ТУРИСТИЧНА УКРАЇНА: ДЕ ЗНАЙТИ ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС?

0
3667
views

Найдовший об’єкт з петриківським розписом зафіксований на Кіровоградщині ще в 2015 році. Але звідки родом насправді цей унікальний український культурний код, визнаний у всьому світі? І як використовує свою неповторну «родзинку» в розвитку туризму Петриківська громада? Про це дізнавалися кореспонденти «Народного слова», вирушивши до сусідньої області.

Петриківський розпис став першим українським об’єктом, який занесений до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. А у 2015 році в Книгу рекордів України внесли цікавий пункт: петриківський розпис завдовжки 218 метрів загальною площею 273,5 квадратних метра. Такий яскравий рекорд встановили у селищі Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області, яке раніше носило назву Петриківка. Та насправді цей розпис українського малярства зародився в одному з районних центрів Дніпропетровської області – в селищі Петриківка. Цей розпис популяризується у всьому світі: було проведено більше 50 виставок петриківського розпису в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, в Іспанії, Японії, Китаї. Як використовують в Петриківці Дніпропетровської області унікальну туристичну «родзинку» та де можна оволодіти неперевершеною технікою малювання – народословці вирішили перевірити особисто.

При в’їзді в селище Петриківка одразу стає зрозуміло, куди потрапив: розмальовані зупинки, дитячі садочки, аптеки, паркани, автостанція, магазини. Навіть вікна селищної ради прикрашені петриківським розписом. Дітей тут вчать малювати із трьох років – ще у садочках, а старші діти вчаться техніці розпису у Будинку дитячої творчості, художній школі та професійно-технічному училищі. У Петриківській селищній територіальній громаді займаються розписом понад дві сотні майстрів, дев’ять з них вже отримали звання заслужених майстрів народної творчості, двоє – звання народних художників України, ще 30 входять до Спілки народних майстрів. Тож не дивно, що приваблювати туристів громада планує завдяки своєму культурному коду – петриківському розпису. Окрім оздоблення місцевої архітектури, тут створюють арт-об’єкти на вулицях, організовують майстерні. Туристам пропонують не тільки побачити автентичні малюнки, а і під керівництвом майстрів спробувати створити щось подібне.

Петриківська територіальна громада об’єдналася ще в жовтні 2017 року. До її складу увійшло п’ять населених пунктів, де проживає близько 9000 мешканців. За словами голови громади Ольги Гавриленко, зараз тривають перемовини про приєднання ще двох населених пунктів. Проведене анкетування серед місцевого населення показало, що жителі бачать потенціал громади в першу чергу в туристичній галузі, а також в розвитку сільськогосподарського бізнесу та переробці продукції. А вже в жовтні 2018 року Петриківська ОТГ стала партнером Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Тепер громада отримує консультаційну підтримку в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Ольга Гавриленко розповіла, що вони довго наважувалися на об’єднання, та успішні приклади інших ОТГ вмотивували до дій. І вже за перший рік роботи Петриківська громада побачила зміни – із 16-мільйонного бюджет виріс до 80 мільйонів гривень. Цьогоріч бюджет склав вже 84 мільйони, з яких 34 мільйони гривень – власні надходження.

– Спільно з DOBRE Петриківська громада готує Стратегію розвитку, де пріоритетом є туризм. Також реалізуємо проект зі створення комп’ютерного класу, готуємо проекти щодо поводження з твердими побутовими відходами та відновлення зовнішнього освітлення, – пояснила голова Петриківської ОТГ Ольга Гавриленко.

Тут можна придбати автентичні вироби з ручним розписом від місцевих виробників. Розвивають й зелений туризм. Наприклад, в етномузеї-садибі «Миколин хутір» не тільки комфортні умови для перебування, а ще багато цікавинок: чудова природа, унікальні фотозони та навіть «мандруюча хатинка», в якій господарі катають всіх охочих.

Також тут на екскурсію запрошують і до Петриківського племінного кінного заводу. Цікаво, що цей завод європейського рівня збудовано майже в полі, тут утримують більше сотні українських спортивних коней, яких залучають до змагань різних рівнів. Інструктори кінного заводу проводять індивідуальні та групові тренування з верхової їзди для дорослих будь-якого віку і рівня підготовки. А для найменших відвідувачів віком від двох років тут є гарні та слухняні поні.

Також в громаді планують на умовах муніципальної співпраці із Царичанською, Вакулівською та Покровською громадами у розвитку рибальства. Тут вже є спеціально облаштовані місця для цього.

– Ми плануємо спільний міжмуніципальний проект, – розказала Ольга Гавриленко. – Адже коли люди їдуть на декілька днів, то їм хочеться побачити набагато більше, відпочити з комфортом. А подивитися у нас є на що!

Виявляється, в Петриківці реконструювали арт-майданчик в місцевому парку Янишевського, почали будівництво ролердрому.

– Ми працюємо над тим, щоб створити загальний сайт, на якому всі місцеві майстри з петриківського розпису могли б виставляти свої вироби: це буде зручно і для майстрів, і для всіх охочих отримати унікальні автентичні вироби, – розповіла Ольга Гавриленко. – Мріємо облаштувати виставковий центр, тож поки шукаємо на це фінанси. До нас приїжджають туристи з усієї України та навіть з-за кордону, тому маємо гідно і цікаво представляти такий український бренд, як петриківський розпис.

Тому коли приїдете в Петриківську ОТГ, обов’язково сфотографуйтеся в центральному парку з  неповторними арт-об’єктами, захопіть з собою вудку та придбайте автентичні сувеніри для близьких від місцевих майстрів. Якщо захочете скуштувати медових млинців та проїхатися в «мандруючій хатині» – завітайте в «Миколин хутір», а якщо попередите про приїзд пана Миколу завчасно (за телефоном 096-933-8025), то вас зустрінуть з хлібом і сіллю. Якщо ж бажаєте погладити племінних коней, побачити міні-зоопарк з голубами, павами, козенятами, овечками та навіть страусами – завітайте до Петриківського племконезаводу, який розташований в селі Сотницьке по вулиці Лозовій, 30. Про екскурсію можна домовитись за телефонами: (05634)24-940, 056-760-0398, 098-250-5659.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here