НОВЕ – НЕ ЗОВСІМ ЗАБУТЕ СТАРЕ

0
760
views

В Україні новий президент. Хороший він керманич країни або поганий – покаже час. А раптом, всупереч думці багатьох, він різко так, за якихось кілька років, ощасливить країну?

Історія знає подібні, на жаль, вкрай рідкісні випадки. Франклін Делано Рузвельт, який став президентом під час Великої депресії, лише за рік завдяки карколомним, дуже крутим реформам домігся зростання виробництва на 45 відсотків. Скасування сухого закону було не найбільш рішучим кроком – Рузвельт навіть зупиняв роботу всіх банків країни на деякий час. А ще при ньому знищили 6 мільйонів свиней для того, щоб піднялися ціни на м’ясо і фермерство знову стало рентабельним. До речі, фермерів змусили по всій країні сіяти люцерну для поліпшення якості земель, хоча прибутку з неї не було. Ці реформи були приголомшливо непопулярні. Але через роки дали свої результати. Ще він почав масштабно будувати дороги, дамби, організував національні парки і посадив 200 мільйонів, так, це не помилка, 200 мільйонів дерев. Не сам садив, звичайно – організував.

Наш новий президент демонструє гіперактивність. Чи зможе він швидко і якісно змінити ситуацію в країні на краще? Чи готовий до категоричних рішучих дій? Хто знає… Якщо хтось вважає чимось унікальним та катастрофічним розпуск Верховної Ради, то не варто. Свого часу навіть такий досить млявий президент, як Віктор Ющенко, спокійно розпускав Раду. І Порошенко після обрання розпускав (все точно так, як і зараз), а першим це зробив Леонід Кравчук ще у 1993 році.

Подивимося, чи дасть четвертий в історії розпуск українського парламенту такі  райдужні результати, на які розраховують зачаровані прихильники Зеленського. Дуже хочеться якомога швидше дізнатися першу п’ятірку списку партії «Слуга народу», подивитися на ці нові обличчя. Наразі по інших напрямках з цим, м’яко кажучи, не дуже. Керівником адміністрації нового президента став Андрій Богдан. 12 років тому він балотувався в народні депутати по списках «Нашої України – Народної самооборони» на чолі з Юрієм Луценком. Потім двічі працював в уряді Азарова за Януковича. Там же працював заступник нового глави АП Руслан Рябошапка.

Начальником генерального штабу ЗСУ призначено Руслана Хомчака. Чомусь одразу згадався один з, м’яко кажучи, закидів до попереднього президента, який тоді розігнали на весь Інтернет.  Отже, серед іншого Порошенку ставили відповідальність за Іловайський і Дебальцевський котли, де він «поклав» сотні бійців. Так ось, саме Руслан Хомчак керував операцією зі взяття Іловайська, яка закінчилася тим сумним котлом. Перебував під слідством у зв’язку з цією справою. До речі, на тих пам’ятних дебатах на стадіоні «Олімпійський» Зеленський запитував Порошенка: «Чому ніхто не сидить за Іловайськ і Дебальцеве?»

Що виходить? Зеленський у ході виборів по суті нікому нічого не обіцяв, пред’являти йому нічого. Але (можливо, без його відома?) його агітатори на кожному розі репетували в тому числі про Іловайськ, старі кадри та інше, за що «Порох буде горіти в пеклі». Шкода. Можливо, це тільки точкові, випадкові речі, і все піде саме так, як ввижається шанувальникам Зеленського (він же конкретно нічого не обіцяв).

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here