ЮНІСЕФ – У НОВОУКРАЇНЦІ

0
1290
views

У Новоукраїнській міській територіальній громаді втілюється цілий перелік проектів для молоді й руками молоді.

Тут був створений Центр молодіжних ініціатив, де розробили такі цікаві проекти, як мобільна хімічна лабораторія, баскетбольний майданчик, парк дозвілля тощо. А нещодавно в Новоукраїнці відкрили скейт-парк, створений молоддю. Тож не дивно, що з таким підходом Новоукраїнська громада отримала міжнародний статус кандидатів світової ініціативи ЮНІСЕФ ОТГ«Громада, дружня до дітей та молоді».

Ще в березні 2018 року Україна приєдналась до започаткованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Загалом ця світова ініціатива працює з 1996 року і до неї залучені муніципалітети понад 30 країн світу на всіх континентах. Ініціатива передбачає захист п’яти базових прав дитини: право на дитинство, право на охорону здоров’я, освіту та соціальний захист, право на визнання, повагу та справедливе ставлення, право на безпеку та право бути почутими. Щоб долучитися до програми, громади мали підписати відповідний меморандум, обрати мінімум три з п’яти напрямів роботи ініціативи, за якими працюватиме. Після цього скласти план дій та бюджет для його втілення в найближчі роки. Наприкінці квітня було обрано 17 українських міст і громад, які отримали міжнародний статус кандидатів світової ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді». У списку є міста Черкаси, Одеса, Львів, Вінниця, Бахмут, Кременчук, об’єднані громади Житомирської, Донецької, Хмельницької областей. На Кіровоградщині міжнародний кандидатський статус отримала Новоукраїнська громада. Протягом наступних двох-трьох років громади будуть працювати над втіленням планів. ЮНІСЕФ проведе оцінку їх реалізації. Якщо результати будуть успішними, муніципалітет отримає почесний статус «Громади, дружньої до дітей та молоді». Це дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами України та світу, залучати інвестиції, передусім у соціальні проекти.

СТАРШОКЛАСНИКИ НОВОУКРАЇНЩИНИ НА ОДИН ДЕНЬ СТАЛИ СТУДЕНТАМИ МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ

 

Голова Новоукраїнської громади Олександр Корінний запевнив, що ініціативи, які пропонують до реалізації молоді люди, втілюються в ОТГ у першу чергу. «Basket», «Мобільна хімічна лабораторія», «Смарт-сортування», парк «Краще життя» та інші проекти були ініційовані молоддю та реалізовані спільними зусиллями влади і громади.

– Наша позиція – не заважати молоді, а підтримувати ініціативи, допомагати у пошуках можливостей. Наприклад, коли створювали проект «Баскет», то хлопці та дівчата зазначили, що мають бути по периметру ліхтарі і відсутність з одного боку стіни на баскетбольному майданчику. Для чого? Тому що в спекотні літні дні молодь гратиме зазвичай у вечірній час – коли немає занять і прохолодно. А відсутність стіни пояснили тим, що так майданчик доступний для всіх, в тому числі і для людей, які належать до маломобільних груп населення. «Якщо там буде хвіртка, то в когось буде ключ і скоро безкоштовний майданчик стане платним», – пояснили вони мені. Також молоді люди продумали, щоб баскетбольні щити можна було підіймати і опускати: грати так можуть і маленькі діти, і люди на візках. Та чи це все продумали б і врахували дорослі чиновники? Ні. Тому для молоді важливо створити умови для ініціатив. Люди мають розуміти, що змінювати світ і простір навколо себе повинні вони самі, – зазначив голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

Кажучи про витрати на молодіжні проекти, Олександр Корінний зауважив, що не варто стояти у черзі до голови громади за грошима. Молодь має сама знаходити хоча б частину коштів на реалізацію власних проектів, залучаючи ті чи інші міжнародні та національні програми та гранти. Наприклад, 23 квітня в Новоукраїнці відкрили скейт-парк. Проект реалізували у тісній співпраці між Програмою USAID DOBRE та Новоукраїнською громадою – закупили та встановили необхідне обладнання, облаштували територію та висадили дерева. Загалом це коштувало 670 тисяч гривень, 30 відсотків із них профінансував міський бюджет.

– Хочу подякувати у першу чергу нашій молоді. Вона неймовірна, бо робить гарні проекти. Дякую нашим друзям з Програми DOBRE, що навчили наших дітей сміливо мріяти, реалізовувати свої ідеї, дали їм віру у власні сили та можливості. Я впевнений, що, коли ці молоді люди прийдуть управляти містом, воно розвиватиметься ще швидше. Ми вже багато чого зробили спільно з молоддю, але ще маємо багато планів. Незабаром почнемо будувати перший парк у нашій громаді, і дуже сподіваюсь, що молодь нам допоможе у цьому, – сказав під час відкриття скейт-парку Олександр Корінний.

Цікаво, що на відкритті скейт-парку не було офіціозних перерізань стрічок та інших застарілих бюрократичних традицій: всю програму відкриття підготували власне школярі-ініціатори Новоукраїнської громади. Олександр Корінний разом із заступницею міського голови з питань регіонального розвитку та інвестицій Людмилою Білокоз зізналися, що навіть не знали програми заходу.

– Ми питали в них програму, тому що під час відкриття баскетбольного майданчика нас із Олександром Корінним запросили капітанами зіграти в баскетбольний матч хлопців проти дівчат, – зізнається Людмила Білокоз. – Тож ми хотіли дізнатися, чи брати з собою на відкриття ролики (сміється). Але діти сказали, що це їхній захід і вони хочуть зробити сюрприз.

На відкриття скейт-парку запросили і директора DOBRE Беррі Ріда. Під час вступного слова він зокрема зазначив:

– Програма DOBRE, уряд США дуже раді, що ми є частиною цього проекту і частиною Новоукраїнки. Це молодіжний проект – молодь збиралася та самостійно визначала пріоритетні ідеї. Ми щасливі, що втілили проект у життя.

Сюрпризом стали запрошені на відкриття гості зі Всеукраїнської федерації скейтбордінгу, які показували майстер-клас на роликах та самокатах.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here