«ГРОШІ Є У ТИХ, ХТО ЇХ ШУКАЄ!»

0
1621
views

Нещодавно мешканці та гості Компаніївки відзначили 244-ту річницю від дня народження селища, заснованого козаками компанійських полків. За новою традицією свято проходило у центральному сквері, де того дня було розгорнуто дитячі атракціони, кухні, місця відпочинку та сцену, на якій виступав легендарний ансамбль «Лейся, песня!».

Того дня подяки від селищної ради отримали заступник директора з навчальної роботи Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського НАУ Василь Кондратюк, керівник місцевого осередку обласної організації «Серце матері» Іван Лушний, керівник Центру позашкільної освіти «Барви» Компаніївського НВО Світлана Полтавець, працівники редколегії інформаційного бюлетеня «Компаніївський вісник» Оксана В’юн і Тетяна Вертянова та інші.

Під час свята голова селищної ради Олександр Маслюков коротко розповів нашому кореспонденту про діяльність об’єднаної громади.

– Наша громада була створена 2017 року. До її складу спочатку увійшла Голубієвицька, а згодом Першотравенська сільські ради. Нині вона об’єднує 6005 осіб у 10 населених пунктах. Під нашу опіку перейшло п’ять шкіл, три дитсадки, три будинки культури і три бібліотеки. Медицину ми на себе не перебирали, тому медичну субвенцію повністю передаємо на район, щоб надавати первинну допомогу нашим громадянам. До створення ОТГ бюджет складав 12 мільйонів, а вже на цей рік затверджено понад 50 мільйонів. Але коштів, як завжди, на все не вистачає. Захищені статті видатків забезпечені повністю. На розвиток у нас залишається приблизно три мільйони. Хоча отримуємо державну субвенцію на розвиток інфраструктури у сумі 1 мільйон 400 тисяч, а два мільйони було залучено на соціально-економічний розвиток. Ми беремо участь в усіх конкурсах і проектах, аби залучати європейські гранти. Гроші є у тих, хто їх шукає!

Особливу увагу ми приділяємо розвитку спорту і фізкультури. 1 червня здаємо футбольне поле, 1 липня – баскетбольний майданчик, а волейбольний відкрили ще минулоріч. Цього року плануємо капітально відремонтувати найбільшу частину дороги, що проходить через селище по вулиці Вересневій і сполучає населені пункти навколо Компаніївки. На це виділено 7 мільйонів гривень. Минулого року на базі Живанівської школи відкрили сучасний дитячий заклад освіти, де нині навчаються 25 учнів. Тепер він один з найкращих в районі, а то й в області. Освітлення вулиць у Компаніївці та Голубієвичах забезпечено стовідсотково, цього року над цим працюємо на території Першотравенської сільради. Передбачена допомога з коштів нашого бюджету і сім’ям атовців, і для людей з онкозахворюваннями. Наші пенсіонери і ветерани праці користуються пільгами при перевезенні на маршрутах міжобласного сполучення. Також створені умови міжмуніципальної співпраці з сільрадами, які не входять у громаду, але ми підвозимо їхніх жителів до Компаніївки, звідки вони можуть доїхати до обласного центру. Ми придбали два автобуси, а вони компенсують витрати на амортизацію транспорту.

Запрошуємо до нашої громади сільські ради, які ще не об’єдналися. Але деякі чиновники районного рівня на цьому спекулюють і не доносять правдиву інформацію до жителів цих сіл. Наприклад, у Софіївській сільраді, що очікує на вибори, є ініціатива жителів, але не голови, приєднатися до нас. Так само у Губівці. Вона готова, але не має межі з нами, а сасівський голова сільради стоїть на заваді. Отже, є певні суперечки. Але хотілося б, щоб це все закінчилося, тому що у перспективному плані є таке бачення: один район – одна громада. Тоді буде більш ефективним використання коштів і один керівник, який звітуватиме перед людьми. А коли їх декілька, виникають суперечки й непорозуміння. Людям цього не потрібно. Вони хочуть мати гарні послуги, жити у населених пунктах, де є робота та необхідна інфраструктура. Щодо організації нових робочих місць. Ми потрапили у всеукраїнський проект «DOBRE» і плануємо створювати молочні й плодоовочеві кооперативи. Ми бачимо цей розвиток за польською системою кооперативів. Люди до цього готові, але їх потрібно навчити і на першому етапі допомогти.

За загальним рейтингом, серед 227 ОТГ України наша громада знаходиться на 26 місці, що є дуже гарним показником. І навіть незважаючи на емоційне навантаження та негатив, ми продовжуємо працювати на користь та процвітання нашої громади.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here