КІРОВОГРАДЩИНА ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ ГОЛОВИ

0
2042
views

Сергій Кузьменко більше не очолює Кіровоградську область – 11 червня указом Президента він звільнений з посади у зв’язку із закінченням каденції. Як, коли, на яких засадах буде змінюватись керівництво областю?

Прийнятий у 2017 році закон визначає, що очолювати обласні державні адміністрації мають не ті, хто пройшов конкурс на посаду, а ті, кого призначить чинний Президент. Новообраний очільник держави Володимир Зеленський наполягає на звільненні голів всіх обласних адміністрацій в Україні.

Нагадаємо: 15 листопада 2017 року набув чинності закон №7126 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби. Серед внесених ухваленим законом змін – скасування конкурсів на посади голів облдержадміністрацій. Натомість їх призначає Президент за поданням Кабміну.

– Очікуємо на те, що Адміністрація Президента спільно з секретаріатом Кабінету Міністрів опрацює механізми відбору нових претендентів на посади голів ОДА, щоб ми спрацювали достатньо оперативно, – сказав під час засідання уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман. – В областях мають бути відповідальні управлінці. Закон передбачає, що тут є поєднана процедура: погодження урядом і призначення Президентом, тому ми якнайшвидше проведемо всю підготовчу роботу. Відповідні доручення секретаріату Кабінету Міністрів і міністру Кабміну я надав.

ВЛАДА ЗМІНЮЄТЬСЯ

 

І справді, п’ятого червня Кабінет Міністрів схвалив проекти розпоряджень Президента про звільнення голів 13 обласних держадміністрацій: Кіровоградської, Волинської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Миколаївської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької та Чернігівської. Тимчасово обов’язки очільників областей будуть виконувати чинні заступники голів ОДА.

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, призначений на цю посаду, так прокоментував дії уряду:

– Згідно із законодавством, голови обласних державних адміністрацій призначаються на термін повноважень Президента України. А термін повноважень п’ятого Президента Петра Порошенка завершився 20 травня 2019 року, відповідно, і термін повноважень голів ОДА завершився в цей день. Але уряд повинен погодити подання на звільнення, а Президент України повинен ухвалити рішення і видати відповідний указ. Чекаємо, коли Президент визначиться з новим очільником, і я матиму змогу потиснути руку новопризначеному голові обласної державної адміністрації.

Отже, Сергій Кузьменко продовжував виконувати повноваження голови ОДА, допоки не було видано відповідний указ Президента. 11 червня, у день свого звільнення, під час чергової апаратної наради в ОДА Сергій Кузьменко закликав голів райдержадміністрацій не забувати про свої обов’язки:

– Ви є представниками держави в регіонах. На вас уся відповідальність за ситуацію. Тому кожного робочого дня ви повинні в повному обсязі виконувати свої обов’язки та служити людям, які живуть на територіях. Ухвалення політичних рішень не є зоною відповідальності голів райдержадміністрацій. Не ухвалення політичних рішень, а ситуація на Кіровоградщині і контроль за нею – це ваша зона відповідальності. Прошу це пам’ятати і працювати якісно, як це було впродовж усіх п’яти років.

На початку цього тижня речниця Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що Президент має намір звільнити голів всіх ОДА:

– Насправді Президент України наполягає на тому, що повинні бути звільнені усі губернатори. Зараз ідеться про тринадцять і триває процес пошуку професіоналів, які можуть очолити ОДА. У відборі голів обласних державних адміністрацій беруть участь міжнародні HR-компанії. Крім того, бажано, щоб ці кандидати вже мали якийсь план, розуміння, з ким вони будуть працювати на місцях.

У вівторок, 11 червня, Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення голів 15 облдержадміністрацій. Наразі виконуючим обов’язки голови Кіровоградської ОДА призначено першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка.

Відповідаючи на запитання журналістів під час підсумкової конференції у середу, 12 червня, Сергій Кузьменко зазначив:

– Сьогодні у свій останній робочий день на цій посаді я планую зустрітися з апаратом облдержадміністрації і подякувати за плідну співпрацю, поспілкуватися з апаратами райдержадміністрацій. За 1730 днів своєї роботи ми інвестували по одному мільярду гривень в сферу охорони здоров’я і освіти в області, в інфраструктуру, будівництво доріг – три мільярди гривень.

Ми виконали обіцянку перед військовослужбовцями: майже 20 тисяч гектарів землі отримали загалом більше 10 тисяч наших земляків та землячок, які захищали і продовжують захищати Україну. Ми відремонтували обласну дитячу лікарню, створили комфортні умови для оздоровлення та реабілітації в госпіталі для військовослужбовців. Перераховувати можна багато. Загалом ми всі обіцянки виконали і навіть подекуди перевиконали.

Ми вклали багато в інфраструктуру, але ще багато доріг потрібно відремонтувати. До того ж Кіровоградщині як центру України не вистачає аеропорту. Технічна можливість є: використати військовий аеродром Канатове, зробити йому подвійне призначення. Такий досвід є в багатьох країнах Європи. До того ж у Канатовому одна з кращих у нашій державі злітно-посадкова смуга, то не так багато треба зусиль, щоб реалізувати цей проект. Я хочу, щоб він був втілений рано чи пізно. Але не шкодую, що це досі не так: значить, в області були нагальніші і актуальніші проекти.

У найближчих планах: підписати розпорядження про закінчення терміну повноважень голови ОДА. За час відпочинку буду розмірковувати, чим займатимуся в житті далі. Але те, що я продовжуватиму рухатися до мети – а це успішна Кіровоградщина, успішна Україна, – то це очевидно.

Р.S. Нагадуємо, за п’ять років, які Сергій Кузьменко очолював Кіровоградщину, область піднялася в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів з 21 на 15 місце.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here