КАНДИДАТИ В НАРДЕПИ: «ЗА ВСЕ ХОРОШЕ» І ТЕХНОЛОГІЯ ДВІЙНИКІВ

0
4926
views

Вже менше ніж за місяць відбудуться позачергові вибори до законодавчого органу країни – Верховної Ради. «НС» зібрало інформацію про кандидатів від Кіровоградщини: хто від якої партії йде і що обіцяє.

Цікаво, що на двох округах Кіровоградщини є кандидати – ідентичні тезки (збіг?), а в деяких програмах не написано жодної конкретної пропозиції або напрямку роботи, лише загальні фрази на кшталт «активно розроблятиму законопроекти» і «підніматиму економіку України». Як-то кажуть, «за все хороше проти всього поганого».

Кіровоградщина містить п’ять виборчих округів:  №№ 99, 100, 101, 102, 103. Округ №99 включає 109 виборчих дільниць в обласному центрі. Центром округу №100 є місто Бобринець, але він включає і частину міста Кропивницького, селище Нове, а також Бобринецький, Вільшанський, Добровеличківський, Компаніївський, Кропивницький, Новоукраїнський райони. Сто перший округ охоплює 201 виборчу дільницю в Благовіщенському, Гайворонському, Голованівському, Маловисківському, Новоархангельському, Новомиргородському районах. Міста Знам’янка, Світловодськ, Знам’янський, Новгородківський, Олександрівський, Онуфріївський, Світловодський райони входять в 102 виборчий округ. Центр округу №103 знаходиться в місті Олександрії, а також включає дільниці Долинського, Олександрійського, Петрівського, Устинівського районів.

Орієнтована кількість виборців в області, за інформацією Центральної виборчої комісії, становить 736 871 особу, які проголосують на 914 виборчих дільницях.

Вибори відбудуться за змішаною виборчою системою. Половину Верховної Ради, а саме 225 депутатів, оберуть за партійними списками, іншу половину – у мажоритарних округах (за винятком Криму та частини округів Донецької та Луганської областей). Кандидатами в округах можуть бути як представники партій, так і самовисуванці. Тож кожен виборець отримає два бюлетені: в одному голосуватиме за кандидатів по своєму округу, в іншому – за партію.

Ознайомитися з повними текстами програм кандидатів у народні депутати України можна за лінками в тексті. 

Округ №99: нові, знайомі та забуті політичні обличчя

В цьому окрузі зареєструвалося спочатку семеро кандидатів, з яких п’ятеро – самовисуванці. А в останній день реєстрації – тобто 25 червня – кількість кандидатів у цьому окрузі зросла до 15! Тут є й очікувані прізвища кандидатів, які не вперше балотуються по цьому округу, так і ті, про політичні амбіції яких і не здогадувалися до останнього.

Народні депутати Олександр Горбунов та Констянтин Яриніч, які на минулих виборах пройшли від партій «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка» відповідно, тепер йдуть як самовисуванці. Олександр Горбунов обіцяє залучати кошти платників податків з державної казни на розвиток Кропивницького: наприклад, отримання аеропортом міста Кропивницький  статусу міжнародного, реконструкцію парків, скверів, набережних, а також оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я. Цікаво, що при цьому Олександр Горбунов є співавтором скандального законопроекту щодо доступності медичних послуг. У квітні Міністерство охорони здоров’я повідомило про початок створення «єдиного медичного простору», завдяки якому відомчі клініки (наприклад, відома «Феофанія») стануть доступними для всіх українців. Депутати відреагували на це і внесли до Верховної Ради законопроект, який перешкоджає переходу таких медзакладів на принцип фінансування «гроші за пацієнтом», через що вони не зможуть надавати послуги більшості жителів України. Так, ініціатори законопроекту пропонують залишити для медустанов Державного управління справами та Національної академії медичних наук усе без змін: щоб вони і надалі фінансувалися за окремою статтею видатків бюджету та надавали медичні послуги лише для «своїх». Про це на офіційній сторінці у Фейсбуці повідомила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Одним з авторів цього законопроекту «медзакладів для обраних» є Олександр Горбунов.

В свою чергу Костянтин Яриніч, який є медиком за фахом, свої обіцянки на виборах-2019 пов’язує в першу чергу з медициною. Так, він обіцяє відстоювати збільшення  бюджетного фінансування медичної галузі до рівня не менше 5 відсотків ВВП. Обіцяє й ініціювати комплексну загальнодержавну програму профілактики захворювань, а першочерговим завданням ставить відстоювати затвердження Державної цільової програми радіаційного та соціального захисту населення обласного центру. Одним з перших  законопроектів кандидат Костянтин Яриніч обіцяє внести збільшення державної допомоги при народженні та догляду за дитиною.

Самовисуванцем є й декан факультету економіки та менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету Володимир Зайченко. Він не новачок у політичній сфері: до цього був депутатом тоді ще Кіровської (зараз вона називається Фортечна) райради від Партії регіонів. Наразі є депутатом Кропивницької міськради від партії «УКРОП».  Поміж іншого він обіцяє впровадити на законодавчому рівні курси з надання першої медичної допомоги у навчальних закладах. Також Володимир Зайченко зазначив, що дбатиме про створення нових високотехнологічних робочих місць з належними умовами та оплатою праці.

Також з місцевого самоврядування у нардепи вирішив спробувати потрапити й Іван Марковський. У 2014-му мер тоді ще Кіровограда Олександр Саінсус подав у відставку, тож виконуючим обов’язки голови взяв на себе секретар міськради, представник партії «Батьківщина» Іван Марковський. Запам’ятався містянам він побудовою пішохідного мосту через Інгул (від Козачого острова). Через певну недолугість конструкції і завищену вартість мосту, який обійшовся міському бюджету у мільйон гривень, містяни прозвали міст «золотим». Подається Іван Іванович від Аграрної партії України. В програмі обіцяє позбавити імунітету недоторканності депутатів Верховної Ради, Президента та інших чиновників вищого керівництва держави, а також продовжити мораторій на продаж землі.

Самовисуванець з іншого вишу Сергій Нестеров водночас є членом партії «Рух нових сих Михайла Саакашвілі». Згідно інформації на сайті ЦВК, Сергій Нестеров працює в Донецькому національному медичному університеті помічником ректора. Тобто це данні, які кандидат повідомив про себе при реєстрації. Але за інформацією керівництва цього вишу, пан Нестеров був звільнений з посади ще у березні цього року. Тож ректорат вже направив до окружного виборчкому повідомлення, у якому поточні дані про працевлаштування кандидата Нестерова названі недостовірними. Нагадаємо: минулого року студенти-іноземці ДоНМУ вийшли на мітинги в місті Кропивницькому, протестуючи проти поганої якості навчання та відсутності клінічної бази й бібліотеки, незадовільних умов проживання у гуртожитках. Потім відкрилася шахрайська схема: університет погрожував відрахуванням (а це означає і депортацією) іноземним студентам за те, що вони начебто не сплатили за навчання. Студенти стверджували, що гроші за навчання передали фірмам-посередникам. Тоді від імені ректора з пресою та студентами спілкувався особисто Сергій Нестеров. Цей кандидат обіцяє «вільно користуватися рідною мовою, але не забувати про права та вільний розвиток усіх мов». Також в програмі зазначає, що кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори – перекрити, а корупціонерів – посадити.

