НИЗКУ ПРОБЛЕМ ЛЮДЕЙ МОЖНА ВИРІШИТИ ГОЛОСУВАННЯМ, І ТІЛЬКИ «СЛУГА НАРОДУ» МАЄ ШАНС ОТРИМАТИ АБСОЛЮТНУ БІЛЬШІСТЬ У ПАРЛАМЕНТІ, — ІГОР МУРДІЙ

0
1363
views

З кандидатом у народні депутати від партії «Слуга народу» Ігорем Мурдієм наша редакція спілкувалася на старті виборчих перегонів. Згодом наші журналісти провели з ним один «робочий день» передвиборчого туру, а зараз ми вирішили поспілкуватися з кандидатом вже напередодні завершення кампанії. 

Як живе штаб?

Спілкування з Ігорем ми мали в штабі. Там робота кипить чи не 24 години на добу. Навколо переважно молодь. Людей не багато, ми нарахували п’ятьох. Дівчата і хлопці — усі фахівці в різних галузях. Хтось юрист, хтось журналіст, є водій з вищою економічною освітою, окремо дівчина психолог за фахом, яка працює зі зверненнями громадян, а далі розподіляє їх між відповідальними. 

Працюють “штабісти” на волонтерських засадах, кажуть, що вдома їх рано давно не чекають, бо щодня робота завершуються уночі, а інколи й під ранок. А ще розповіли, що мають дуже розгалужену волонтерську підтримку з боку різних прихильників команди Президента Зеленського. 

“Ці люди працюють там, де живуть, і беруть на себе відповідальність за вирішення тих чи інших питань. Наприклад, є у нас юристи зі столиці. Вони пишуть звернення до суду та правоохоронців в інтересах тих, хто звернувся до Ігоря по допомогу. Є дизайнер, який створював макети для агітпродукції. Є фахівець з СММ у соціальних мережах. Цей хлопець взагалі не в Україні зараз і працює віддалено”, – розповідає відповідальна за організацію зустрічей Оксана. 

Штаб Ігоря Мурдія – як велика родина, об’єднана спільною метою. У всіх очі, в буквальному сенсі цього слова, горять, і жодних сумнівів у тому, що їх кандидат переможе в них — немає. 

“Я взагалі не водій за фахом, але маю бус. Коли дізнався, що можу бути корисний, одразу запропонував свої послуги. І для мене це велика честь, долучитися до такої справи, як допомога нашому 100 округу обрати достойного представника у Верховну Раду”, – спіймали ми водія-економіста вже на виході з офісу. 

Загалом враження таке, що ми навіть не у штабі кандидата побували, а в якійсь дуже прогресивній та рівноправній компанії, де все працює як годинник через довіру та гіпер-рівень відповідальності кожного «гвинтика”. 

На спілкування з Ігорем багато часу не мали, бо за 30 хвилин він вже мав рушати на зустріч у чергове село Кіровоградської області. Та про головне таки спитали: 

Пане, Ігорю, ще не встигли пожалкувати про те, що обрали політику. Адже ви зараз активно зустрічаєтесь з мешканцями сіл округу. І там про політиків, певно, нічого доброго не думають? 

‒ Ви праві. Хороших коментарів на адресу політиків почути складно. Але я людей прекрасно розумію і поділяю їх зневіру. Я бачу, як живуть сьогодні наші села і їм нема за що дякувати попередній, позапепередній та й усій решті владам. При цьому на всіх рівнях. Це і райради, і сільради. Дуже мало в якому селі свою владу поважають та цінують за роботу на благо людей. Але такі є. І ця обставина лише підтверджує правильність обраного президентом курсу на тотальне кадрове оновлення держави. Бо лише там, де працює чесна людина, не хабарник, не корупціонер, – буде порядок і розвиток. А не тоді, коли пенсіонер тримається за посаду 20 років, будучи при цьому у 70-літньому віці. Звичайно, що він не може дати ради ані громаді, ані її проблемам. А такі теж у нас є.

Дійсно, проблеми у селах серйозні. Тому і головне питання у тому, як ви сприятимете їх вирішенню у статусі депутата? 

