«ДМИТРІВКА – ЦЕ ЄВРОПА!»

0
2708
views

Час від часу ми приїжджаємо в Дмитрівку, що є центром об‘єднаної територіальної громади, аби засвідчити тамтешні зміни і досягнення. Але цього разу метою нашого візиту було розповісти саме про очільницю ОТГ Наталю Євстафіївну Стиркуль, яка перебуває на посаді голови вже четверту каденцію. І це було б, на наш погляд, справедливо, адже стільки часу і сил, скільки вона віддала роботі, щоб покращити життя односельцям, щоб село квітло і розвивалося, підрахувати просто неможливо. Але, дізнавшись про мету нашого приїзду, Наталя Євстафіївна заявила категоричне «Ні!», бо, за її твердженням, без міцної команди, без «бабського батальйону» того, що на сьогодні має село, а з ним і громада, нічого б не було. І дійсно, наразі у Дмитрівці всі керівні посади займають жінки, правда, секретар ради – молодий чоловік. Наскільки добре все у них виходить, можна визначити за кількома словами, які, побувавши у селі, сказав гість із Польщі: «Дмитрівка – це Європа!».

«Головне – не втратити реальні можливості»

– Дмитрівська ОТГ об‘єднує вісім населених пунктів, – розпочинає розмову Наталя Євстафіївна. – Це сама Дмитрівка, що є центром, а також села Гостинне, Долина, Веселий Кут, Калинівка, Плоске, Макариха і Новопокровка, де загалом проживають п‘ять тисяч чоловік. Децентралізація дала великі можливості для поліпшення добробуту, якості життя, освіти, медицини, адже для цього у нас є багаті землі, великі підприємства, працьовиті люди. Кошти сільського бюджету направляються на покращення матеріально-технічного забезпечення всіх бюджетних закладів. Відкрито відділ надання адміністративних послуг, куди населення активно звертається за вирішенням тих чи інших питань. У сільській раді надаються послуги щодо прийому та оформлення документів на всі види державної та соціальної допомоги, отримання пільг і субсидій, вирішуються земельні питання, видаються довідки. Людям це зручно, бо все вирішується на місці та економить їхній час.

Робота Дмитрівської сільської ради завжди була пов‘язана з людьми, є у цьому чималий цінний досвід.

– Важливою складовою успіху є бажання рухатися вперед, – продовжує голова ОТГ. – А ще – команда однодумців, цілеспрямованих, активних, відповідальних. У нас потужний депутатський корпус, виконавчий комітет, очільники сільгосппідприємств, керівники установ і організацій, а також небайдужі жителі територій, завдяки усім ми маємо значні зрушення у розвитку території.

Наталя Євстафіївна розповіла, що вперше за багато років на території громади ремонтуються сільські дороги асфальтобетонним покриттям, будуються дитячі майданчики, спортивні вуличні тренажери, оновлено та озеленено парк. За рахунок власних коштів сільського бюджету повністю утримується соціальна сфера. Багато планів щодо залучення грантів та проектів за кошти європейських донорів на розвиток території, які вже успішно використовують створені ОТГ. Головне – не втратити ці можливості.

У території є майбутнє!

У цьому абсолютно впевнені як сама голова ОТГ Наталя Стиркуль, так і її односельці. Підставою для такої впевненості є те, що молодь не тікає із села. Навпаки, зростає кількість дітей як в садочках, так і в школах. Велика увага з боку керівництва села надається освіті, медицині та соціальному розвитку громади.

– На території громади працюють два дошкільні навчальні заклади – «Малятко» та «Івушка», які відвідують понад сто дітей, – продовжує розмову Наталя Євстафіївна. – В них працюють 25 вихователів. Є дві загальноосвітні школи, де навчаються близько 400 учнів та працюють 44 вчителі. Опорною є Дмитрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Тараса Шевченка, а до них ще й чотири філії. За рахунок обласного та сільського бюджетів ми купили два шкільні автобуси для підвезення дітей. Зробили якісні ремонти як в опорній, так і у Дмитрівській філії. Перекрили дах, відремонтували класні кімнати для учнів 1-4 класів, спортивний зал, облаштували внутрішні туалети, харчоблоки. Навчальні заклади отримують значну фінансову підтримку, аби вони розвивалися, а діти отримували якісні знання. У дитсадках збільшується кількість груп. А це ще одне підтвердження тому, що молодь не поспішає шукати кращого на стороні. У дитсадочку «Івушка» теж провели ремонт, замінили покрівлю, утеплили фасад, відремонтували систему опалення, замінили газові котли. Для діток закупили меблі та ігрове обладнання. Навчально-виховний процес проводиться з використанням комп’ютерно-інноваційних технологій. Приміщенню дитсадка «Малятко» вже багато років, тож будівля давно потребувала капітального ремонту. Наразі там замінили покрівлю, збудували артезіанську свердловину та провели ряд ремонтних робіт.

