МОЗ ПРОПОНУЄ ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З ІНСУЛЬТОМ ПРОТЯГОМ 2018-2030 РОКІВ

0
783
views

Хронічні неінфекційні захворювання спричиняють близько 90 % всіх смертей в Україні. Одне з найбільш поширених хронічних неінфекційних захворювань –інсульт. Він загрожує кожному п’ятому українцю. І вже багато років він на другому місці серед причин інвалідності та смертності як у світі, так і в Україні.

Про це у мережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Зі слів Уляни Супрун, збільшується кількість випадків інсульту у людей працездатного віку: понад 50 % з тих, хто пережив інсульт, не повертаються до роботи.

Інсульт є однією з найбільш поширених причин інвалідизації та функціональної неспроможності в Європі. Саме тому був затверджений план дій для боротьби з інсультом протягом 2018-2030 років. Ця дорожня карта передбачає зменшення кількість інсультів у Європі, лікування більше 90 % пацієнтів з інсультами у спеціалізованих інсультних блоках, а також створення національних планів боротьби з інсультом. Тож одним із пріоритетів програми медичних гарантій на 2020 рік в Україні буде створення сучасних інсультивних центрів для лікування інсультів за європейським стандартами.

З наступного року вимоги до лікарень щодо лікування інсультів будуть підвищуватися. І якщо медичні заклади відповідатимуть підвищеному стандарту лікування інсультів, будуть отримувати за ці послуги фінансування за підвищеним тарифом. Для пацієнтів такі вимоги означатимуть якісніші медичні послуги, що особливо важливо в критичному стані.

Програма медичних гарантій – це пакет гарантованих медичних послуг. У 2019 році вперше в історії України презентують такий перелік. Він має замінити псевдобезкоштовну медицину. Перелік є базовим набором життєво необхідних медичних послуг.

Для того, щоб у 2020 році в Україні запрацювала програма медичних гарантій, необхідно, щоб восени 2019 року всі заклади спеціалізованої допомоги підписали договори з Національною службою здоров’я. Їм потрібно автономізуватися, комп’ютеризуватися та мати відповідне обладнання. Із цими завданнями вже успішно впоралися заклади сімейної медицини.

У 2020 році всі медичні заклади будуть отримувати оплати за медичні послуги згідно з програмою медичних гарантій за договорами з Національною службою здоров’я України. До гарантованого пакету увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога

Але крім змін на загальнонаціональному рівні, важливо, аби самі українці дбали про своє здоров’я. Адже інсультам можна запобігати – близько 90 % всіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати.

Ризик інсульту підвищують:

  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • недостатня фізична активність (менше 150 хв на тиждень);
  • ожиріння.

Медичні проблеми, які становлять загрозу:

  • підвищений кров’яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст. — головна загроза);
  • цукровий діабет;
  • миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту у 5 разів!);
  • високий рівень холестерину.

Зважаючи на ці фактори, а також на вік, можна визначити ймовірність інсульту протягом найближчих 5 чи навіть 10 років. Тож лікар може порадити пацієнту, як зменшити цей ризик на 50-80 %.

Якщо ж у людини є підозра на інсульт, треба негайно звернутися по медичну допомогу. Адже це – невідкладний стан. Від того, наскільки швидко та якісно у перші години інсульту пацієнт отримає медичну допомогу, залежить його одужання та якість подальшого життя.

Уляна Супрун

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here