«А ПОУТРУ ОНИ ПРОСНУЛИСЬ…»

0
1229
views

Талановитий російський письменник, актор і кінорежисер Василь Шукшин ще на початку сімдесятих років почав писати повість з назвою, винесеною в заголовок. Її герої ­ вісім мужичків, які прокинулися вранці у витверезнику. Не всі розуміють, де опинилися, деякі не розуміють, навіть в якому вони місті.

Примітно, що Шукшин зумів зобразити весь зріз тогочасного радянського суспільства. Серед клієнтів витверезника і тракторист, і професор, ще закрійник, урка, очкастий інтелігент, електрик, хтось похмурий, якийсь сухорлявий. Всі вони разом згадують, що накоїли вчора. Одному здається, що він убив когось. Міліціонери, кажучи по-сучасному, тролять гультяїв. А ще у витверезник приходить соціолог – вивчити хто, як, з ким і чому випиває.

Вранці 22 квітня не міг не згадати цей твір (за ним ще відомий фільм знятий). Зачаровані перемогою прихильники кандидата, який молодший, вже вираховували, яким рейсом з Борисполя і куди втече той, хто програв. Він чомусь нікуди тікати не став.

Дмитро Разумков, притомний син притомного батька, до речі, який попрацював у Кіровограді (ми з ним трохи знайомі), заявив, що тарифи знижувати поки ніхто не буде. Шкода, що про це ніхто з команди переможця не заявив числа так 18-19, перед виборами. До речі, на інші теми, як-то зниження податків, дешевий бензин, зростання зарплат тощо, ніхто з команди Зеленського не говорив, тільки його фанати в соціальних мережах. Він тільки обіцяв «кінець епохи бідності», хоча що це конкретно означає, складно зрозуміти.

Бог йому в поміч, цілком може виявитися, що з нього вийде пристойний президент. Подобається вже один такий факт – Путін досі не привітав Зеленського з перемогою. Щось там пробелькотів прес-секретар Путіна Пєсков, причому чи то Пєсков, чи  Зеленський були, м’яко кажучи, не об’єктивні. Володимир Зеленський говорив під час дебатів, що в Росії живе і працює 9 мільйонів українців. А Дмитро Пєсков сказав, що в Росії живе і працює 3 мільйони українців. Нічого собі так розвал-сходження в 6 мільйонів!

Ну і те, що не привітав,  наразі хороший знак для Володимира Олександровича. Пригадую, в 2004-му Путін вітав Януковича з перемогою на виборах двічі, і це Федоровичу ніяк не допомогло, скоріше, навпаки.

Зеленський і його прихильники, звичайно, зробили багато зайвого. Вони гостро критикували Порошенка за все на світі, починаючи з наших моряків, яких він не звільнив, перемоги на Донбасі в короткі терміни, долар по 8 гривень. Зараз рано про це з нього питати, треба дочекатися інавгурації. Але вже в серпні – вересні у багатьох, швидше за все, почнуть виникати питання: пане президенте, а що з курсом долара? А тарифи чому ті ж? Чому на Донбасі, як і раніше, стріляють? Сподіваємося, у Зеленського будуть аргументовані відповіді, а не фірмові «квартальні» жарти.

До речі, буду реготати від щирого серця, якщо Зеленський зніме недоторканність з себе як президента. Ну от не вірю, що буде він пиляти гіляку, на якій сидить. Ну а його адепти дуже швидко забудуть про такі його обіцянки. Не дуже надовго, звичайно.

Нехай він мені і категорично не подобається, все ж хочеться побажати новому президенту всіляких гараздів. А раптом?..

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here