Представником обласного центру і партії «Опозиційна платформа – За життя» у Верховній Раді хоче стати і депутат міськради Кропивницького, адвокат Анатолій Ларін. Ця партія була створена ще у 1999 році, а серед відомих членів – Вадим Рабінович. У кінці липня 2018 року з партією об’єдналася ГО проросійського олігарха Віктора Медведчука «Український вибір». Кандидат Анатолій Ларін у своїй програмі зазначає, що слід припинити політику дискримінації, ксенофобії та радикалізму, виконати Мінські угоди, надати Донбасу автономного статусу у складі України. Також вбачає необхідність відновити торговельно-економічні зв’язки з Росією та країнами СНД. Щодо законодавчих ініціатив, то планує прийняти Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» та відмінити «антиконституційні, дискримінаційні закони про мову, освіту, перейменування церкви».

Щодо радикальних сил, то місто Кропивницький у парламенті прагне представити Марина Осіпова, членкиня партії «Радикальна партія Олега Ляшка». У своїй передвиборчій програмі зауважує, що слід подолати соціально-економічну дискримінацію жінок, нерівність в оплаті праці чоловіків і жінок. Також зазначає, що слід дозволити проведення операцій з трансплантації органів в Україні та відмінити проходження повторного підтвердження інвалідності для певних категорій.

Цікаво, що у безпартійного тимчасово не працюючого Олександра Персіянова суб’єктом висування є політична партія «Сила і честь». Він народився в місті Одесі, навчався і деякий час жив у Кропивницькому, а наразі мешкає в селі Гатне Києво-Святошинського району Київської області. Щодо політичної сили, то вона є консервативною центристською демократичною партією, а її  лідером – політичний та громадський діяч Ігор Смешко. У своїй передвиборчій програмі Олександр Персіянов зазначає, що Україні необхідне реформування Верховної Ради та створення двопалатного парламенту, прийняти закон про національний і місцеві референдуми. Окрім цього, свою законодавчу роботу він планує направити проти корупційних складових у тарифах, виведення капіталів з країни і навіть демографічної кризи.

Безпартійним самовисуванцем по округу №99 є Олександр Рудненко. Він є начальником відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Національної поліції в Кіровоградській області. Пропонує на базі податкової міліції та підрозділів захисту економіки Нацполіції утворити єдиний орган, який буде боротися зі злочинністю у сфері економіки. Пропонує карати за виготовлення, зберігання, збут наркотичних засобів, прекурсорів, психотропних речовин виключно позбавленням волі. Зазначає, що держава має відшкодовувати населенню Кіровоградської області за ризики, пов’язані з проживанням на території видобутку урану.

Голова «Спілки вірмен України» в Кіровоградській області Тігран Хачатрян цього разі йде у Верховну Раду у якості самовисуванця. Адже ще у 2014 році він також балотувався в парламент, але від партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». У своїй передвиборчій програмі зазначає, що основні проблеми України полягають у міжусобній ворожнечі, відсутності єдності та особистісних амбіціях владних осіб. Як нардеп обіцяє виборцям свого округу створити комфортний інвестиційний клімат в регіоні, підтримувати місцеве підприємництво та покращити екологічну ситуацію.

Генеральний директор ТОВ «Альянс – Трейдинг», член політичної партії ВО «Батьківщина» Олександр Цертій не проти змінити крісло депутата у міській раді Кропивницького на крісло депутата Верховної Ради. У своїй передвиборчій програмі в першу чергу звертає увагу на наболілу для обласного центру проблему – центральне опалення. Він пропонує відмовитися від ЦО та обіцяє залучити кошти та інвестиції для локального опалення будівель міста сучасними модульними котельнями або автономним опаленням приміщень та квартир. Вважає за необхідне перерозподілити зарахування акцизного податку з пального з державного бюджету на користь бюджетів місцевого самоврядування.

Представник політичної партії «Громадська позиція», уродженець села Попівка Миргородського району Полтавської області Олексій Чалий також зареєструвався кандидатом у народні депутати по цьому округу. Він завідуючий відділенням в комунальному некомерційному підприємстві «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради». У передвиборчій програмі обіцяє продовжити рух України до Європейського союзу й НАТО, відмінити призов, створити професійну армію та відстоювати запровадження  системи обов’язкового державного медичного страхування.

Націоналістичні сили партії «Свобода» по округу №99 представляє кандидат  Сергій Капітонов. Він народився і проживає в місті Кропивницькому, є директором і власником ТОВ «Арт Медіа Принт». Є головою фракції «Свобода» в Кропивницькій міськраді. Нещодавно, а саме 11 червня, замість депутата Геннадія Маламена, який достроково припинив повноваження, у фракцію «Свободи» міськради ввійшла Олена Капітонова. Вона є дружиною Сергія Капітонова і йшла якраз наступною членкинею у списку ВО «Свобода». На нещодавній міській сесії, де розглядали питання мораторію на обрізування дерев, що нівечить і знищує зелені насадження в місті, Сергій Капітонов висловився на захист мораторію. У передвиборчій програмі, яка повторюється у мажоритарників-однопартійців, пропонує запровадити обов’язкову перевірку держслужбовців, кандидатів на виборні посади за допомогою «детектора брехні». Також там є пункт «позбавляти ліцензій ЗМІ, які порушують мовне законодавство, принижують національну гідність українців або ведуть антиукраїнську пропаганду».

Від пропрезидентської політичної партії «Слуга народу» від цього округу балотується Олександр Дануца: журналіст з різнобарвним політичним «шлейфом». Наприклад, він був помічником-консультантом народного депутата 3-8 скликань В’ячеслава Кириленка. В 2002 балотувався від виборчого блоку «Наша Україна» по Голованівському мажоритарному округу, у 2006-2007 роках очолив в обласному центрі міський виборчий штаб «Наша Україна» і був кандидатом в мери міста. Потім Олександр Дануца вступив до партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Потім перейшов в партію Наталії Королевської «Україна – вперед!». Був заступником голови Кіровоградської територіальної фракції партії «Блок Петра Порошенка», був радником на громадських засадах депутата від БПП Костянтина Яриніча. Минулого місяця BIHUS info опублікували переписку представників штабу Володимира Зеленського. Виходячи з переписки, підбором і роботою з членами ДВК від «Зе-команди» займався Олександр Дануца. Він є гендиректором медійного ТОВ «Прайм-Тайм». Як член політичної партії «Слуга народу» обіцяє у випадку перемоги на виборах «запровадити базову зарплатню педагогів на рівні трьох мінімальних плюс доплати за кваліфікацію та стаж». Він також згадує у програмі про впровадження «економічного паспорта українця» та електронного голосування на виборах за допомогою Інтернету та смартфонів. Окремим пунктом у програмі йде екологічна проблема у Кропивницькому, і Олександр Дануца обіцяє: «на законодавчому рівні вимагатиму притягнення до кримінальної відповідальності за незаконну вирубку дерев. Відповідний законопроект внесу в перші ж дні роботи нового парламенту».

