«ПОМІЧНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ!»

0
2603
views

Помічнянці впроваджують у своїй громаді екологічну ініціативу «Чиста громада – крок у майбутнє», а також роблять Помічну туристичною «родзинкою». Як саме впроваджуються ініціативи і заради чого можна відвідати Помічну – дізнавалася кореспондентка «Народного слова».

Нещодавно Помічнянська міська об’єднана територіальна громада приймала учасників навчальної програми «U GO (U – Government Official): Ти посадовець!». Це навчальна програма, направлена на розбудову навичок лідерства та урядування для молоді. Організатором виступила ГО «Центр зростання громад» у партнерстві з міжнародним проектом USAID DOBRE. До навчальної програми долучилося майже три десятки представників громад з різних областей країни. Серед них і помічнянці Тетяна Юрченко та Артем Щербатюк, які втілюють у свій громаді ініціативу «Чиста громада – крок у майбутнє». Тетяна очолює загальний відділ виконавчого комітету, Артем – заступник міського голови. Молоді люди вже залучили до прибирання території трьох ставків більше сотні помічнянців різного віку, а їхня ініціатива стала одним з пунктів Стратегії розвитку Помічнянської громади. В планах – розчистити інші території, створити зони відпочинку, майданчики для роздільного збору сміття.

Також вже прорахований проект зони відпочинку в селі Червоному Розділі з символічною назвою Red Zone (в перекладі – «Червона зона»).

– Ми говоримо про проблему, яку треба вирішувати. І вирішити її можна, якщо спочатку змінити уявлення мешканців і підхід до самої проблеми, – пояснив Артем Щербатюк.

ПОМІЧНЯНСЬКА ОТГ ПІДТРИМУЄ ПОЛОНЕНИХ РОСІЄЮ УКРАЇНСЬКИХ МОРЯКІВ (ВІДЕО)

Зробити Помічну не тільки чистою, а й туристичною прагнуть місцеві ініціатори та міська влада. Це одна з небагатьох допоки громад, яка існує на перетині двох районів: Добровеличківського та Новоукраїнського.

Ще майже два століття тому на території Помічної проклали один з перших потужних залізничних вузлів тодішньої Російської імперії. Тож деякі місцеві цікавинки пов’язані саме із залізницею. Тут можна відвідати паровоз з вагоном-музеєм, де зібрані унікальна колекція сигнальних ліхтарів, майже всі портрети тих, хто створював Одеську залізницю, погортати «Господні зерна» лауреата Шевченківської премії помічнянця Григорія Гусейнова. Тут вам дадуть приміряти чарівний кашкет і пояснять, чому їжу залізничники носять в «шарманці». Неподалік від вагона-музею розташована відома інсталяція: дрезина «Чемодан-Вокзал-Рассея».

Окрім залізничної тематики, Помічна зустріне вас атмосферним Європейським сквером з копією Ейфелевої вежі, Шуховською вежею – гіперболоїдною конструкцією, яку не змогли підірвати навіть під час окупації міста у Другій світовій війні. Тут можна пройти стежками Нестора Махна та місцями боїв з армією Денікіна. Тут же є пам’ятний знак Петру Чорному – дисиденту, який за свої на той час заборонені вислови щодо капіталізму та неспроможності ефективно керувати економікою СРСР з єдиного центру був засуджений до шести років в трудовій колонії посиленого режиму. Він також звертав увагу на національне питання, зокрема на денаціоналізацію та витіснення українства з усіх сфер суспільного життя: вважав, що наслідками денаціоналізації може стати деморалізація. Свого часу Петро Чорний був інженером Помічнянського депо й працював учителем у гнатівській та піщанобрідській школах.

– «Помічна починається з тебе» ‒ цим гаслом ми хочемо запалити серця небайдужих помічнянців, які прагнуть змін на краще! А зміни відбуваються тільки тоді, коли є бажання змінюватися самому, – наголосив помічнянський міський голова Микола Антошик.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ЖУРНАЛІСТСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ «ДІЙ АКТИВНО! ЖИВИ ПОЗИТИВНО!» ІНІЦІЙОВАНИЙ БЛАГОДІЙНИМ ФОНДОМ
ОЛЕКСАНДРА ШЕВЧЕНКА ТА УКРАЇНСЬКИМ ЖУРНАЛІСТСЬКИМ ФОНДОМ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here