ВИБОРЧА РІВНІСТЬ: ЯКІ МІСЦЯ У ПАРТІЙНИХ СПИСКАХ ВІДВЕЛИ ЖІНКАМ?

8
907
views

21 липня в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори. Центральна виборча комісія вже закінчила реєстрацію кандидатів і оприлюднила остаточні партійні списки. У них чимало нових облич і, що важливо, значно більше жінок.  

КАНДИДАТИ В НАРДЕПИ: «ЗА ВСЕ ХОРОШЕ» І ТЕХНОЛОГІЯ ДВІЙНИКІВ

 

Ґендерні квоти у Раді

Верховна Рада восьмого скликання, повноваження якої спливають у липні, має у своєму складі найбільше жінок за всю незалежність України, а саме – 51 депутатку. Однак це лише 12% від загальної кількості членів парламенту, що є одним із найнижчих показників серед європейських країн. Для порівняння: середній показник представництва жінок у національних парламентах країн ЄС складає 25%.

Щоб виправити ситуацію, напередодні дострокових виборів активісти та правозахисники закликали лідерів політичних партій формувати списки із урахуванням 30% гендерної квоти. Саме така норма прописана у виборчому законодавстві, але за її невиконання немає жодних санкцій. Тому включення жінок до партійних списків залишається на розсуд політичних лідерів.

«Коли ми говоримо про квоти, ми говоримо про вирівнювання можливостей, бо історично до парламенту проходили тільки чоловіки, і у жінок шансів не було. Тому це зараз один із найкращих інструментів для залучення жінок. Навіщо жінок? Бо це дозволяє залучити інший погляд на проблеми, можливість звернути увагу влади на проблеми, які раніше перебували у тіні», – запевняє експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу.

Слід зауважити, що у чинному парламенті єдина партія, яка вже перевищує запропоновану гендерну квоту, це – «Самопоміч». У політичній силі понад 36% жінок. Трохи не вистачає до дотримання квоти партії «Батьківщина», яка має 26% жінок від загального складу фракції.

Йдучи на дострокові парламентські вибори, чимало партій наголошували на важливості збільшення участі жінок у політиці. Чи вдалося їм це втілити, можна побачити у фінальних партійних списках.

Математика першої десятки

За останніми соціологічними даними, до парламенту наступного скликання найімовірніше проходять п’ять партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина» і «Голос». Наближаються до прохідного бар’єра у 5%  партії «Громадянська позиція» та «Сила і честь».

У першій десятці фаворита виборчих перегонів партії «Слуга народу» троє жінок і сім чоловіків. Третє місце виборчого списку посіла експертка з питань судової реформи Ірина Венедіктова, п’ятий номер отримала антикорупційна активістка Галина Янченко, восьма – експертка «Центру протидії корупції» Анастасія Красносільська.

На одну жінку більше у першій десятці партії «Європейська солідарність» на чолі з екс-президентом Петром Порошенком. Третя у списку віце-спікерка Ірина Геращенко, п’ята – співачка і громадська активістка Софія Федина, сьома – відома волонтерка і засновниця «Госпітальєрів» Яна Зінкевич. Десяте місце займає віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У партії «Батьківщина», окрім лідерки Юлії Тимошенко, п’ятий номер має чинна депутатка Олена Кондратюк. Тільки одна жінка у перші десятці «Опозиційної платформи – За життя». Це чинна депутатка Наталія Королевська.

Найбільш ґендерно збалансованою є партія Святослава Вакарчука «Голос». У першій десятці: 5 жінок і 5 чоловіків. Другим номером йде колишня заступниця міністра економіки Юлія Клименко, третім – голова IT-компанії «Ring Ukraine» Кіра Рудик, п’ятим номером – активістка «Центру протидії корупції» Олександра Устінова. Дев’яту і десяту позиції посідають громадська активістка Соломія Бобровська та екс-заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

Більше жінок тільки в партії «Самопоміч». У першій десятці списку їх шість. Навіть більше, у перші п’ятірці тільки один чоловік – лідер Андрій Садовий

Щодо інших партій, які перебувають на межі прохідного бар’єру, то жінки там переважно у меншості. «Сила і честь» Ігоря Смешка висуває трьох кандидаток у депутати, «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка – тільки одну жінку. Зовсім немає жінок у першій десятці партії «Свобода».

Експерти зауважують, що, попри відсутність паритету у більшості партійних списків, кандидаток до Ради значно більше, ніж минулі роки.

«Якщо держава хоче бути успішною, а суспільство – демократичним, необхідно принципово виходити з позицій взаємоповаги та рівності на всіх етапах  прийняття рішень.  Особливо це має враховуватися, коли ми говоримо про формування нового скликання законодавчого органу – парламенту», – наголошує експерт  Українського інституту з прав людини Богдан Крикливенко.

Політикам і виборцям варто пам’ятати, що дотримання рівних прав та можливостей жінок та чоловіків – це фундамент демократичної держави, яку ми сьогодні будуємо.

За матеріалами Центру громадського моніторингу і контролю

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here