ЯК ПОВЕРНУТИСЯ ДО СУСПІЛЬСТВА: ОПЕРАЦІЯ «АДАПТАЦІЯ»

0
1532
views

Соціальна адаптація – важливий етап у житті людей, котрі переживають зміни. Цей процес вважають тотожним пристосуванню, але секрет адаптації у тому, що вона скоріш тотожна діалогу між людиною та умовами, що її оточують.

Умови життя людини в широкому розумінні включають не лише якісні ознаки її побуту й праці, не тільки фінансові можливості й потреби, а й оточення з урахуванням його цінностей та інтересів. Пристосування – лише одна з моделей адаптації й, до речі, не основна. Іноді люди відмовляються пристосовуватись, намагаються міняти світ навколо себе й роблять це активно, ігноруючи інтереси інших. Саме ця модель приводить до розвитку конфліктної моделі поведінки людини, створюючи дискомфорт у спілкуванні з найближчим оточенням.

Серед основних викликів процесу соціальної адаптації найсуттєвішим є подолання комунікативних бар’єрів між людиною та її оточенням. Мова спілкування надзвичайно важлива, але вона здебільшого є лише відображенням внутрішнього світу людини. Люди говорять про те, що їх цікавить, озвучують свої очікування від себе та інших, про систему власних цінностей, визначають спонуки своєї поведінки. Саме тому, уважно слухаючи інших, можна краще зрозуміти, що вони мають на меті, збагнути їхні вимоги. Натомість, незважаючи на дрібниці під час спілкування, люди неочікувано наражаються на конфлікти, що руйнують стосунки між ними. Іноді конфлікти зрештою спонукають людину до розумних компромісів з опонентами, але так буває не завжди.

Завдяки проекту «Профілактика та запобігання гендерно-обумовленого насильства» ГО «Територія успіху» за підтримки посольства США в Україні в Кропивницькому розроблено й впроваджено корекційну програму «Зупинити насилля», що дозволяє людям навчитися краще розуміти себе й оточення, уникаючи при цьому гострих ситуацій і небажаних насильницьких дій. Програму розроблено психологами майстерні «Інсайт». Нею передбачені групові та індивідуальні форми психологічної допомоги. Новим у цій програмі є те, що вона в першу чергу орієнтована на допомогу людям, які схильні до жорстких форм поведінки стосовно близьких. З жовтня минулого року цю програму реалізують для громадян, які проживають у Кропивницькому та в області.

Звертаються до психологів різні категорії осіб. Серед них люди віком від 10 до 64 років, молодь, пенсіонери, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, люди з особливими потребами та особи, що долають різні форми залежної поведінки. Об’єднує здебільшого цих осіб те, що вони переживають зміни у житті. Проте витоками небажаної поведінки людей у побуті стають також особливості кризового стану суспільства, що переживає кризу війни, економічного занепаду, політичної невизначеності та складності формування громадянського суспільства. Слід також розуміти, що суспільне напруження суттєво підігріває традиції гендерної взаємодії патріархального суспільства. Але основою поширеності побутового насильства є слабка обізнаність наших співгромадян щодо особливостей цього явища.

Програма «Зупинити насилля» передбачає чотири етапи психологічної допомоги. Перший етап – психологічна просвіта. Під час семінарів та тренінгів люди, дотичні до профілактики насильства, дізнаються про його ознаки, види, можливості подолання. Другий етап ‒ це індивідуальне консультування зацікавлених осіб. Якщо, наприклад, людина має сумнів щодо прийнятності своєї моделі поведінки й бажає розібратись з її причинами, вона звертається по консультацію до психологів проекту. Крім бесіди людині запропонують пройти коротке інтерв’ю, за необхідності тести та інші методики психодіагностики. У такий спосіб буде зроблено попередні припущення щодо потреби клієнта в корекції. Третій етап – підбір і провадження методів корекційної роботи. Залежно від причин схильності до насильства людині буде запропоновано ряд зустрічей та завдань для самостійного виконання. Від результативності процесу корекції методи можуть змінюватись або розширюватись консультаціями психотерапевта, невропатолога, ендокринолога, інших медичних фахівців та психологів різних напрямів. Якщо корекційні заходи потребують тривалого часу, клієнту також пропонується включення в групи підтримки, що, власне, й передбачено четвертим етапом корекційної роботи.

Проект нині підтримує ряд партнерських організацій, зокрема Головне територіальне управління юстиції в Кіровоградській області, Консультативна місія Євросоюзу в Україні (EUAM Ukraine), Національна поліція, Асоціація жінок України «ДІЯ» та Волонтерсько-ветеранський центр «СМАйЛ». Кожна з цих організацій долучається до просвітницького компонента корекційної програми, що впроваджується серед населення.

Вже тепер програма надає можливість охопити індивідуальними консультаціями близько 20 осіб на місяць, що, звичайно, недостатньо для забезпечення актуальних потреб громади області, однак ця діяльність сьогодні має задовольняти запит суспільства на розвиток подібних програм на рівні держави. Зрештою це лише перші кроки до протидії побутовому насильству в нашому суспільстві, але це вже шанс для людей пережити складний етап, переосмислити свої стосунки з близькими, здійснити крок до якісних змін свого життя.

Андрій ФОМЕНКО, психолог центру «СМАйЛ»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here