ЦЬОГО РОКУ НА КІРОВОГРАДЩИНІ ЗАСІЯНО 1 МІЛЬЙОН 696 ТИСЯЧ ГЕКТАРІВ

0
595
views

Про проведення в області посівної кампанії 2019 року та підготовку до збирання ранніх зернових і зернобобових культур на щопонеділковій апаратній нараді голови облдержадміністрації поінформував директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Коренюк.

Як зауважив посадовець, зважаючи на частково знищені негодою посіви в Бобринецькому та Гайворонському районах, посівна кампанія в області поки ще не завершена. Сьогодні аграрії визначають доцільність збереження або повного пересіву окремих площ. У Бобринецькому районі найбільше постраждали посіви озимих пшениці та ячменю. 

За оперативними даними (без урахування необхідності пересіву), уся посівна площа цього року в області склала 1 млн. 696 тис. га. Посадовець повідомив, що зерновий клин – це 48%, соняшник – 32%. Ранніми зерновими цього року засіяно на 30 тис. га більше, ніж минулого року. 

Середньомісячна норма опадів за січень-червень цього року склала 106%, що є хорошим показником. За попередніми прогнозами, валове виробництво зернових складе понад 3 млн. 700 тис. тонн. (43,6 ц/га).

Сергій Коренюк поінформував також про програми державної підтримки аграріїв, які діють у 2019 році за 6-ти напрямками: фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів; фінансова підтримка розвитку фермерських господарств; державна підтримка розвитку, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними; надання кредитів фермерським господарствам; державна підтримка галузі тваринництва; фінансова підтримка сільгосптоваровиробників. Загалом в державі на зазначені програми цього року передбачено 5 млрд. 909 млн. грн. 

Найближчим часом фахівці департаменту проведуть кущові наради в районах області, під час яких буде роз’яснено деталі надання аграріям фінансової підтримки. 

Середня заробітна плата в аграрному секторі за січень-квітень в області склала 7840 грн.

Директор профільного департаменту зазначив, що найвищі показники зарплати – в Голованівському, Олександрівському та Знам’янському районах. За середнім рівнем зарплати в сільському господарстві область посідає в загальнодержавному рейтингу 16-те місце. Відповідно до прогнозів, на кінець серпня цього року цей показник на Кіровоградщині складе 8900 грн.

Голова ОДА Сергій Кузьменко звернувся до аграріїв області, наголосивши: “Важливі не тільки доходи підприємства і розвиток виробництва. Важливо пам’ятати, що на вас працюють люди, які чекають вдячності у вигляді своєчасної і достойної заробітної плати. Держава фактично вдвічі зменшила розмір виплат до різних соціальних страхових фондів, щоб зменшити навантаження на зарплату, розраховуючи на свідомість і відповідальність роботодавців. Ми очікуємо повернення цих платежів за рахунок виплати підвищеної зарплати сільгоспвиробникам”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here