ВИПАДКИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА БОТУЛІЗМ НАБИРАЮТЬ ОБЕРТІВ

0
1780
views

Щорічно в Україні реєструються випадки захворювання на ботулізм. Минулого року було зареєстровано 81 випадок, внаслідок чого постраждали 92 особи, 7 з яких померли. У 2017 році випадків захворювання було 89, постраждали 103 особи, із них 8 померли.

Станом на 1 червня поточного року в Україні вже зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими. Для трьох осіб хвороба закінчилася смертю. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов’язаних із вживанням рибної продукції (21 випадок).

Не оминула сумна статистика й Кіровоградську область. У 2018 році було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, один хворий помер (36-річний житель с. Червона Поляна Маловисківського району). В 2017 році в області зафіксували 6 випадків захворювання, постраждали 7 осіб, одна людина померла (68-річна жителька с. Глодоси Новоукраїнського району).

Найхарактернішими для області є так званий рибний і м’ясний ботулізм, адже більшість випадків захворювання пов’язана з вживанням солоної, в’яленої або копченої риби, м’ясних паштетів і тушонки, виготовлених у домашніх умовах або придбаних у місцях стихійної торгівлі. Однак інколи причиною захворювання стають домашні овочеві консерви.

З настанням літнього сезону населення споживає більше сушеної або в’яленої риби, в тому виготовленої в домашніх умовах, виловленої у річках та водоймах. Та не завжди перед виготовленням рибу вичищають від кишківника та нутрощів. Тож причиною ботулізму може стати мікроб, який знаходиться у кішківнику риби.

Збудник ботулізму дуже розповсюджений у природному середовищі. Він знаходиться в землі, у тому числі в мулі на дні прісних водойм. Риба, яка харчується водорослями, може проковтнути спори збудника. Далі відбувається зараження та розвиток в рибі збудника ботулізму, який у процесі своєї життєдіяльності виробляє ботулотоксин. Саме ботулотоксин стає причиною отруєння людини.

Довідково. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here