ЗБРОЯ НЕ МОВЧИТЬ

0
1626
views

Антон Чехов стверджував, якщо у першому акті на стіні висить рушниця, то в другому акті вона обов’язково повинна вистрілити.

На жаль, ця театральна істина нерідко перетворюється на гірку правду нашого життя. Якщо людина має зброю, вона обов’язково нею скористується. І не факт, що тільки на полюванні чи в тирі. Якщо зброя опиняється в руках людини з психічними розладами, особи, що перебуває в алкогольному чи наркотичному сп’янінні, врешті злочинця, позбавленого будь-яких моральних принципів, наслідки можуть бути непередбачуваними та сумними.

Ще за часів радянської влади «Літературна газета» надрукувала статтю про те, як жінка з маленькою дівчинкою на руках проходила повз садибу і дівчинка зірвала черешеньку. Господар вискочив і з мисливської рушниці вбив дівчинку наповал. Схожа трагедія сталася і в Кропивницькому. Молоді люди поверталися із Новомиколаївського пляжу, біля приватного будинку хтось із них зірвав з дерева яблуко. Власник не простив такого, на його думку, зухвальства і поцілив з рушниці одному юнаку в голову. В той же день бідолаха помер. І таких прикладів можна наводити безліч.

Майже щодня в телевізійних новинах нам показують, як в приватних оселях знаходять цілі арсенали. Або як під час звичайнісіньких бійок лунають постріли. Я вже не кажу про банкомати: тільки в Харкові з початку року їх підривали сім разів!

Обласна операція «Зброя та вибухівка»

На момент написання цієї публікації ГУНП в області завершило цілеспрямоване оперативно-профілактичне відпрацювання регіону з виявлення та вилучення із незаконного обігу зброї та вибухівки. Всього зареєстровано 68 таких фактів, при цьому вилучено 40 одиниць вогнепальної зброї (по Україні 912), 2 гранатомети, 4 гвинтівки, 22 пістолети/револьвери, 7 обрізів, 2 одиниці саморобної зброї, більше 1800 набоїв різного калібру, 32 гранати, 6 мін – 2 є протитанковими, а також 6 кілограмів вибухонебезпечних речовин. При цьому 15-м особам повідомлено про підозру, а ще 44-м слідчі мають намір оголосити про підозру у вчиненні відповідного злочину.

Стан громадянської свідомості характеризує такий приклад: добровільно нинішнього року здано до органів поліції тільки одну гранату та 127 набоїв. Порівняти з вилученим неможливо.

Я вважаю, що керівництво ГУНП в області постійно тримає руку на пульсі щодо цього питання. Адже, по-перше, це безпека громадян, а по-друге, забезпечення охорони як державної, так і приватної власності.

Хочу розповісти про деякі приклади вилучення нелегальної зброї в масштабах області. В травні цього року поліція зупинила по вулиці Міклея у селищі Голованівськ автомобіль «Опель Астра» під керуванням 20-річного місцевого жителя. У салоні були 20-річні пасажири: солдат-контрактник та цивільний. У рюкзаку одного з пасажирів поліцейські знайшли дві гранати Ф-1, гранату РГД-5 і пістолет з маркуванням ЕКОL Р29 калібру 9 мм та сигнальну ракету. Що з цього приводу можна сказати? Поки те, що гібридна війна, яка триває на сході країни, прямо скажемо, негативно впливає на громадський порядок в державі.

У Гайвороні на привокзальній площі 32-річний житель с. Богданове Благовіщенського району пив пиво. Але поліцейські звернули увагу на незвичайну форму його кишені. Перевірили – і знайшли ручну гранату РГД-5 та запал до неї. Особисто я вважаю, що алкоголь і зброя – речі несумісні.

В селищі Онуфріївка у місцевого жителя, який працює у виправній колонії № 69 м. Кременчука, вилучили спортивно-мисливську гвинтівку калібру 5,6 мм.

У рамках зазначеної операції в господарському приміщенні та в будинку на території домоволодіння в Олександрійському районі поліцейські виявили понад 600 патронів калібру 5,45 та 5,6 мм, пістолет, гранату Ф-1, а також три незареєстровані рушниці та близько 200 набоїв до них. Все вилучене направлено до Кіровоградського НДЕКЦ МВС України для проведення відповідних експертиз. За цим фактом проводиться досудове розслідування за ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Навіть така нешкідлива, на перший погляд, пневматична зброя якщо не вб’є людину, то проблеми може створити. В обласному центрі невідомі (поки що!) хулігани стріляли в лобове скло пасажирського автобуса МАЗ, який курсує за маршрутом № 274. Напевно, із тієї ж пневматичної зброї. На території селища Нового вони обстріляли водія, але той не звернув уваги на цю обставину. Тільки наприкінці зміни водій помітив це пошкодження на лобовому склі. Звичайно викликали поліцію. Підприємство зазнало збитків, бо скло коштує 4300 гривень, а щоб його встановити, треба додатково ще 200 гривень. А ось інший випадок. 20 червня на парковці неподалік автостанції № 2 в обласному центрі виник конфлікт між двома чоловіками. Під час сварки 28-річний громадянин вистрелив з пневматичної зброї у бік легкового автомобіля ВАЗ, пошкодивши лобове скло. Подію у поліції кваліфікували як хуліганство. На щастя, ніхто із людей не постраждав.

