могла читати не поспіль, а вибірково. Робота зі стресом – це така річ, яку важко відпрацювати поспіль. Ці історії є також прикладом того, коли стрес нечіткий, буденний, який людина щодня отримує, але не завжди може його ідентифікувати. Проте він у ній залишається і з часом може показувати несподівані наслідки. В такій роботі, як робота зі стресом, довіра чи не головний ключ до успіху. Тому ми намагалися максимально встановити довіру з читачем. Як через історії, так і через спосіб подачі змісту».

Натхненниця цього проекту Інна Колпак пояснила: «Слава Україні! Героям слава! Україна понад усе! Для когось це гасла, а для мене це моє життя. Я у цьому впевнена, впевнена моя родина і ті люди, які поряд зі мною. Тому дуже боляче було дивитися хлопцям у вічі, коли вони приходили безпорадні. Їх безпорадність проявлялася у тому, що, повертаючись сюди, вони бачили, що для більшості це лише гасла. Та соціальна складова і вмотивованість, з якою вони захищали країну, тут розчиняється, ховається. Тому ми мали їм допомогти протистояти тій біді, яку ми бачили в їхніх очах».

Роман Любарський

Фото з сайту kirovohradpressclub.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here