НА ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ІСТОРИКА ТА ДРУГА

0
1134
views

Минулого тижня у приміщенні обласного краєзнавчого музею відбувся п’ятий благодійний книжковий аукціон, який мав на меті збір коштів на створення меморіальної дошки для вшанування пам’яті історика і краєзнавця з Кропивницького Петра Кизименка, а також популяризацію творів відомих українських письменників та місцевих авторів.

Нинішня колекція лотів складалася переважно з книжок історичного та краєзнавчого змісту. Значна частина з них була надана Ольгою Кизименко – вдовою відомого у 1980-1990 роки історика і краєзнавця Петра Кизименка. Приблизно половина книжок мали автографи авторів, що підвищувало їхню цінність для бібліофілів. Серед них автографи Романа Коваля, Олекси Різниківа, Сергія Жадана, Юрія Матівоса, Василя Мошуренка та інших.

Нагадаємо, Петро Кизименко (1964 – 1998) після закінчення історичного факультету КДПІ ім. Пушкіна (нині ЦДПУ ім. Винниченка) тривалий час працював в обласному краєзнавчому музеї, згодом – у державному архіві Кіровоградської області. Його історико-краєзнавчі нариси друкувалися у «Молодому комунарі», «Кіровоградській правді», «Народному слові», «Вечірній газеті», «Єлисаветі» та інших виданнях. Широкий резонанс викликали свого часу його наукові дослідження «Євреї в Єлисаветграді», «Греки в Єлисаветграді», «Бугогардівська паланка», «Козаки не за порогами», «Гайдамаки», «Гайворонщина» (разом із Леонідом Солгутовським), «Невідома війна. ОУН-УПА на Кіровоградщині» (разом з Геннадієм Коганом). Петро Кизименко – лауреат обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Ястребова (посмертно).

Цього разу співорганізаторами благодійного книжкового аукціону виступили ‒ вже традиційно ‒ колектив «Народного слова», а також дирекція обласного краєзнавчого музею. За остаточним підсумком торгів, у яких взяли участь представники міської влади, працівники краєзнавчого музею, журналісти та викладачі педуніверситету, було зібрано 3525 гривень. Найдорожчі лоти вибороли секретар міської ради Андрій Табалов, директор музею музичної культури ім. К.Шимановського Олександр Полячок та викладач ЦДПУ ім. В.Винниченка Олександр Ратушняк.

За наступні кілька днів до цієї суми додалася благодійна допомога – 5000 гривень, зібрані та перераховані рідними, друзями, колишніми колегами та одногрупниками Петра Кизименка. Зауважимо, на виготовлення й встановлення меморіальної дошки, над якою вже працює скульптор Віктор Френчко, необхідно не менше 10000 гривень. Маємо велику надію, що доброчинці у нас ще не перевелися.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

Всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Поспішай творити добро!» ініційований благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here