ОКРУГ № 100: ЗА КОГО ГОЛОСУВАТИ?

0
3836
views

Експерти та політологи взялися проаналізувати виборчі кампанії претендентів на депутатський мандат по 100 округу Кіровоградщини.

Нагадаємо, що округ об’єднує Бобринецький, Вільшанський, Добровеличківський, Новоукраїнський, Компаніївський та Кропивницький райони Кіровоградської області. А також Подільський, Фортечний райони міста Кропивницького та селище Нове.

Тут маємо аж 12 кандидатів у народні депутати, п’ятеро з яких – самовисуванці. А це, зокрема, Станіслав Березкін (чинний народний депутат, путівку до Ради якому на минулих виборах подарували саме наші виборці), Володимир Духно з Чернігівської області, який очолює управління захисту економіки в Кіровоградській області, Тетяна Добрянська (львів’янка з двома вищими освітами та ступенем кандидата економічних наук), Юрій Крутько – родом з Чернігівщини. Його називають технічним клоном іншого, нашого місцевого фермера Юрія Крутька, що йде на вибори від Аграрної партії України. Ще один самовисуванець – Євгеній Лучков (місцевий фермер та заступник директора, ТОВ «Агрокомтрейд-Альянс»).

Серед партійних представників по округу від Слуги народу висунуто Ігоря Мурдія (місцевий підприємець у сфері надання послуг з ремонту та контролю якості об’єктів транспортної інфраструктури), від Свободи йде Сергій Негра, від Громадянської позиції Анатолія Гриценка – Ігор Семеняка (директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України), від Опозиційного блоку – Олександр Таран (бізнесмен з Вільшанського району), від Радикальної партії Ляшка – Юрій Кожушко (директор асоціації фермерських господарств «Віка») та від партії «Опозиційна платформа – За Життя» – Андрій Маліцький (консультант одного з чинних народних депутатів, родом з Кіровоградщини).

Претендентів чимало, але реальні шанси на перемогу мають лише окремі з них.

КАНДИДАТИ В НАРДЕПИ: «ЗА ВСЕ ХОРОШЕ» І ТЕХНОЛОГІЯ ДВІЙНИКІВ

 

Так, розпочнемо з аналізу кампанії Станіслава Березкіна. Ставлення до нього виборців округу неоднозначне, адже даних напередодні обіцянок у статусі народного депутата він не виконував. Репутацію політику підмочили різні кримінальні провадження, зокрема й за підозрою членів його родини у привласненні 20 мільйонів доларів з державного Ощадбанку.

Березкін має значний матеріальний ресурс та адміністративний вплив на голів місцевих РДА, з якими зараз активно домовляється про підтримку. Кажуть, що обіцяє дотації, хоча як збирається виконувати такі обіцянки – невідомо. Повнота влади у наступному парламенті з великою ймовірністю належатиме представникам Слуги народу, тож питання дотації вирішуватимуть певно без Березкіна.

Громадянська мережа «ОПОРА» вже зафіксувала порушення виборчого законодавства з боку цього кандидата. Березкін організовує свята по селах, вручає потенційним виборцям матеріальні подарунки, що є підкупом, а також розміщує агітаційну продукцію про себе без вихідних даних.

Цьогорічна кампанія депутата нічим не відрізняється від попередніх. У тренді – засівання округу та розрахунок на те, що його подарунки сподобаються виборцям більше, аніж матеріальні блага від іншого кандидата — фермера Юрія Крутька від Аграрної партії України. Саме його виборчий штаб Березкіна розглядає як свого основного опонента. І, судячи з усього, помилково.

Юрій Крутько на підтвердження свого «загрозливого» для Березкіна статусу навіть отримав клона по округу. Несправжній Крутько не має до Кіровоградщини жодного стосунку та, за даними центральних ЗМІ, з’явився за допомогою іншого технічного кандидата Березкіна – Володимира Духна. Останній – чинний начальник управління захисту економіки в Кіровоградській області з досить скандальною репутацією. Ми всі добре пам’ятаємо, як міськрада вимагала від міністра Авакова звільнення Духна за тиск на місцевих депутатів.

