«ТЫ ПОМНИШЬ, КАК ВСЕ НАЧИНАЛОСЬ?»

0
857
views

Рівно 15 років тому відбулася подія, яка, без перебільшення, стала однією з переломних у новітній історії України. Яким до цього був короткий літопис нашої щойно відтвореної країни?

Головним чином розлогим списком невдач і мінусів – втрата ядерного статусу, рекордна в Європі інфляція, вбивства політиків та журналістів першого ешелону – Вадима Гетьмана, В’ячеслава Чорновола, Євгена Щербаня, Георгія Гонгадзе… З такого, чим можна було б пишатися, згадується лише політ у космос першого нашого космонавта Леоніда Каденюка.

До початку двохтисячних років у країні вже більш-менш налагодилося життя, але приводів для особливої гордості за свою країну не було. І тут прийшла Вона. 16 травня 2004 року в турецькому Стамбулі співачка Руслана перемогла на конкурсі «Євробачення»!

Наша країна лише вдруге брала участь у цьому головному європейському пісенному конкурсі. За рік до того спробував свої сили на цій сцені Олександр Пономарьов, але посів лише 14-те місце. І ось в 2004-му, який став багато в чому доленосним для України, старт низці грандіозних подій дала саме вона, тендітна дівчинка зі Львова. Саме завдяки їй ми вперше на весь світ (ну хоча б на всю Європу) прогриміли в дуже позитивному плані. До кінця того року про Україну заговорив увесь світ, і з того часу слово «майдан» без перекладу розуміють повсюдно.

Навіть не віриться, що того року Росія дала українській співачці найвищу оцінку – 12 балів. Як і Україна через кілька років, в 2008-му, дала вищий бал представнику Росії Дімі Білану. Незважаючи на те, що в мізках одного правителя щось зрушилося після подій 2004-го і він зненавидів Україну всією душею і за щось досі криваво мстить їй.

Руслана Лижичко дала такий потужний старт, що за досить короткий період, 15 років, Україна стала одним з постійних фаворитів «Євробачення» і вже вписала в історію конкурсу свою яскраву сторінку. Конкурс існує з 1956 року, і є країни, які виставляють своїх претендентів з самого початку, але ще жодного разу не перемагали, такі як Португалія і Мальта. А Україна за недовгий час має вже двох переможців – Руслану і Джамалу, Вєрка Сердючка та Ані Лорак посіли другі місця, Злата Огневич – третє. Ну дійсно ж співоча нація! І у нас ще все попереду. До речі, в 2009-му Росію на «Євробаченні» представляла киянка Анастасія Приходько з українською піснею «Мамо» – у них там свої таланти скінчилися на той час, мабуть.

Сьогодні, через 15 років після тих подій, я не сумніваюся: ми своїх суперників переспіваємо, а ворогів – переможемо.

А Руслані – низький уклін. Категорично впевнений, що сьогоднішня нарешті заслужена популярність українських виконавців – це не тільки заслуга депутатів, які прийняли закони про мовні квоти на радіо і телебаченні. Колись, як буде написана книга про повернення України до української мови, там буде згадано й ім’я Руслани як людини, що дала потужний імпульс правильній українізації країни.

Так, і ми ще заспіваємо «Дикі танці» в день нашої Перемоги!

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here