Часто-густо трапляється, що під час санкціонованого обшуку поліцейські знаходять більше, ніж сподівалися. В червні за місцем проживання 41-річного жителя м. Знам’янка правоохоронці не тільки виявили та вилучили марихуану у трилітрових банках, а й цілий арсенал боєприпасів ‒ 140 набоїв калібру 5,45 та 7,62 мм, два корпуси гранат Ф-1.

Трапляються і парадоксальні випадки. Так з тумбочки у палаті госпіталя в обласному центрі украли пістолет «Форт-17р» без набоїв. Що зброя робила в лікарні ‒ загадка.

Внесок сищиків УСР

Не залишились осторонь і оперативники Управління стратегічних розслідувань ГУНП в області. Їх внесок в операцію був дуже вагомий. Судіть самі!

В м. Знам’янці біля залізничного вокзалу свого часу вони помітили незнайомця, який пропонував громадянам придбати у нього гранату та набої. Звичайно, це дуже зацікавило сищиків. В подальшому, вже на початку червня нинішнього року, працівники УСР ГУНП спільно з слідчим та із залученням КОРД ГУНП в Кіровоградській області затримали згаданого дев’ятнадцятирічного Ш.

Під час оперативної закупки у нього було вилучено реактивний протитанковий гранатомет (РПГ-18), більш відомий у народі як «муха», а також корпус гранати РГД-5 та 60 набоїв калібру 7,62 мм. Після чого з метою документування злочинної діяльності Ш., як невідкладну слідчу дію, було проведено обшук за місцем мешкання цього громадянина в м. Долинська. Інтуїція детективів не підвела і цього разу. В ході проведення обшуку за місцем проживання у нього було виявлено та вилучено 20 набоїв калібру 7,62 мм, сім тисяч гривень (які використовувались при проведенні оперативної закупки). Вилучену зброю та боєприпаси направлено на експертне дослідження. Розпочато досудове розслідування по кримінальному провадженню за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Залишки Другої світової війни

Більше 70 років тому закінчилась Друга світова війна. Проте її відлуння долинає ще й досі. А чорні археологи викопують із землі усілякі «вальтери», парабелуми, «шмайсери» та іншу зброю. Нагадаю, що при розбійному нападі у 1985 році на інкасаторську машину в Петрівському районі криворізькі бандюги скористалися саме такою зброєю – кулеметом системи Дегтярьова, який чорні археологи відкопали в окопах, а потім привели в бойову готовність.

Наведу декілька прикладів, що до цього часу деякі зацікавлені громадяни продовжують розкопки там, де колись були запеклі бої.

У селі Верблюжка Новгородківського району ще з 2003 року (на замітку управлінню з питань міграції) без офіційного дозволу мешкає громадянин Російської Федерації. Український народ дуже гостинний і приймає до себе всіх, хто налаштований до нас завітати, а потім і проживати. Так ось, саме він добровільно видав дільничному офіцеру дві ручні гранати часів Другої світової війни. При цьому пояснив правоохоронцю, що «шукав» брухт, а знайшов гранати, але їх не взяли на пункті прийому металобрухту, тож довелося їх віднести поліцейському.

19 червня нинішнього року, під час проведення обшуку на території домоволодіння, що розташоване в с. Красногірка Голованівського району, яке належить 75-річному К., було виявлено та вилучено 9 предметів, схожих на гранати, із частковим покриттям корозією, більше 100 патронів та 9 предметів, схожих на пістолети, із корозією.

У той же день в самому Голованівську у гаражі 56-річного громадянина Ж. виявлено та вилучено паперову коробку, в якій знаходився револьвер без будь-яких маркувань, а також 20 набоїв 9,18 мм і 7,62 мм з ознаками корозії. Нагадаю читачам, що саме там, у тому числі в сусідньому Новоархангельському районі, гітлерівські війська у 1941 році оточили, а потім розгромили дві радянські армії, про що десятки років радянська пропаганда мовчала. Першим про це розповів у «Зеленій Брамі» Євген Долматовський, а потім наші місцеві краєзнавці Василь Даценко та Михайло Ковальський в своїх книгах.

Замість епілогу

Відповідно до Кримінального кодексу України, носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), а також бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. У той же час законодавець передбачив, що особа, яка вчинила зазначені дії, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала органам влади всі ці речі.

Коли чую у нас теледебати громадських діячів, політиків, нардепів про імовірність прийняття законопроектів щодо надання людям права на нарізну зброю, я реально жахаюся. Навіть у США, які вважають взірцем західної демократії і де нарізна зброя продається відкрито, досить часто трапляються випадки, коли батьківська зброя потрапляє до рук підлітків і призводить до великої кількості жертв у школах, на вулицях тощо. Чому немало сприяє кінематограф, де вбивства показують як щось буденне та звичайне, руйнуючи дитячу психіку. А про наше суспільство і говорити годі. Мені сумно стає, коли я бачу дітей, що грають на вулицях у «війнушку», стріляють один в одного, нехай і з іграшкової зброї. До речі, у Великій Британії такі ігри законом заборонені.

А взагалі так хочеться, щоб людство схаменулось, перестало пропагувати культ зброї і згадало, що мир – найкраща форма співіснування людей.

Недарма свого часу Ернест Хемінгуей, який був учасником Першої світової війни, написав автобіографічний роман «Прощавай, зброє!».

Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here