«ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ, ИЛИ ПОСТОРОННИМ ВХОД ВОСПРЕЩЕН»

0
1122
views

Пам’ятаєте цей один з найвідоміших радянських фільмів, де дія відбувається в піонерському таборі? Раніше, в дні останніх дзвінків, усі батьки замислювалися про те, в яку зміну дитину відправити в такий табір. Нині, на жаль, для багатьох таке питання не стоїть. І ті, у кого бабусі-дідусі в селі, дивляться зверхньо на тих, у кого немає.

За радянських часів у Кіровоградській області працювало кілька десятків стаціонарних таборів, обласний центр вони оточували – були табори на Лісопарковій, у Міськсаду, за аеропортом. Сьогодні збереглися і активно працюють лише п’ять таборів – «Бригантина», «Лісова пісня», «Дружба», «Чайка», «Жовтень». Всі вони не так щоб близько від Кропивницького. А найголовніше, що ціна за тритижневий відпочинок становить приблизно 8 тисяч гривень. А ще треба з собою дати дитині плюс відвезти – привезти… Ні, не думайте, що ми тут солодко ностальгуємо за Радянським Союзом з його системою дитячого відпочинку. Тому що пам’ятаємо, якими були перші табори для дітей у наших краях. У квітні 1920 року, тільки-тільки після перемоги більшовиків, вони в Єлисаветграді біля мосту на Великій Перспективній влаштували… концентраційний табір для дітей. Садили малих за бродяжництво, спекуляцію і безквитковий проїзд, за самогоноваріння, «неявку на збори», «несвоєчасну реєстрацію в будинковій книзі». До 400 малолітніх в’язнів там знаходилося. Кого садили на два тижні, кого і на рік.

Комуністам і цього було мало. Через певний час в Добровеличківці була відкрита дитяча спецколонія, а в селі Мартоноша Новомиргородського району – дитячий будинок для дітей ворогів народу. І повірте, в цих колоніях і таборах діти не в футбол грали, купалися, засмагали і займалися авіамоделізмом. Працетерапія! Той же табір в Єлисаветграді називався табором примусової праці, все-таки первинна назва «концтабір» різала чиєсь вухо. Але досить про сумне.

Зараз по всій Україні великий вибір дитячих таборів, які нічого не мають спільного з піонерськими. Це табори патріотичного виховання, суто українські. У сусідній Черкаській області їх працює десятки! А у нас…

Наприклад, табір «Козацька фортеця» працює не так далеко, в Смілянському районі Черкащини. 11 днів відпочинку коштують там 5 з половиною тисяч гривень. Але що там тільки не чекає дітей! Від верхової їзди до стрільби з лука, бойовий гопак та керування човном і багато, багато іншого. Найцікавіше – в таборі заборонені всі гаджети, дитина відпочине від смартфона і ноутбука. А ще за кожну фразу, сказану російською, дітей штрафують на 10 гривень – але це лише за чутками.

ВЛІТКУ НА КІРОВОГРАДЩИНІ ПРАЦЮВАТИМУТЬ 5 СТАЦІОНАРНИХ ДИТЯЧИХ ТАБОРІВ

 

Шкода, що у нас такого майже немає (є варіант Чорноліська Січ, ще якісь, але це все разово і не так масштабно). Зрозуміло, чому в Черкаській області цього багато – край Богдана і Тараса, батьківщина Коліївщини, Холодний Яр тощо. Але хіба наша Кіровоградська область така вже бідна на рідну історію? Та ж Холодноярська республіка – мало не більша її частина перебувала на території нашої області. А битва на Синіх Водах? А Хутір Надія? А загадкове Монастирище в Устинівському районі? Продовжувати перелік можна довго. Загалом роботи тут непочатий край! А то ми говоримо всім: ласкаво просимо, а куди саме просимо, як і з ким?

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here