ЗАПРОВАДЖЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ СУБСИДІЙ

0
905
views

Нові правила надання житлових субсидій на наступний період у травні обговорювались 11 травня на селекторній нараді під керівництвом Міністра соціальної політики України Андрія Реви. У засіданні в режимі відео-конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації Світлана Лобанова, керівники ГУ Пенсійного фонду в області, обласного, районних та міських управлінь соціального захисту населення, департаменту житлово-комунального господарства ОДА, регіональної філії “Ощадбанк”.

За словами Андрія Реви, 17 квітня 2019 року Кабміном прийнято постанову №373 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі”, яка передбачає низку зміни до порядку надання субсидій.

Форма надання субсидій тепер залежатиме не від дати звернення за субсидією, а від того, наскільки дисципліновано громадянин сплачував за житлово-комунальні послуги.

При призначенні субсидій на наступний період у травні, вже не потрібно подавати нові заяви та декларації всім домогосподарствам, що отримали допомогу у попередньому періоді і в яких відсутня заборгованість зі сплати послуг або її розмір не перевищує 340 грн. Якщо протягом червня громадяни не матимуть такої заборгованості, вони матимуть право отримати субсидію в готівковій формі. І лише після сплати боргу їм буде призначено допомогу, але в безготівковій формі.

За словами Міністра, деяким категоріям громадян все ж таки необхідно подавати заяви і декларації на отримання субсидій. Ця норма стосується орендарів житла, внутрішньо переміщених осіб, домогосподарств, яким субсидію призначено не на всіх зареєстрованих осіб, а також домогосподарств, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких були відсутні доходи, або вони були менші за мінімальний розмір заробітної плати. Також субсидія у готівковій формі призначається на наступний термін громадянам, які одержували її у попередній період і мають заборгованість з оплати послуги, але вони не змогли отримати готівку через інвалідність, вік або стан здоров’я.

Що стосується субсидій в грошовій безготівковій формі, то така допомога призначатиметься особам, які вперше звертаються з заявою і декларацією. Таку субсидію також отримуватимуть громадяни, які вже отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні і мають понад 1 місяць заборгованості за послуги (за умови її погашення). Безготівкова субсидія також призначатиметься, якщо її розмір становить більше 5000 гривень.

Передбачено також норму, згідно з якою громадянин може змінити форму отримання субсидії з готівкової – на безготівкову. Для цього необхідно звернутись до органів соціального захисту з відповідною заявою.

Дещо змінилися підходи у призначення субсидій місцевими комісіями при органах соцзахисту. З 1 травня цього року їм надано право призначати державну допомогу у випадках, якщо опалювана площа приміщення пеевищує 120 кв.м для квартири і 200 кв. м для будинку; у складі домогосподарства є особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату (візочник), яку забезпечено житлом за рахунок держави чи місцевого бюджету; у складі домогосподарства є особи, які мають заборгованість зі сплати аліментів і перебуває в місцях позбавлення волі.

За матеріалами Кіровоградської ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here