Проросійські сили політичної партії «Опозиційний блок» на окрузі №99 представляє Олег Шевченко. І хоч суб’єктом висування є політична партія, Олег Шевченко зазначається як самовисуванець. Працює кандидат головним інженером в Кропивницькому УВП УТОС. У передвиборчій програмі стверджує, що єдиний шлях до миру в Україні – «поетапне виконання Мінських угод і організація переговорного процесу щодо збройного конфлікту на сході України з досягненням розумних компромісів». Також є пункти про «мирну позаблокову Україну» (тобто проти вступу до НАТО), і так званий фінансовий диктат від МВФ. Цікаво, що на початку програми  є такі строки: «Солодкі казки про можливість стрімкого зниження тарифів, «долара за 8 гривень»… Політики роздають обіцянки, заздалегідь розуміючи, що втілити їх неможливо». Водночас наприкінці цієї ж передвиборчої програми обіцяється таке: «…зниження тарифів на комунальні послуги для населення і промисловості, проведення всеукраїнського аудиту цін на комунальні послуги».

Сотий округ: не-земляки, тезки та знову Березкін

Першим за алфавітним показником у списку кандидатів по сотому округу йде Станіслав Березкін. В основних відомостях вказано, що в нього відсутня судимість. Станіслав Семенович у 2011 році пройшов у Верховну Раду за списками Блоку Юлії Тимошенко. На парламентських виборах 2012 р. був обраний народним депутатом України від Партії регіонів по цьому ж одномандатному мажоритарному виборчому округу. У лютому 2014 року оголосив про вихід з «Партії регіонів». До поточних виборів був народним депутатом від групи «Воля народу».

Станіслав Березкін є одним 59 депутатів, що підписали подання, на підставі якого Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Ця стаття зобов’язувала держслужбовців, в тому числі й народних депутатів, давати пояснення про джерела їх доходів і доходів членів їх сімей. Нещодавно його ім’я згадувалося у зв’язку з судом з Ощадбанком. У січні 2019 року Ленінський районний суд міста Кропивницький повністю задовольнив позовні вимоги «Ощадбанку» до сина нардепа – Максима Березкіна, і бізнесмена Юрія Давидова про стягнення заборгованості ПрАТ «Креатив» за кредитом від 9 жовтня 2009 року в розмірі 116 мільйонів доларів і 569 мільйонів гривень.

Цього разу Станіслав Березкін зазначився як кандидат-самовисуванець. У своїй передвиборчій програмі обіцяє, окрім іншого, підтримувати шлях децентралізації, тобто адміністративно-територіальну реформу, а також земельну реформу. Також нардеп обіцяє на законодавчому рівні просувати запровадження страхової медицини за європейськими стандартами та безкоштовного медичного обслуговування для пенсіонерів та інших незахищених верств населення.

Одразу три самовисуванці-уродженці інших областей зареєструвалися кандидатами в народні депутати по сотому округу. Самовисуванка зі Львова Тетяна Добрянська займається підприємництвом та є безпартійною. Виступає проти медичної реформи. «Суворий контроль за якістю та експлуатацією доріг! Аграрні барони розбивають їх своїми зерновозами, отримуючи надприбутки», – зазначає вона в передвиборчій програмі.

Володимир Духно, який народився в Чернігівській області, наразі проживає в Кропивницькому та працює на посаді начальника обласного управління захисту економіки у відповідному департаменті Національної поліції України. Минулого року  група депутатів міськради Кропивницького звинуватила Володимира Духна у «штампуванні» справ про хабарництво. Той у відповідь пояснив, що відділ не отримує «планові показники» по тому, скільки повинно викрити хабарників, скільки розкрадань чи фактів адмінкорупції. А ось напередодні Дня Конституції Володимира Духна звинуватили у підкупі виборців. Він подарував вихованцям комунального закладу «Компаніївське навчально-виховне об’єднання» музичне обладнання та кондиціонер, передає УНН із посиланням на повідомлення КЗ у Facebook. Володимир Духно у якості депутата обіцяє прийняти закони, що гарантують мінімальну оплату праці вище прожиткового мінімуму, обов’язковість і стабільність трудової угоди. Запевнює, що за мету має перезавантаження судової системи та боротьбу з рейдерством.

Євгеній Лучков народився в Росії, а саме в селищі Забайкальськ Забайкальського району Читинської області. Є громадянином України і проживає наразі в Кропивницькому. Цей самовисуванець працює заступником директора ТОВ «Агрокомтрейд-Альянс». В ЗМІ нещодавно його охрестили спортивним меценатом, адже за його підтримки відбувся нещодавно дитячий турнір в обласному центрі для футболістів 2011-2012 років народження «Кубок шкетів – 2019». У передвиборчій програмі обіцяє активно брати участь у розробці актуальних для розвитку держави законопроектів.

Від «Радикальної партії Олега Ляшка» по цьому округу балотується Юрій Кожушко: директор асоціації фермерських господарств «Віка» з села Надлак Новоархангельського району Кіровоградської області. У програмі зазначає, що пенсія має бути не менше 6000 гривень, а мінімальна зарплата – 9000 гривень, а у Верховній Раді – не більше 250 депутатів.

«Опозиційну платформу – За життя» по сотому округу хоче представляти житель міста Кропивницький Андрій Маліцький. У своїй декларації за 2018 рік зазначає, що працює фахівцем з організаційно-масової роботи в регіональній організації політичної партії «Опозиційний блок» в Кіровоградській області. У ЦВК зазначив місце роботи як помічник-консультант народного депутата України. У передвиборчій програмі зокрема зазначає, що відкриття ринку с/г землі має бути виключно за результатами загальнонаціонального референдуму. Хоче підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії – до 7 тисяч гривень, та при цьому встановити неоподатковуваний доходів фізичних осіб на рівні мінімальної заробітної плати. Загалом передвиборча програма дуже схожа на програму однопартійця-кандидата по округу №99 Анатолія Ларіна.

Від партії «Громадянська позиція» балотується мешканець села Созонівка Кропивницького району Ігор Семеняка. Він є директором Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, безпартійний, проживає в селі Созонівка Кропивницького району. Вбачає, що антикорупційна та судова реформи є основою змін у країні, а курс у НАТО і ЄС – це гарантія проведення реальних реформ в Україні.

Партію «Слуга народу» хоче представляти у Верховній Раді від сотого округу Ігор Мурдій. Народився в мсті Новоукраїнці, проживає в Кропивницькому. Є директором ПП «Тек Центр», що працює у сфері будівництва об’єктів транспортної інфраструктури. У законодавчому органі країни обіцяє добиватися встановлення видатків на оборону у розмірі не менше 5% ВВП, запровадити зарплатню педагогів на рівні трьох мінімальних плюс доплати за кваліфікацію та стаж. Обіцяє внести законопроект про освіту в селі, який передбачатиме оснащення усіх шкіл сучасною технікою.

Член партії «Свобода» Сергій Негра, який проживає у місті Новоукраїнка Кіровоградської області, також балотується по округу №100. Начальник комерційного відділу філії ПАТ «ДПЗКУ» Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів. У 2016 році партієць висував свою кандидатуру на пост міського голови Новоукраїнки. Його програма повторює пункти інших однопартійців-мажоритарників по Кіровоградщині. Серед пунктів, що стосуються внутрішньої політики України, зазначається серед іншого й «покарати винних за корупційні оборудки в “Укроборонпромі”». Є тут пункти в щодо зовнішньої політики: наприклад, кандидат обіцяє «розірвати дипломатичні відносини з РФ. Ініціювати міжнародний трибунал із розслідування злочинів проти людства, здійснених РФ».

