«ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ»

0
1489
views
«ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ». Фото Ігоря Демчука. НС

Під такою назвою проходила мобільна виставка, що експонувалася в обласному художньому музеї з 2 по 8 травня. Це втілення художнього благодійного проекту на допомогу та підтримку українських військовополонених моряків, підступно захоплених агресором з РФ.

Щоб здійснити цей проект, двадцять чотири художники зі всіх куточків України понад два місяці писали картини, які являють собою не просто морський пейзаж з трьома кораблями у бурхливому морі, а й передають ті почуття й емоції, які нуртують у душах усіх родин наших військових та й самих моряків, що незаконно утримуються у московських тюрмах. За зразок була узята картина Беати Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому», написана художницею у перші дні полону наших моряків.

Ініціатором відкриття виставки у Кропивницькому стала мати командира малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» Романа Мокряка Наталія Кравченко. На відкритті виставки вона сказала: «Я дуже рада бачити так багато людей, так багато друзів у цій залі. Багатьох з вас я не знаю, але вважаю своїми друзями, тому що ви прийшли підтримати мене, підтримати Анатолія, батька матроса Андрія Артеменка – усі двадцять чотири родини військовополонених і тих наших хлопців-спецпризначенців, які утримуються в катівнях росіян. Коли готувалася ця виставка, у мене були відчуття і радості, й суму водночас. Хотілося цю картину повісити вдома і поглядати на неї, та якось лячно було, що вона увесь час нагадуватиме про наше горе. Але я впевнена: прийде час – і наші хлопці будуть вдома. І ця картина буде нам як згадка про страшне минуле, яке ми змогли усі разом перебороти. Це буде згадка про нашу силу, про нашу мужність, про нашу відданість і велику єдність. Тому що тільки у єдності з усім народом України ми зможемо все це винести і пережити. Якщо ми будемо разом, вони відчують на відстані наш емоційний стан. Тому я хочу, щоб ви були позитивно налаштовані. Хочу сказати слова вдячності нашій обласній адміністрації за підтримку, за те, що виставка змогла сюди приїхати, нашій Кропивницькій районній адміністрації за те, що підтримувала нашу родину увесь цей час матеріально і морально, нашій Соколівській сільській раді, моєму рідному відділу освіти. Ми не опускаємо руки, ми чекаємо. Чекайте разом з нами! Слава Україні!».

ПОМІЧНЯНСЬКА ОТГ ПІДТРИМУЄ ПОЛОНЕНИХ РОСІЄЮ УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ (ВІДЕО)

 

Передаючи присутнім щирі вітання від голови Кіровоградської обласної адміністрації Сергія Кузьменка з нагоди свята Великодня та відкриття цієї виставки, його перший заступник Сергій Коваленко зазначив: «Двадцять чотири українських сини зараз знаходяться у російському полоні через те, що виконували наказ командирів, через те, що діяли відповідно до норм міжнародного права. Серед них Роман Мокряк з Карлівки Кропивницького району та Андрій Артеменко з Новоукраїнки, але усі двадцять чотири для нас близькі, рідні. Та найголовніше, що ця громадська ініціатива показує, що не лише для української влади, не лише для сімей полонених, а для всіх нас важливо, аби Росія виконувала міжнародне право. І ми впевнені, що будемо вітати тих, хто у російському полоні, тут, на нашій українській землі. Слава українським воїнам, слава Україні!».

Під час виставки в обласному художньому музеї продавалися листівки з репродукціями представлених робіт, а також проводилася благодійна виставка-розпродаж інших картин, пожертвуваних різними художниками. Відвідувачі також могли написати листа полоненим морякам, підтримати їх теплим словом, поселити у них впевненість, що вони не забуті. Виставка стала справжнім актом духовної і моральної єдності небайдужих громадян, а картини продовжують мандрувати тими містами України, звідки родом наші моряки. Коли вони повернуться додому, отримають ці картини у подарунок.

 

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here