КРОПИВНИЦЬКИЙ: ЕКОНОМІЯ ТА РОЗБУДОВА

0
775
views

Будівництво, енергозбереження та архітектура. Цим темам був присвячений V Муніципальний інвестиційний форум TIME to INVEST, який відбувся у Кропивницькому наприкінці травня.

Організаторами заходу виступили міська рада Кропивницького, Центральноукраїнська спілка будівельників та Конфедерація будівельників України, а завітали на нього представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, обласної влади, місцевого самоврядування, спеціалісти будівельної та енергетичної галузей, архітектори та дизайнери, міжнародні експерти та представники проектів міжнародної технічної допомоги.

Учасники заходу у своїй роботі розділилися на дві платформи: дискусійну та практичну, на яких фахівці обговорювали реформування у сфері енергозбереження, інноваційні технології освітлення, екологічно чисті засоби генерації тепла, системи фасадного утеплення та використання сонячної енергії. Порушувалися питання можливостей та перспектив розвитку енергоефективності у будівництві та виробництві будматеріалів, використання BIM-технологій та кластерного підходу в будівельній галузі тощо.

Як зазначив заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, за темпами введення житла в експлуатацію область займає п’яте місце в Україні. Минулого року на Кіровоградщині реалізували 321 інвестиційний проект, декларації про готовність до експлуатації отримали 727 об’єктів. Були відкриті два дитсадки, 23 міні-футбольних полів, 18 амбулаторій, провели модернізацію медичних закладів обласного центру, відремонтували та побудували низку державних та місцевих доріг.

Проте, за словами начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської ОДА Вікторії Кулікової, все ще продовжується хаотичний розвиток населених пунктів. Зупинити його можливо лише за наявності генеральних планів міст, їхнього зонування та чіткого алгоритму дій, на основі якого «влада населеного пункту може дати інвестору продукт, який він зможе використати у визначені законодавством строки».

«Одним з найважливіших на сьогодні питань у будівництві є створення ясної стрункої системи нормативно-правових актів у сфері проектування та технічного регулювання та енергоефективності у будівництві, яка націлена на приєднання до європейських стандартів», – зазначила керівник Директорату з технічного регулювання у будівництві Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анна Бондар та додала, що Україна поступового просувається до відповідності з технічними регламентами ЄС.

У той же час в міністерстві доробляється законопроект про реконструкцію застарілого муніципального житлового фонду, який передбачає різні способи модернізації будинків.

Конфедерація будівельників України зі свого боку націлена на лобіювання BIM-технологій при проектуванні, які, на переконання фахівців, не дозволять використовувати бюджетні кошти не за призначенням.

Виконавчий директор конфедерації Віталій Грусевич зазначив, що при модернізації будинків є певна межа, коли інвестиційні витрати повністю виправдовуються своїми експлуатаційними можливостями. Єдина система, яка дозволяє це проаналізувати в автоматизованому режимі, порівняти різні матеріали, визначити, скільки треба інвестицій та як швидко певне рішення окупиться, – це BIM-технології.

Щодо Кропивницького, то впровадження заходів з енергоефективності є пріоритетним і у діяльності міської влади. Одним із перших кроків у цьому напрямку стало приєднання міста шість років тому до Угоди мерів, підписавши яку, муніципалітети європейських містечок об’єднали зусилля задля вжиття заходів з енергозбереження та спільної боротьби з глобальним потеплінням.

Відповідно до взятих зобов’язань, треба скоротити викиди вуглецю щонайменше на 20 відсотків до 2020 року та 30 відсотків до 2030-го. Це повинно посприяти розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. В рамках ініціативи в Кропивницькому розробили План дій сталого енергетичного розвитку на період до 2020 року, який є стратегічним і визначає довгострокові завдання громади, спрямовані на зменшення використання паливно-енергетичних ресурсів та скорочення викидів в атмосферу забруднюючих речовин.

Як зазначив заступник міського голови Андрій Паливода, для щоденного моніторингу енергоспоживання у будівлях бюджетної сфери Кропивницького використовується «Енергоплан», завдяки якому вдається, не порушуючи комфортних умов, звести до мінімуму потреби в енергоресурсах, воді та коштах.

Ще одним кроком міської влади по впровадженню системи енергоменеджменту стала розробка Комплексного енергетичного паспорта бюджетної сфери Кропивницького, який містить узагальнені технічні характеристики всіх бюджетних будівель міста та перелік заходів з їх енергомодернізації. Наявність такого плану не лише дає змогу визначити пріоритетні напрямки роботи в сфері енергоефективності, але і відкриває двері для залучення додаткового фінансування для даної сфери з боку міжнародних фінансових організацій.

Вже тривалий час у багатьох країнах світу широко застосовується енергосервіс. Віднедавна він впроваджується у нашому місті. Концепція енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ впроваджуються приватними  інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО). Вкладаючи власні кошти, вони несуть фінансові ризики, беруть повну відповідальність за якість робіт, тож, відповідно, зацікавлені в максимальній економії витрат на оплату комунальних послуг. Протягом 2018 року влада міста уклала 15 енергосервісних договорів із закладами освіти на 10,4 млн гривень, а з початку нинішнього року підписані ще дев’ять на 47,5 млн гривень.

«Сьогодні енергоефективність – це локомотив для реформування та розвитку української економіки. В цьому напрямку політика міської влади полягає у запровадженні сучасних систем моніторингу, контролю споживання енергоресурсів та енергетичного аудиту на об’єктах бюджетної сфери та житлово-комунального господарства, стимулювання населення до підвищення енергоефективності житла, застосування енергоефективних технологій, розвиток нетрадиційних джерел енергії та інформування жителів Кропивницького», – зазначив Андрій Паливода.

Після дискусійної та практичної платформ відбувся круглий стіл, на якому обговорили досвід Києва у вирішенні питання просторового планування та генеральний план будівельного розвитку Кропивницького.

Організатори форуму очікують, що професійне спілкування допоможе злагодженій роботі усіх сфер, які впливають на розвиток будівництва у Кропивницькому, та об’єднанню ресурсів приватного бізнесу та місцевого самоврядування для розбудови сучасного міста.

Лара ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here