Партія «Опозиційний блок» у вибори вивела свого представника сотого округу – мешканця селища Вільшанка Олександра Тарана. Він є фізичною особою-підприємцем. Передвиборча програма повністю повторює програми мажоритарників від «Опозиційного блоку» по Кіровоградщині, і закінчується фразою «Досить воювати, настав час творити!».

Від «Аграрної партії» по мажоритарному округу №100 зареєструвався у якості кандидата ще 19 червня Юрій Миколайович Крутько. Він народився і проживає в Херсоні, де є генеральним директором приватної агрофірми «Славутич». Хоча в соцмережі зазначає, що проживає в Кропивницькому та є депутатом Бобринецької районної ради. Обіцяє серед іншого замінити податок на додану вартість на податок з обігу, а також «скорочення апарату чиновників та ліквідацію незрозумілих пільг для чиновників усіх рівнів та депутатів».

Цікаво, та передостанній день реєстрації 24 червня по цьому округу з’явився ще один Крутько Юрій Миколайович, але вже як самовисуванець. Цей Крутько-самовисуванець народився і проживає в Чернігові, є фізичною особою-підприємцем та молодший від Крутька-партійця на десять років. ЦВК зареєстрували заяву від цього кандидата про відмову балотуватися. Тож Юрій Крутько-саомвисуванець вибув з передвиборчої гонки.

Сто перший округ: кандидатська двадцятка

Шестеро партійців та 14 самовисуванців зареєструвалися кандидатами в народні депутати по цьому округу з центром у Голованівську. З місцевих серед самовисуванців –  безпартійний адвокат Олексій Жовноватюк, який народився і проживає в селищі Побузькому Голованівського району. Обіцяє крім іншого законодавчо забезпечити житлом молодь та підвищити допомоги при народженні дітей.

Народився і проживає в селі Хащувате й Сергій Савранчук: начальник юридичного відділу у фермерському господарстві «Вершина». У передвиборчій програмі зазначає, що спочатку треба збудувати сильну економіку, а вже потім думати про членство в ЄС. В якості депутата пропонує вирішувати питання членства в НАТО шляхом референдуму, запровадити ринок землі без залучення іноземних інвесторів. Впевнений, що потрібно довести до логічного кінця судову та медичну реформи.

Безпартійний кандидат Андрій Флоря проживає в селі Мала Виска і має селянсько-фермерське господарство. Водночас він є депутатом облради від партії «Батьківщина». Як депутат Верховної Ради обіцяє зняти депутатську недоторканність, допомогти у створенні й реалізації державних програм і дотацій на утримання домашніх тварин, зменшити пенсійний вік та створити пільгову державну програму кредитування молодіжного будівництва на селі.

Артем Шевчук з селища Завалля Гайворонського району хоче від місцевого самоврядування перейти в законодавчий орган. Тобто цей депутат Кіровоградської облради від «Блоку Петра Порошенка» також балотується в нардепи.  Він є директором ТОВ «Грабівський вапняк», яке знаходиться в Одеській області. Деякі одеські місцеві ЗМІ писали, що зі сторони «Грабовського вапняка» відбулося рейдерське захоплення кар’єра в селі Грабово Кодимського району.  Обіцяє сприяти розвитку об’єднаних територіальних громад та запровадити на законодавчому рівні надання громадянам державних безпроцентних кредитів для забезпечення свого домоволодіння/квартири альтернативним видом енергетики, наприклад, сонячними батареями.

Хоче стати нардепом і керівник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Вадим Гуцул (народився в с. Малій Висці, проживає в Кропивницькому). Крім іншого обіцяє доводити місцевим радам важливість благоустрою населених пунктів і їх озеленення, подавати на розгляд Ради пропозиції щодо надання пільгових умов підприємцям під час сплати податків.

Помічник начальника Головного управління з питань взаємодії з органами державної влади ГУ ДСНС України в Одеській області Олександр Яровий проживає в селищі Голованівськ. Восьмого липня він подав подав заяву про відмову балотуватися в народні депутати.

Народився і проживає в місті Новомиргороді Кіровоградської області начальник управління публічних закупівель та матеріально-технічного забезпечення департаменту сервісу, ПАТ «НСТУ», член Політичної партії «Народний Рух України» Геннадій Зеленюк. В нардепи він балотується як самовисуванець. В програмі обіцяє сприяти поширенню української культури як на території України, так і за її межами. Зокрема зазначає, що «лише вільні та сильні патріоти мають йти у владу та розбудовувати нашу державу».

Ситуація «навпаки» із Юрієм Кравченком: він зазначений, як безпартійний, але водночас суб’єктом висування є політична партія «Батьківщина». Сам Юрій Григорович працює радником голови Наглядової ради в ТОВ «Фінансово-консалтингова компанія Авангард Лтд». Народився в селищі Полуночне міста Івдель Свердловської області (Росія), є громадянином України і наразі проживає в місті Києві. У передвиборчій програмі пише про перехід до 2022 року на надання державних та муніципальних адміністративних послуг в режимі он-лайн з використанням персоніфікованого електронного цифрового підпису, а також прийняття Верховною Радою «Нового економічного курсу України» – документу, написаного і представленого власне лідеркою партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко.

Своєрідною передвиборчою програмою виділяється уродженець Новомиргороду, який проживає в Одесі, тимчасово не працюючий Павло Ярош. Він цитує декілька віршів Тараса Шевченка, а лише потім переходить до власне обіцянок. Тут він вважає за потрібне ввести обов’язкове навчання в професійно-технічних закладах 2-3 роки після закінчення 9-річного навчання у ЗОШ I-III ступенів, а лише потім дати можливість поступати у виші. Дітей керівників держави Павло Ярош пропонує зобов’язати жити, навчатися та лікуватися в Україні, за винятком обміну студентами.

З Києва та Київської області кандидатами по 101 округу йдуть ще декілька самовисуванців, серед яких безпартійний нардеп Максим Поляков. Він пройшов у парламент у 2014 році за списком партії «Народний фронт». Є  фігурантом резонансної корупційної «бурштинової справи». «Бурштинова справа» – це серія кримінальних зіткнень та корупційних скандалів в Україні, пов’язаних з протизаконними діями українських високопосадовців щодо розробки бурштину в Північно-Західних областях України: Поліському бурштиноносному районі. У липні 2017 року позбавлений недоторканності за поданням Генерального прокурора України. Також є одним з 59 депутатів, які підписали подання про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Цей кандидат у передвиборчій програмі обіцяє допомагати «у першу чергу людям похилого віку, дітям, інвалідам та малозабезпеченим», використавши при цьому некоректне висловлювання і навішавши негативний ярлик (коректний термін – «люди з інвалідністю»). Виступає проти децентралізації влади, адміністративно-територіальної реформи.

Тимчасово непрацюючі кияни Дмитро Меленевський та Олександр Цибулько (уродженець селища Новоархангельськ), мешканка Бородянського району Київської області Катерина Коверзнєва також балотуються шляхом самовисування у сто першому окрузі.

Дмитро Меленевський на свій сторінці у соцмережах пише, що хотів спочатку балотуватися від політичної партії Володимира Зеленського «Слуга народу», але не потрапив у списки. Водночас він нарікає, що до списків «Слуги народу» потрапили «відверті злочинці». У своїй передвиборчій програмі обіцяє завершити адміністративно-територіальну реформу та розвивати екологічно чисті джерела енергії та енергозбереження.