Потенційного опонента в особі справжнього Крутька Березкін бачить через гарну впізнаваність місцевого фермера, а також тому, що представник Аграрної партії діє на окрузі за аналогічним із Березкіним сценарієм.

Він теж приїздить у села не з пустими руками і зовсім нещодавно вручив по 500 гривень учасникам футбольного турніру «Кубок Єдності» у селі Вишняківка Кропивницького району. А в смт Компаніївка встановив ворота для гри у футбол, огородивши уявне поле пофарбованими шинами від авто. 

Стосовно кандидата Духна, то і його робота на окрузі не вирізняється оригінальністю. Журналісти зафіксували підкуп з боку кандидата у Компаніївці, де він подарував вихованцям комунального закладу «Компаніївське навчально-виховне об’єднання» музичне обладнання та кондиціонер.

Технічний статус Духна на цих виборах підтверджується тим, що він не «залазить» поки на головну для Березкіна територію, а працює переважно там, де й аграрій Крутько, намагаючись знизити його рейтинги та нівелювати благодійні подачки своїми.

Окремої уваги на 100 окрузі заслуговує поява кандидата Євгенія Лучкова. Він вже активно завісив округ зеленими білбордами зі своїм зображенням та друкується у місцевих ЗМІ. Працює кандидат, як і Березкін та його технічні кандидати, схожими методами і прийомами. Обіцяє боротися з земельними рейдерами, адже сам має фермерські господарства та є постійним учасником поділу земельних паїв селян. 

У відкритих джерелах інформації про Лучкова небагато, хіба що Єдиний судовий реєстр сповнений різноманітних ухвал, де його компанії підозрюються в ухиленні від сплати податків та у прикритті незаконної діяльності, направленої на здійснення фінансово-господарських операцій з переказу безготівкових грошових коштів в готівку (відмивання грошей — простими словами). Крім того, ОПОРА зафіксувала розміщення агітаційних матеріалів Лучкова без вихідних даних.

Таким чином, доходимо висновку, що наші кандидати у народні депутати Крутько, Духно та Лучков по суті дроблять електорат Березкіна, а виграти від цього може третій кандидат.

З великою ймовірністю таким кандидатом є висуванець від партії «Слуга народу» Ігор Мурдій. Він не помічений у підкупі та благодійності, публічно звітує у соцмережах про кожен свій крок та вже розпочав виїзди по наших районах «з метою особистого спілкування та знайомства з виборцями».

Експерти кажуть, що невисока пізнаваність Мурдія не завадить йому достукатися до виборців, адже бренд «Слуга народу», під який він йде до парламенту, говорить сам за себе. Політична партія декларує докорінну зміну системи влади в Україні, відмовляється від таких методів роботи, як «сітки» і разові благодійні подачки селянам, прагне сформувати потужну провладну коаліцію в Раді та має на сьогодні найвищий рейтинг серед усіх політичних партій країни. За останніми замірами соціологів – це 45-47%.

ВІД РЕШТИ КАНДИДАТІВ ДО ПАРЛАМЕНТУ Я ВІДРІЗНЯЮСЬ ТИМ, ЩО Я ОДИН ІЗ ВАС, – ІГОР МУРДІЙ

А зважаючи на хибні технології передвиборчих кампаній опонентів Мурдія, які роблять ставку на один і той самий електорат, представник Слуги народу може забрати на себе решту. Це, в першу чергу, молодь, яка вже не підкуповується, та старше населення, котре зневірилося у старих політичних елітах.

Фахівці виборчих перегонів вважають, що ключовим фактором, який матиме вирішальну роль на результати голосування у 100 окрузі,  стане високий антирейтинг Березкіна. І з великою ймовірністю розклад сил та голосів тут буде нагадувати президентські вибори «Порошенко проти Зеленського». А тому Ігор Мурдій сьогодні має усі шанси стати таким собі нашим «кіровоградським Зеленським».

Так чи інакше, все залежатиме від кожного окремого виборця та від здатності кандидатів за найкоротшу в історії парламентську кампанію в останню мить вплинути на зроблений електоратом вибір.

А поки що радимо, незважаючи на те, кого ви вирішили підтримати, обов’язково йти на дільниці та реалізовувати своє право. Кожен голос – важливий, і вся країна зовсім нещодавно у цьому переконалася.

Політична реклама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here