РОМАН КОЗЬЯКОВ: «ПОЛІЦІЯ БУДЕ ТАКОЮ, ЯКОЮ ЇЇ ХОЧЕ БАЧИТИ ГРОМАДСЬКІСТЬ»

0
2599
views

Напередодні свят гостем програми «Звіти наживо» на телеканалі «Кропивницький. UA», у якій взяла участь і кореспондентка «НС», був начальник головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області полковник поліції Роман Козьяков. Нагадаємо, що він працює в нашій області із червня минулого року.

У своєму звіті головний поліціянт області розповів, що за час його перебування на посаді запущено кілька проектів. Один з них реалізується під егідою Консультативної місії Європейського Союзу, яка передбачає реформування головного управління поліції, зміну форм і методів роботи, підходу до громадян, аби з‘ясовувати і краще вникати в їхні проблеми, підбір можливостей тощо. Консультативна місія, зазначив Козьяков, і досі працює у Кропивницькому, її експерти проводять тренінги з лідерства, працюють з патрульними, що дає, у свою чергу, можливість набути необхідних навичок, підвищити професійні якості працівників поліції.

Створення ситуаційного центру – одне з нововведень, на яких зупинився начальник поліції. Повідомлення від громадян, які надходять на лінію «102», обліковуються і передаються патрульним. Завдяки цьому відбувається швидше реагування на них. Повідомлення відображається на планшеті у патрульного, який знаходиться якнайближче до місця події. Наразі на території області працюють 30 патрульних груп, 14 автомобілів поліції охорони та сім – патрульних поліції міста Кропивницького. Час, що дається на реагування на повідомлення, – дев‘ять з половиною хвилин, у місті – до семи хвилин, по області – до 14 хвилин.

Стосовно статистики кримінальних проявів полковник зазначив, що є стала тенденція до зниження кількості злочинів. З початку нинішнього року, у порівнянні з аналогічним його періодом, скоєно на 35 відсотків менше злочинів, загалом на одну тисячу менше. А з початку цього року в області скоєно 18 убивств, 15 з яких розкриті, інші – на стадії завершення, зафіксовано вісім тяжких тілесних ушкоджень, половина з яких розкриті, розбійних нападів – 16, розкрито 14. Затримана група осіб, жителів іншої держави, які вчиняли крадіжки на території нашої області. Припинено незаконний обіг наркотиків тощо. Полковник зазначив, що в основі роботи поліції лежить не тільки розкриття злочинів, а й попередження. Превенція – найважливіший її напрямок. Один із методів боротьби з правопорушеннями – встановлення відеокамер. З представниками облдержадміністрації вони питання обговорили, ініціативу підтримав голова ОДА Сергій Кузьменко. Дійшли згоди, що камери потрібно встановлювати не одиничні, а в комплексі, що дасть змогу швидше та ефективніше розкривати злочини.

Незадовго до цієї зустрічі на телебаченні у Знам‘янському районі покінчила з життям 14-річна вагітна дівчина. У ЗМІ поспішили повідомити, що це – самогубство. Чи так воно? Козьяков відповів, що порушено кримінальне провадження, відпрацьовуються усі версії, в тому числі і доведення до самогубства, тож стверджувати щось напевне ще рано.

Полковник зупинився на кількох проектах, які мають поліпшити взаємодію поліції та громадськості і позитивно вплинути на зменшення криміногенних проявів. Зокрема, це програма «Сусідська варта». Якщо громадянин помітить у своєму дворі незнайомий та підозрілий автомобіль або ж людину, яка поводиться підозріло, та повідомить у поліцію, то таким чином буде попереджений ймовірний злочин. Так, у Світловодську жінка побачила, як незнайомі хлопці ходили по під‘їзду та дзвонили у всі двері. Вона зателефонувала до райвідділу, і врешті ті молодики були затримані. Вчасна реакція на сигнали з боку поліції збільшить ступінь довіри до правоохоронних органів, а отже і протиправних проявів стане набагато менше.

Про те, що громадяни стали більше довіряти поліції, свідчить і кількість звернень до неї. Люди телефонують на 102, звертаються до канцелярії управління чи безпосередньо до відділу поліції на своїй території. А після подій на газовій заправці у Кропивницькому число звернень збільшилося удвічі і на день виходу програми сягнуло за сім тисяч.

Напередодні програми, за словами полковника, були укладені меморандуми з головами тринадцятьох ОТГ в рамках програми «Поліцейський офіцер громади». Козьяков пояснив, що людина, яка живе на території громади, краще знатиме ситуацію, ніж дільничний, якого увесь час відволікають на інші заходи: чергування під час масових заходів, конвоювання затриманих тощо.

Начальнику поліції під час програми телефонували глядачі. Так житель Устинівки поскаржився полковнику про те, що справи про рейдерство роками не розслідуються. Потерпілим надходять тільки відписки, а на суді в їхній бік від слідчого звучать відверті погрози.

Жителька одного з районів скаржиться на орендаря, син якого працює в поліції. Вона сумнівається, а чи варто скаржитися до органів, бо, на її погляд, «вони покривають один одного».

На це Роман Козьяков відповів, що усі дзвінки фіксуються співробітниками, які не мають стосунку до роботи поліції, а питання передаються у відповідні відділи. Наприкінці програми начальник поліції запевнив: поліція буде такою, якою її хоче бачити громадськість.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here