Щодо «відвертих злочинців», то Дмитро Меленевський вказував при цьому на уродженця Івана-Франківська, який проживає в Києві – Юрія Кузбита. Він є висуванцем від партії «Слуга народу». Зазначений як безпартійний, є директором ТОВ «Адвокатська група “Прецедент”». Щодо звинувачень, то Дмитро Меленевський стверджує, що Юрій Кузбит є партнером по бізнесу та адвокатом екс-нардепа Олександра Шепелєва, якого звинувачують в серії в організації вбивства, замаху на вбивство, присвоєння майна, зловживанні службовим становищем і ряді інших злочинів.

Юрій Кузбит у своїй передвиборчій програмі в якості кандидата в члени уряду обіцяє добиватися від уряду прозорого механізму ремонту доріг за принципом «найгірші дороги ремонтуються першими». До того ж зазначає, що вестиме депутатську діяльність за принципами, один з яких – «справедливість і рівність усіх перед Законом».

Самовисуванець Олександр Цибулько вбачає підтримку внутрішнього ринку шляхом обмеження експорту сировини. Обіцяє підтримувати  «зелений» туризм та «популяризувати у суспільстві моральних цінностей традиційної української родини».

Катерина Коверзнєва ж у передвиборчій програмі зазначає важливість створення зелених зон та вирішення проблеми збору та утилізації побутових відходів в кожному населеному пункті.

А ось Дмитро Опаленко хоч наразі проживає в Києві, та місцем народження вказав село Бандурове Гайворонського району Кіровоградської області. Його батько Анатолій Опаленко є позапартійним депутатом Гайворонської районної ради, обраним у 2015 році від політичної партії «Громадянська позиція». Сам Дмитро Опаленко є безпартійним самовисуванцем, працює завідувачем сектором протидії корупції у Київській обласній державній адміністрації. Був призначений на цю посаду у лютому 2019 року, а до цього працював головним спеціалістом у Вищій раді правосуддя. Він обіцяє сприяти мирному врегулюванню конфлікту на сході нашої країни та стабілізації життя населення на окупованих територіях після їх звільнення. Вважає необхідним винести питання збереження мораторію на продаж землі с/г призначення на всеукраїнський референдум, розробити законопроект про обов’язкову сівозміну. Каже, що сприятиме реформуванню судової системи для захисту прав і законних інтересів людей без затягування розгляду справ на роки. Щодо місцевого рівня, то обіцяє провести Інтернет в кожне село округу.

Ще одним кандидатом є безпартійний спеціаліст з розвитку бізнесу в ТОВ «ЕФ ЕС Маккензі-Україна» із Києво-Святошинського району Київської області Олексій Товкіс. Він обіцяє законодавчо зініціювати скасування перевірок малого бізнесу та реформувати правоохоронну систему.

Єдиним «партійником» по цьому округу є начальник філії «Маловисківський райавтодор», член політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Дмитро Садіков. Це вже не перший кандидатський досвід: він у 2012 році балотувався у парламент від партії «Свобода», у списках якої значився тоді під номером 184. З 2012 до 2014 року був помічником народного депутата Святослава Ханенка. У передвиборчій програмі цього кандидата написано, що слід запровадити обов’язкову перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні посади за допомогою «детектора брехні», узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя та визначити європейський україноцентризм стратегічним курсом держави.

Уродженець міста Саратова (Саратовська область, Російська Федерація) Володимир Сікорський балотується по сто першому окрузі від партії «Опозиційна платформа – За життя». Він є громадянином України, проживає зараз в місті Гайворон Гайворонського району Кіровоградської області, працює заступником директора ТОВ «Авкубі плюс». Під час президентських виборів-2019 був довіреною особою кандидата-самовисуванця, члена Політичної партії «Опозиційний блок» Юрія Бойка по 101-му окрузі. Володимир Сікорський є депутатом Гайворонської міськради від партії «Опозиційний блок». Його передвиборча програма є ідентичною до однопартійців, які балотуються по інших округах: Андрія Маліцького на сотому окрузі та Анатолія Ларіна на окрузі №99.

Мешканець міста Гайворона Роман Тімуш балотується від «Радикальної партії Олега Ляшка». Сам тимчасово не працює, є депутатом Кіровоградської обласної ради від тієї ж партії. У його декларації немає жодного доходу, хоча водночас зазначено, що він є володарем житлового будинку в Гайвороні, автомобіля Toyota CAMRY та колекції вин, має готівкові запаси у сумі 30 тисяч гривень, 2 тисячі євро і 18 тисяч доларів. Є членом благодійної організації «Наші серця». У передвиборчій програмі пропонує всіх перевести на «білі» зарплати і за рахунок цього зробити пенсії не менше 6000 гривень і мінімальну зарплату на рівні 9000 гривень. Пропонує переглянути умови угоди з МВФ та Асоціації з ЄС, відмінити «мізерні квоти на нашу продукцію». Також у програмі зазначає наступне: «Радикальна партія твердо переконана, що мир можливий лише шляхом перемоги, а не капітуляції. Жодних поступок Кремлю та терористам-маріонеткам! Не допустимо регіонало-кремлівського реваншу в Україні. Всіх, хто проти вільної, сильної, заможної і незалежної України – за поребрик!».

«Опозиційний блок» представляє по цьому округу безпартійна кандидатка в народні депутатки Марина Анатоліївна Стаценко із села Липняжка Добровеличківського району Кіровоградської області. Вона є тимчасово не працюючою. Цікаво, що в селі Липняжка зареєстрована юридична особа ТОВ «СВГ КРАФТ» (Цукровий завод, будинок 3, квартира 59), виконавчою директоркою якого, згідно з інформацією Міністерства юстиції, є певна Марина Анатоліївна Стаценко. Вона є співзасовницею юридичної особи, якій належить частка у 12,5 мільйонів гривень статутного капіталу. Щоправда, адреса у директорки вказана київська.

Щодо власне Марини Стацентко-кандидатки, то її передвиборча програма відрізняється від передвиборчих програм Олега Шевченка в 99-му окрузі і Андрія Маліцького по сотому округу лише одним рядком, в якій зазначено ім’я та прізвище кандидатки.

Округ №102: Юристи, спортсмени та бізнесмени

Цей округ із центром у місті Знам’янці має вісімнадцять кандидатів в депутати, серед яких вісім висунуті партіями.

Від партії балотується директор професійно-технічного училища № 36 з селища Новгородки Олег Вєтров. Він є головою Кіровоградського обласного осередку Національної федерації панкратіону, депутатом Новгородківської районної ради. Він представляє «Аграрну партію України», а серед окреслених пріоритетів у передвиборчій програмі зазначає зокрема євроінтеграцію, проведення медичної, пенсійної, судової, адміністративно-територіальної реформ, реформ правоохоронних органів і Збройних сил України.

Три партії – «Свобода», «Слуга народу» і «Опозиційний блок» – зареєстрували своїх кандидатів в останній день реєстрації. Партію «Свобода» представляє на окрузі кандидат в депутати Павло Дейнеко. Він народився і проживає в селі Верблюжка Новгородківського району Кіровоградської області, тимчасово не працює.  У 2015 році балотувався по мажоритарному округу від «Свободи» в обласну раду, а також в міську раду Кропивницького. Є помічником на громадських засадах нардепа від «Свободи» Олександра Марченка. Є засновником громадської організації «Українська правозахисна агенція». Його передвиборча програма не відрізняється від програм однопартійців-мажоритарників.

