БЕЗОПЛАТНО ВАКЦИНУВАТИСЯ ПРОТИ КОРУ ЗМОЖУТЬ ДОРОСЛІ І ДІТИ

0
718
views

Безоплатно вакцинуватися проти кору зможуть дорослі будь-якого віку, а також немовлята віком від 6 місяців відповідно наказу МОЗ України від 23.04.2019 №958  «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні» – повідомляє Надія Оперчук, програмний фахівець з питань громадського здоров’я КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»

Коли треба вакцинуватись від кору дорослим:

  • якщо контактували з хворим на кір (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин)
  • якщо не хворіли на кір та не маєте даних про щеплення у медичній карті про дві дози вакцини
  • якщо за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не маєте імунітету проти кору

Важливо: щеплення дорослим роблять без обмеження за віком. Його можна зробити у комунальному медичному закладі, де підписана декларація з сімейним лікарем чи терапевтом.

За наявності епідемічних показань, пов’язаних із можливим ризиком інфікування у випадку контакту дитини з хворим, дозволяється введення дози вакцини у віці від 6 місяців. У такому випадку введена доза (нульова) не зараховується як перша доза вакцинації за віком. Подальші планові щеплення проводять за Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

На даний час заклади охорони здоров’я області забезпечені вакциною КПК (проти кору, краснухи та епідемічного паротиту). Щеплення проводиться безоплатно.

Кіровоградський обласний лабораторний центр

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here