У БОБРИНЦІ… «ПІДВІШУЮТЬ» ПРОДУКТИ

0
931
views

Учні Бобринецької загальноосвітньої школи №5 долучилися до всеукраїнського конкурсу «Добре діло». Діти вже відвідали міні-притулок для тварин, допомогли людині у складних життєвих обставинах. Та вирішили школярі розширити діапазон допомоги – і створили соціальну поличку в місцевому маркеті.

Конкурс «Добре діло» проводиться в рамках всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Гра є формою позакласної роботи з патріотичного та морально-етичного виховання школярів. До конкурсу долучилися учні 8-11 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 в місті Бобринці. Нещодавно відвідали міні-притулок для тварин «Чотири лапи», допомогли місцевому пенсіонеру, який цього потребував. Та на цьому школярі вирішили не зупинятися.

– На день міста, що у вересні, учні беруть участь у ярмарку, де продають різні поробки, випічку. Із зароблених грошей залишилися сотня гривень. І діти вирішили витратити їх на ще одне добре діло, – розповідає заступниця директорки з виховної роботи Наталя Рубаненко.

Старшокласники чули про практику «підвішеної кави»: анонімне пригощання будь-кого кавою. Така традиція бере початок із сучасної Італії. Відбувається це так: ви замовляєте і платите за кілька порцій кави, одну для себе, а решту просите «підвісити». Далі бармен відмічає на спеціальній дошці кількість «підвішеного». Після цього будь-хто бажаючий може замовити каву безкоштовно, адже раніше вже хтось за неї заплатив. За цією ідеєю учні бобринецької школи створили минулого тижня в одному з місцевих маркетів соціальні полички. На поличках напис: «Потребуєш – візьми. Можеш – поклади».

– Цю ідею запропонували старшокласники Олексій Мисерва, Анастасія Волошин, Олег Корнієць. Ми звернулися до директорки найближчого до школи маркету – Валентини Татарової. Вона із радістю погодилася на таку справу. В магазині знайшли і встановили полички, а ті сто гривень діти витратили на перші продукти: поклали туди крупи, цукор, хліб, вершкове масло, консерви, – пояснює Наталя Рубаненко.

Ініціатива мала успіх, тож Валентина Татарова, яка керує ще трьома магазинами в Бобринці, вже запропонувала розмістити такі полички і в інших торговельних точках.

– Я майже щодня заходжу до цього маркету. Полички стоять не пусті: люди кладуть і молочні продукти, хліб, крупи тощо, ‒ ділиться враженнями фахівчиня з виховної роботи. – Працівники маркету казали, що люди цікавляться такою акцією, із задоволенням долучаються. Кажуть, що не було такого, щоб хтось прийшов і просто забрав все з полиць. Навіть при мені якось зайшла літня жінка: уважно роздивилася різні товари на соціальних поличках, взяла лише хлібину.

Виявляється, ці полички школярі планували встановити до Великодня. Та вирішили не чекати, адже вже зараз товари на таких поличках можуть допомогти тим, хто цього потребує.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

КОНКУРС ЖУРНАЛІСТСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ «ДІЙ АКТИВНО! ЖИВИ ПОЗИТИВНО!» ІНІЦІЙОВАНИЙ БЛАГОДІЙНИМ ФОНДОМ ОЛЕКСАНДРА ШЕВЧЕНКА
ТА УКРАЇНСЬКИМ ЖУРНАЛІСТСЬКИМ ФОНДОМ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here