Партію «Слуга народу» знову представлятиме юрист, а саме киянин-адвокат Артем Петрощук. Є старшим партнером в адвокатському об’єднанні «Горпинченко, Петрощук і Партнери». Минулого року подавався на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, але його кандидатуру було знято. Як кандидат у нардепи, обіцяє у випадку перемоги на виборах ініціювати законопроекти «Про зброю», який дозволить громадянам захищати самих себе, та щодо зниження митних платежів на ввезені автомобілі.

Від «Опозиційного блоку» балотується Роман Холявка. Є директором ТОВ «Зерностандарт» і зазначений, як безпартійний. Народився і проживає в місті Знам’янці. В 2015 році у «Відомості щодо зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій в межах міста Знам’янка Кіровоградської області» зазначений, як керівник партійного осередку «УКРОП». Його передвиборча програма не відрізняється від програм опоблоківців-мажоритарників.

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Вадим Волканов як кандидат у нардепи вже відзначився чорним піаром. За інформацією координаторки спостереження «Громадської мережі ОПОРА» за виборами у Кіровоградській області Зої Лебідь, на 102-му окрузі виявлено агітаційні матеріали з ознаками чорного піару проти потенційного кандидата Олеся Довгого, підписані саме Вадимом Волкановим. Вадим Волканов наразі є також депутатом Кіровоградської облради від «Опозиційного блоку», хоча в народні депутати балотується як безпартійний. Також ім’я Вадима Волканова з’являлося у зв’язку зі скандалом у 2005 році. Тобі обраного мера міста Кропивницького Миколу Чигрина звинуватили у фальсифікації виборів, а нардеп Володимир Яворівський «упіймав» на цілодобовій роботі одного із заступників пана Чигрина Вадима Волканова. Тоді проти декількох депутатів міської ради, які були членами виборчої комісії на окрузі №100, прокуратурою було відкрито кримінальне провадження. Тоді відставки новопризначеного мера вимагали члени блоку «Наша Україна». 

Цікаво, що Вадим Волканов від передвиборної гонки відмовився. Відповідну заяву від нього ЦВК зареєструвало восьмого липня.

В останній день реєстрації ЦВК внесли до списку кандидатів по цьому округу й Олеся Довгого. Він народився та проживає в Києві, зареєструвався як безпартійний кандидат. Наразі є позафракційним народним депутатом (був обраний по цьому ж округу), входить до складу депутатської групи «Воля народу». Під час виборчої кампанії у 2014 році звинувачувався опонентами та громадськими активістами у підкупі виборців. У липні 2017 року позбавлений недоторканності за поданням Генпрокурора України через підозри у махінаціях з землею. Вже у вересні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру депутату Верховної Ради України Олесю Довгому у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. У результаті було спричинено збитки в розмірі 81 726 691 гривень. У відомостях ЦВК зазначено, що в Олеся Довгого судимість відсутня. У цьогорічній передвиборчій програмі обіцяє подолати безробіття в Кіровоградській області, впровадити ефективні заходи проти рейдерства. Обіцяє й надалі підтримувати децентралізацію влади в Україні. «Для мене парламент – це не майданчик для задоволення політичних амбіцій, а місце, де я можу ефективно захищати права моїх земляків та оперативно розв’язувати нагальні проблеми рідного краю. Заради цього я готовий об’єднувати зусилля з усіма політичними силами, які працюватимуть на благо України», – зокрема зазначає він у програмі.

Безпартійний адвокат зі Світловодська Олексій Волохов у своїй програмі крім іншого зазначає, що вважає за необхідне внести низку змін у Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси з метою захисту бізнесу від свавілля правоохоронців. «Кожен слідчий повинен нести персональну відповідальність за свої незаконні дії», – пише він.

Та Олексій Волохов є не єдиним безпартійним самовисуванцем зі міста Світловодська, який працює у сфері юриспруденції. Віталій Тетяниченко є кандидатом по сто другому округу, працює директором ТОВ «Світловодська юридична група». Хоча під час парламентських виборів 2014 року «мітив» у депутатське крісло від «Радикальної партії Олега Ляшка». Є депутатом Світловодської міськради від тієї ж радикальної партії. У травні 2019 року виступав ініціатором проекту рішення щодо відставки діючого голови міськради Валентина Козярчука. У своїй програмі Віталій Тетяниченко не вказує жодних конкретних обіцянок чи пропозицій. Наприклад, свою мету він описав так: «Зробити українців рівними перед законом, народних обранців – відповідальними, покарати корупціонерів. Дати економіці розвиватись, навести лад в системі, побудувати гуманітарну політику, яка єднає Україну».

Політичну партію «Європейська солідарність» представляє серед кандидатів від Кіровоградщини Володимир Похілов. Він також народився у Світловодську, працює заступником голови Світловодської районної державної адміністрації. Був помічником на громадських засадах народного депутата сьомого скликання (вибори 2012 року) від партії «Удар» Анатолія Ревенка. Є президентом Світловодської федерації з хортингу, з 2015 року по теперішній час є членом партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» (нині політична партія «Європейська солідарність»). У своїй передвиборчій програмі Володимир Похілов інформує, що необхідно кардинально збільшити об’єми річкового пароплавства та модернізувати та відродити усі залізничні шляхи краю. Вважає за необхідне продовжити модернізацію українського війська та рухатися в напрямку вступу у НАТО. Зазначає про «право відкликати місцевих чиновників, якщо вони діють не в інтересах краю та його мешканців».

Шляхом самовисування потрапити у нардепи прагне член партії «Національний корпус» Сергій Зінченко, який наразі проживає у Світловодську. Був добровольцем в АТО. Судячи з його передвиборчої програми він впевнений, що саме громадськість має призначати суддів, а розвиток залізничного сполучення та модернізація залізничного транспорту має стати пріоритетом. Також серед першочергових завдань він вбачає «підтримку традиційної родини як базової соціальної спільноти та найвищої соціальної цінності держави, системі матеріальної підтримки материнства для всіх категорій батьків задіяних у суспільно-корисної діяльності». Про підтримку татівства та опікунства в програмі цього кандидата не згадується.

Також у якості самовисуванця балотується й представник громадської організації ПП «Слуга народу» Богдан Курудз. Проживає він у місті Шпола Черкаської області. Пріоритетним напрямком своєї роботи у Верховній Раді вбачає розвиток фізичної культури і спорту. А ось з Черкас по 102-му округу балотується ще одна безпартійна самовисуванка з ГО «Слуга народу» Олена Плугіна. Вона ж, судячи з передвиборчої програми, присвятить роботу у Верховній Раді саме медичним питанням.

Ще один черкащанин – безпартійний інженер комунального підприємства «ВодГео» Георгій Назаренко – свою програму починає з запевнення, що підтримуватиме президента Володимира Зеленського. Обіцяє, що якщо стане народним обранцем, то проведе референдум про входження України у ЄС та НАТО, а також всеукраїнський перепис населення. Зазначає необхідність запровадити «економічний паспорт українця», за яким всі діти отримають частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки.