За словами голови ОТГ, тут запланували ще багато роботи. Але побачене нами залишило неабияке враження. Приміром, будівля дитсадка «Івушка» нагадує яскраву іграшку. Фасад закладу аж грає різними кольорами. Кімнати оздоблені по-сучасному, зі смаком підібрані штори, меблі та інше. У такому дитячому садочку хочеться, безумовно, і працювати, і навчатися.

Не менш приємне враження справило і побачене в обох дмитрівських школах, де також після ремонтів класні кімнати грають усіма веселковими барвами. Навчання первачків скоріше нагадують ігри, де вони експериментують зі своїми партами. З‘їжджаються по 4-5 столиків докупи або ж, навпаки, вільно катаються на них по всьому класу. Мимоволі згадуєш своє: сидіти смирно, скласти руки, не вертітися…

Будинок ветеранів, схожий на готель

Дійсно, не в кожному райцентрівському готелі можна побачити номери, які навіть здалеку нагадують ті палати, що ми бачили в тамтешньому будинку ветеранів. Не так давно це було приміщення місцевої лікарні, а будинок для літніх людей розташовувався поряд в одноповерховій будівлі. Депутати сільської ради ухвалили рішення про обмін приміщеннями, що дало можливість їх зберегти та раціонально використовувати бюджетні кошти. Обидві будівлі відремонтовані за сучасними вимогами. Наразі у будинку ветеранів є 24 пожильці. Кожна кімната розрахована на три особи. Другий поверх – це у прямому сенсі готельні номери на одну особу, так звані віп-палати, але поки що там ніхто не живе. Стареньких ми застали у фойє, вони сиділи перед великим телевізором і щось зосереджено дивилися. То ми й не стали заважати.

Місцева лікарня існувала до початку медичної реформи. Тепер це амбулаторія, приміщення якої теж відремонтували за рахунок бюджетних коштів, придбали електрокардіограф, нові меблі, м‘який та господарський інвентар. Працює інтернет-зв‘язок. Ще дві амбулаторії функціонують у селах Веселий Кут та Плоске. На жаль, недавно з життя пішла лікарка Дмитрівської амбулаторії, залишився ще один лікар. Тож є вакансія. Для того, хто захоче піти туди працювати, будуть створені усі належні умови. Це гарантується.

Двері кабінету голови ОТГ не зачиняються. Впродовж нашої розмови Наталя Євстафіївна підписувала документи, декому розпорядження, спілкувалася по телефону. І так цілісінький день. Люди йдуть за порадою, за допомогою, за розв‘язанням своїх проблем. Комусь потрібна фінансова допомога на лікування, бо, на жаль, в селі багато онкохворих. Є молоді сім‘ї, малозабезпечені родини, уваги потребують і учасники АТО, а їх тут аж 80 чоловік. Та не можна не відзначити, що з ким би ми не спілкувалися, усі з добром говорять про Наталю Євстафіївну. Та підтвердження тому те, що саме її обрали головою ОТГ.

«Я й не очікував, що таке побачу»

Дмитрівська громада тісно співпрацює з Агенцією розвитку області, бо вона – одна з п‘яти громад на Кіровоградщині, що увійшли до третьої когорти громад партнерів Програми DOBRE та стала почесним партнером програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Програма покликана надавати допомогу громадам у багатьох напрямках – економічному, культурному, громадському.

– Тільки ми отримали сертифікат про співпрацю, одразу почали активну роботу, – говорить голова ОТГ. – Участь у програмі допоможе нашій громаді ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян. Сподіваємося залучити до 200 тисяч доларів на реконструкцію водопостачання села.

Наприкінці березня Дмитрівку відвідали представники USAID DOBRE – менеджер з управління проектами Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Марат Кюрчевський, заступниця директора програми USAID DOBRE Юлія Єсмуханова, програмні спеціалісти Вікторія Зубкова та Олена Радул. Вони знайомилися з активом громади та обговорили пріоритетні напрямки співпраці з програмою.

Представники USAID DOBRE оглянули дитячий садочок «Малятко» та амбулаторію загальної практики сімейної медицини, які були капітально відремонтовані і оснащені за кошти селищної ради. Також побачили, які гарні умови створені для стареньких самотніх пенсіонерів у районному територіальному центрі соціального обслуговування у Дмитрівці. Гості відзначили, що у Дмитрівській ОТГ участь у житті громади беруть представники різних поколінь, що, на їхній погляд, рідко буває. Об’єкти, які вони побачили, – дитячі садочки, лікарні, будинки для літніх людей, за їхніми словами, не завжди зустрінеш і в Києві.

– Я й не очікував, що таке побачу – громада невелика, нещодавно сформована, але вже чимало зроблено в рамках співпраці з USAID DOBRE, – поділився враженнями Марат Кюрчевський. – Вражають і результати самої громади, тут діє господарський підхід та ефективно використовуються ресурси. Такі об’єкти я мало де бачив – щоб була така амбулаторія, центр для людей похилого віку. З одного боку, громада вмотивована та згуртована і хоче працювати, а з іншого – керівництво громади на своєму місці.

Світлана КОСТЕНКО

Всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований благодійним фондом Олександра Шевченка
та Українським Журналістським Фондом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here