ЄВРОПЕЙСЬКА ДОБА: ДЕНЬ ЄВРОПИ І НІЧ МУЗЕЇВ (ФОТО)

0
1258
views

Наприкінці минулого тижня Кіровоградщина долучилася до двох цікавих євроінтеграційних акцій: Міжнародна акція «Ніч музеїв» та відзначення Дня Європи.

День європейських цінностей. Традиційно Кіровоградщина яскраво відзначила День Європи: наприкінці минулого тижня, 19 травня, відбувся обласний фестиваль «Єврофест-2019». Розпочався він масштабною та різнобарвною ходою центральною вулицею Кропивницького – «Парадом країн». Окрім євроклубівців та національних товариств, у ході взяли участь й учасники обласного фестивалю «Калиновий спів». На центральній площі міста прозвучали гімн України у виконанні дитячого оркестру, гімн Євросоюзу «Ода радості» та гімн кримськотатарського народу.

Святкування продовжилося у форматі барк-кемпу, де розміщувалися різноманітні тематичні локації: на тематику здорового способу життя від Krorun clabu, openspace «Я маю право» від обласного управління юстиції, арт-майстерні «Створи народну забавку», «Арт-фейс», «Торцювання», виставок «Європейські куточки у містах України», «Європейське обличчя мого краю» тощо.

Загалом головною метою Дня Європи на Кіровоградщині стало розширення знань дітей та молоді про Глобальні Цілі сталого розвитку та європейські цінності. Та якими ж вони є? Як виявило опитування європейців «Євробарометр», проведене кілька років тому на замовлення Єврокомісії, на першому місці серед ідеалів для опитуваних у 27 країнах ЄС виявилися права людини (37%), потім у списку – мир (35%), демократія (34%), верховенство закону (22%), повага до інших культур (17%), солідарність (15%), повага до життя людини (14%), рівність (13%), особиста свобода (11%), толерантність (10%), самовираження (4%).

Музейна ніч

Ніч музеїв – міжнародна акція, яка вперше була проведена в Берліні в 1997 році, а через два роки – у Франції. Цими вихідними Кіровоградщина вже не вперше долучилася до XV міжнародної акції «Ніч музеїв». Традиційно музеї області готували виставки, акції, інтерактивні вистави та інші цікавинки для відвідувачів у вечірню добу. Так, Художній обласний музей створив неповторні фотозони, запросив місцевих вокалістів Андрія Шульгу, Тамару Алдошину, Андрія Гардашнікова, а учні професійного ліцею сфери послуг і торгівлі пригощали гостей випічкою власного виробництва – так званими  музейними пундиками.

Насиченою програмою була і в Обласному краєзнавчому музеї: майстер-класи, аукціон, музичні конкурси, театральні дійства. Так, біля входу до музею експонувалася виставка «Час робити добро» громадської організації «Щасливий пес», а також виступали музиканти та інші митці. Програма «Зіркової ночі» розпочалася з п’ятого благодійного книжкового аукціону, ініціатором якого є журналіст, письменник народословець Роман Любарський. Після гостям вечора запропонували приєднатися до театрального дійства в рамках мистецько-просвітницького проекту «Секрет успіху Соломії Крушельницької». В той час, як з музичної локації лунали виступи учнів та викладачів дитячої музичної школи №4, у відділі історії розпочався майстер-клас з виготовлення сувенірів у стилі трипільської кераміки. Водночас бажаючі могли зробити сувеніри власними руками у відділі природи. Яскравим завершенням святкового вечора став виступ вокального квартету «Барвінок» Будинку культури Первозванівської об’єднаної громади.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here