Самовисуванцем на цих виборах став і Андрій Лаврусь з селища Олександрівки Олександрійського району Кіровоградської області. Це вже вдруге він балотується на парламентських виборах п о102-му окрузі: минула спроба була у 2014 році. До цього з лютого 2013 до липня 2014 року був помічником-консультантом тодішнього нардепа (а зараз секретаря міськради Кропивницького) Андрія Табалова. Також він балотувався в Кіровоградську облраду від «Блоку Петра Порошенка». Був депутатом Олександрійської районної ради шостого скликання. Відомий місцевий активіст свого часу активно виступав проти призначення голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка: навіть спалив символічне опудало на центральній площі міста Кропивницький. Та через деякий час він змінив свою позицію та погодився очолити обласний контактний центр «Гаряча лінія голови ОДА». У передвиборчій програмі обіцяє добитися прийняття Закону про імпічмент Президента та механізму відкликання народних обранців. Серед пріоритетних законодавчих завдань згадав  кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, продовження реформи децентралізації влади, скасувати посади голів обласних та районних державних адміністрацій.

Від партії «Батьківщина» балотується Сергій Лібега, який тимчасово не працює і проживає в Києві. За даними Громадянської мережі ОПОРА, в 2014 році балотувався в народні депутати в 102 виборчому окрузі як висуванець партії «Народний фронт». В 2019 році був довіреною особою в цьому ж окрузі кандидатки в президенти Юлії Тимошенко. В його профілі в соцмережах на заставці також стоїть логотип партії «Батьківщина». За інформацією сайту liga.net, у 2017 році Сергій Лібега став видавцем Кіровоградської обласної газети «Центральна Україна» і проживає в Кропивницькому. Це видання містить агітаційні та іміджеві матеріали про партію «Батьківщина» та її місцевих представників і представниць. У своїй програмі  Сергій Лібега стверджує, що треба відновити мир в Україні відповідно до Будапештського Меморандуму і запровадити обов’язкове медичного страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшенням удвічі податкового навантаження на їхні підприємства. Як і Юлія Тимошенко під час президентських виборів-2019, так і Сергій Лібега у передвиборчій програмі в нардепи обіцяє зменшити ціни на газ у два рази за рахунок збільшення видобутку українського газу. Чому ця обіцянка є сумнівною, можна ознайомитися тут і тут.

Своєю кандидатурою на 102-му окрузі партія «Опозиційна платформа – За життя» обрали Дмитра Молодченка: народився в місті Кропивницькому, є заступником голови Знам’янської районної ради Кіровоградської області. За інформацією медіацентру розслідувань «Прозоро», Дмитро Молодченко у деклараціях «забув» вказати квартиру в Кропивницькому площею 31,64 квадратні метри, а також ще дві квартири його дружини 66,03 та 41,75 метрів квадратних, які він вказав в деклараціях із запізненням у два роки. Його передвиборча програма є ідентичною до програм колег-однопартійців, які балотуються по округах №№ 99, 100, 101.

Зі Знам’янського району балотується самовисуванець-військовий: заступник начальника штабу з мобілізаційної роботи 57-ої окремої мотопіхотної бригади ЗСУ Олег Чорний. Він пропонує запровадити правовий режим воєнного стану на територіях, де тривають бойові дії та забезпечити покриття воєнних видатків країни за рахунок оподаткування надприбутків олігархів. Також хоче підтримати і поширити «сучасну українську патріотичну ідеологію» серед молоді та  відновити право громадян на заповнення в свідоцтві про народження та паспорті громадянина України графи «національність».

Від «Радикальної партії Олега Ляшка» потрапити в парламент по 102-му округу планує Ігор Павленко. Родом він з міста Зіньків Полтавської області, проживає в місті Кропивницькому. Працює помічником народного депутата України Дмитра Лінька. У своїй програмі Ігор Павленко обіцяє створити механізми для якісних та безпечних пасажирських перевезень, зменшити кількість нардепів до 250 людей, перейти до виборності суддів та запровадити муніципальну поліцію, яка підзвітна місцевій громаді. Обіцяє сприяти розвитку патріотичному навчанню і вихованню молоді, як невід’ємній складовій самосвідомості громадянського суспільства.

Округ №103: безпартійні партійці та знову «двійники»

На цьому окрузі в якості кандидатів в нардепи ЦВК зареєструвало сімох висуванців від партій та шістьох самовисуванців. Серед самовисуванців троє є при цьому членами партій, а ще один кандидат – членом громадської організації, яка маю ідентичну назву до пропрезидентської партії.  

Директор ТОВ «Українське біоджерело» Віталій Бездуган з міста Кривого Рогу є членом партії «УКРОП», хоч зазначений у цих виборах в парламент як самовисуванець. Обіцяє підтримати законопроекти, які стосуватимуться відповідальності про незаконне збагачення, зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів. Пропонує замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.

Також самовисуванцем зазначено на сайті ЦВК і Максима Собка, хоч він і є членом  політичної партії «Батьківщина». Він є директором СФО «Россолан», проживає в селі Марфівка Долинського району Кіровоградської області. В своїй програмі Максим Собко також повторює багато пунктів, які зазначали інші кандидати від партії «Батьківщина». Серед іншого обіцяє створити на законодавчому рівні прозорі умови, які сприятимуть будівництву сміттєпереробних заводів.

Від партії «Батьківщина» балотується в цьому окрузі Віталій Журавльов. Народився і проживає в місті Олександрія Кіровоградської області, працює заступником директора ТОВ «Віджі груп Україна». Він є керівником олександрійського партійного осередку «Батьківщини». Вже в перші місяці у якості нардепа обіцяє «впровадити цільові програми підтримки малого та середнього бізнесу, для створення єдиних умов ведення підприємницької діяльності». Дає зобов’язання «законодавчо врегулювати питання проведення місцевих референдумів та питання належного ресурсного забезпечення місцевого самоврядування».

А ось директор ТОВ «Тех Маш-сервіс» з Олександрії Кіровоградської області Олександр Федосов є членом політичної партії «Ліва опозиція». За інформацією сайту «Моя Олександрія», минулого року він побудував на подвір’ї свого батька сонячні батареї загальною площею 200 метрів квадратних, яка обійшлася йому в 29 тисяч доларів. Перш за все у передвиборчій програмі описує зміни у Податковий кодекс: зробити податок з доходу  в розмірі 10 відсотків з чистого прибутку, соціальний податок із заробітної плати  в розмірі  10відсотків від  фонду оплати праці та відмінити митні збори на побутові товари для населення. Також виступає  за контрактну армію, вільне володіння зброєю громадянами України, націоналізацію стратегічних об’єктів України.

Гендиректор ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» Олександр Поворознюк проживає в селищі Петрове однойменного району Кіровоградської області. Безпартійний, є також президентом футбольного клубу «Інгулець». «Щаслива людина, її права є абсолютним пріоритетом політичного, економічного і соціального розвитку держави. Влада для людей, а не навпаки», – зазначає він у передвиборчій програмі.

Із села Головківка Олександрійського району в народні депутати балотується Роман Дамченко – директор ТОВ «ТД Дамко». Він є безпартійним, і як бізнесмен, у передвиборчій програмі «ставить» саме на підтримку бізнесу. Він обіцяє стимулювати людей для відкриття власної справи через пільгове оподаткування. «Простий фермер, що господарює на 100 гектарах землі, не повинен платити податки на рівні з великими агрохолдингами, земельний банк яких сягає сотень тисяч гектарів», – пише він.

Цікаво, що в народні депутати подався і діючий голова міськради Олександрії Степан Цапюк. Балотується він від партії «Опозиційна платформа – За життя», членом якої являється. До цього був членом таких партій, як «Трудова Україна» у 1998-2005 роках та «Партії регіонів» у 2005-2014 роках. У 2006 році пройшов до Верховної Ради, посідаючи 147 місце у партійному списку Партії Регіонів. На наступних виборах до Верховної Ради 6-го скликання також балотувався, але не зміг знову стати народним депутатом. За інформацією з Вікіпедії, у зверненні до олександрійців від 18 лютого 2014 року він назвав Євромайдан «неонацистським путчем, метою якого є встановлення неонацистської диктатури», протестувальників – «екстремістами», а вбивство кількох десятків з них, що сталося того дня «відповідними заходами правоохоронних органів». Проте вже 26 лютого 2014 року у своєму зверненні він назвав акції на Майдані «мирними», але такими, що ними прикриваються люди, які тиснуть на нього з метою відставки. Він ставав фігурантом журналістського розслідування телепрограми «Гроші», потрапляв до звіту «Вороги преси – 2012/2013» Національної спілки журналістів України. Його передвиборча програма перегукується як власне з передвиборчої програмою всієї партії , яку він представляє, так і з програмами однопартіців-мажоритарників. Так, наприклад, він пише про «забезпечення можливості навчатися рідною мовою», «відновлення пільг та забезпечення гідної державної допомоги всім соціально вразливим категоріям населення».

«Радикальна партія Олега Ляшка» в 103-му окрузі висунула на балотування свого представника – Сергія Ратенка. Він народився в селищі Приютівка Олександрійського району, а живе власне у місті Олександрія. Є депутатом обласної ради від цієї ж партії. У передвиборчій програмі, як й інші партійці-радикали по округах Кіровоградщини, обіцяє «побороти корупцію» і за рахунок цього зробити пенсії не менше 6000 гривень, а мінімальну зарплату – 9000 гривень. Інші пункти також дуже схожі з програмами однопартійців. Хоча також Сергій Ратенко додає в свою програму і досить емоційний текст, не стримуючись у виразах. Наприклад, він пише: «Я не олігарх, у мене не було і не має мільйонів та мільярдів, не має заводів, земель тисячами гектарів, родичів та «мохнатих» рук у владі(…) Я розіб’юся, але зроблю для кожного з вас саме те, чого ви очікуєте від мене! І наш регіон буде під моїм захистом та опікою!».

Від «Опозиційного блоку» в нардепи по цьому округу йде Роман Холін. Народився і проживає в смт Добровеличківка Кіровоградської області. Зазначено, що він безпартійний. Працює начальником відділу ведення Державного реєстру виборців Добровеличківської районної державної адміністрації. Передвиборча програма не відрізняється від програм однопартійців, які балотуються по інших округах Кіровоградщини.

Від партії «Свобода» балотується тимчасово не працюючий партієць Олег Нечипоренко. Проживає в місті Олександрія Кіровоградської області. У 2015 році хотів зареєструватися кандидатом на пост міського голови Олександрії від партії «Свобода». Проте міська виборча комісія відмовила йому у реєстрації через відсутність у офіційному рішенні партійної конференції «Свободи» про висунення на посаду міського голови О.Нечипоренка підпису, ініціалів та печатки уповноваженої особи, яка має підписувати зазначений документ. У 2014 році воював у складі 9-го батальйону 30-ї окремої механізованої бригади. Восени 2014 року під час виконання бойового завдання під Волновахою Олег Нечипоренко отримав травму ключиці, пройшов в Олександрії курс реабілітації. В липні 2015 року повертався до лав українського війська. Цікаво, що його передвиборча програма не просто ідентична програмам мажоритарників-однопартійців, так там навіть підпис при копіюванні забули змінити. В кінці документу значиться ім’я не Олега Нечипоренко, а Юрія Цейка: депутата Волинської облради, який балотується від «Свободи» (хоча зазначений, як безпартійний) по округу №20.

В народні депутати балотується і виконуючий обов’язки голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко. Суб’єктом висування є політична партія «Європейська солідарність». До цього працював першим заступником голови Кіровоградської ОДА. Народився Сергій Петрович у місті Олександрія Кіровоградської області. У своїй передвиборчій програмі зазначає, що продовження курсу на децентралізацію гарантує зростання місцевих бюджетів та розвиток місцевих громад. Що євроінтеграція України – шлях до «справжньої незалежності від імперської Росії». Також у програмі він перераховує свої здобутки. Так, серед ініціатив посадовець Сергій Коваленко зазначив будівництво лікарських амбулаторій у селищі Пантаївка, місті Олександрія та селі Новий Стародуб Петрівського району, Долинського групового водопроводу, реставрацію Олександрійського міського будинку культури.

Цікаво, що в передостанній день реєстрації на цьому окрузі з’явився повний тезка в.о. голови ОДА – також Коваленко Сергій Петрович. Цей «тезка» народився в місті Котовськ Одеської області, проживає в Києві. Зазначено, що він безпартійний самовисуванець, але працює в громадській організації «БФ “Слуга народу”». Його передвиборча програма доволі коротка. В ній він зазначає крім іншого, що «найголовніше завдання для нашої країни сьогодні це закінчення бойових дій на Сході України, та встановлення миру та порозуміння між мешканцями всіх регіонів».

За інформацією Центральноукраїнського бюро новин,  в. о. голови ОДА Сергій Коваленко написав заяву до поліції через те, що Центральна виборча комісія зареєструвала у цьому ж окрузі його повного тезку. Цю ситуацію в.о. голови ОДА Сергій Коваленко прокоментував так:

– ЦВК зареєструвала мене кандидатом у народні депутати. І я дізнався ще одну цікаву новину, що одночасно зі мною зареєстрований у 103 окрузі ще один Сергій Коваленко. Не від політичної партії, а від громадської організації «Слуга народу», уродженець Одеської області, людина, яка проживає в Київській області. Сьогодні звернувся до Національної поліції України з відповідною заявою і чекаю на той час, коли зможу познайомитись зі своїм тезкою.

Водночас офіційно від «Слуги народу» по округу балотується Олег Євгенійович Воронько. Народився і проживає в Світловодську, тимчасово не працює. При цьому він або його повний тезка кандидата – Воронько Олег Євгенович – володіє 50% долі у ТОВ «Агротрейд груп». Основний вид діяльності фірми – оптова торгівля фруктами й овочами, неспеціалізована оптова торгівля, вантажний автомобільний транспорт, складське господарство та інша допоміжна діяльність у сфері транспорту. Також він або його повний тезка керівником ТОВ «Инстант фудс груп». Діяльність цього ТОВ – оптова та роздрібна торгівля кавою, чаєм, какао та прянощами. На офіційному сайті партії «Слуга народу» зазначено, що Олег Воронько займається реалізацією проектів в ІТ-сфері.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Тим часом…

По одному кандидату з округів №№100, 101 та 102 написали заяви про відмову балотуватися в народні депутати.

Більше читати: ТРОЄ КАНДИДАТІВ ВІД КІРОВОГРАДЩИНИ ВИБУЛИ З ПЕРЕДВИБОРНИХ ПЕРЕГОНІВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here