‒ Звісно, що більшість з цих проблеми, на жаль, але не можна вирішити “на раз два”. Мова про системні речі, які накопичувалися десятиліттям. Ось, наприклад, дороги. Їх тут не ремонтують, здається, років 20 мінімум, а тому майже весь 100 округ вкритий бездоріжжям. У більшості наших сіл немає газу, хоча труби були доведені до села і лежать там роками без руху. У деяких селах немає води. А якщо говорити про освітні заклади – вони закриваються, потребують ремонту, а дітям та молоді немає де проводити дозвілля. Йдемо далі. Медицина. Наша сумнозвісна реформа. На селі вона взагалі не запрацювала. В амбулаторії на п’ять сіл – один комп’ютер. І лікарі кажуть, що вони просто перестали бачити пацієнтів за цими всіма деклараціями. І це не кажучи про відсутність нормального Інтернету та елементарного медичного оснащення. Ліків – теж… Транспорт. У селах немає маршрутних автобусів і раз на тиждень, щоб виїхати на ринок, люди змушені колективно винаймати таксі. А таке задоволення більшості просто не по кишені. Ще така проблема, як зв’язок. Низка сіл 100 округу фактично відірвані від світу, бо в них просто не “ловить” телефон. Питання безробіття дуже гостро стоїть. Вся молодь – на заробітках. Оплата праці і пенсій – тут немає чого коментувати навіть, бо за 1500 грн прожити на місяць може хіба що кіт. 

Перелік цей можна продовжувати. А тому усі мешканці нашого округу, я маю надію, розуміють, що концертами напередодні виборів таких системних проблем не вирішити, одним кондиціонером чи пофарбованою гойдалкою – також. 

‒ Я погоджусь з тим, що все це не може зробити одна людина, навіть депутат. Тим паче, це навряд можливо у короткостроковій перспективі. Але який вихід?

‒ Перший і головний – це системний підхід на загальнодержавному рівні. Саме на це і робить ставку “Слуга народу”, прагнучи отримати більшість у Верховній Раді. Щоб не від кого не залежати та швидко голосувати усі потрібні закони. Що означає загальнодержавний рівень, ми вже побачили на прикладі зв’язку, коли Президент підписав указ про запровадження четвертого покоління мобільного зв’язку і чітко поставив терміни його реалізації до кінця року. Погодьтесь, встановлення одної додаткової вишки, як і спортивого майданчика, в якомусь селі проблеми для всіх решти не вирішить. А так, як чинить Президент – розумно. Його рішення стосуються не окремої касти, а усіх без винятку громадян. Саме такий підхід повинен бути у кожній галузі.

‒ А давайте на прикладі доріг.

‒ Добре – дороги. Моя рідна тема. Чому їх немає? Ми не вміємо будувати? Вміємо, якісно за стандартами. Немає тієї технології, якої не можна опанувати. Немає грошей? Є! Можливо, недостатньо, не так багато, як потрібно, але є. Тож чому тоді одне місто ремонтують повністю, а решта поряд схожі на танкодром. Бо часто замість інтересів людей чиновники керуються політичною доцільністю. Друге – розподілятися фінансування повинно прозоро, без відкатів і корупції, яка зжирає третину дорожнього бюджету мінімум. Третє – якість виконання робіт і міжремонтні строки обслуговування дорожнього полота. Ще одна важлива умова – контроль за рухом великовагового транспорту, який нівечить тут у нас сільські дороги у першу чергу. Тому, хто порушує цю заборону, обов’язково має сплатити штраф. Четверте – залучення інвестора, який буде захищеним в України, а будуючи новий завод візьме на себе соціальне зобов’язання про ремонт доріг в селі, де працюватиме. Все це можна і треба робити, а ми для цього йдемо.

‒ Села Кіровоградщини багаті землями. Всі поля зараз засіяні, cтигнуть, квітнуть. Тобто і прибуток є, а турботи про простого селянина з боку фермера немає. 

‒ Це не завжди так однозначно. Є чимало фермерів, які у буквальному сенсі цього слова відроджують села. Дають роботу, заробіток, беруть на себе та реалізовують низку соціальних проектів. І для того, щоб так було всюди, фермерам теж треба створювати умови для роботи. Ціна на зерно, молоко, за якою держава купує вирощений продукт у фермера, – смішна. Особливо якщо порівняти з ціною хлібини у магазині. Не працюють ринкові механізми, натомість процвітає фіктивний експорт та злочинне привласнення 20% ПДВ. На законодавчому рівні низку таких негативних передумов можна зняти одним голосуванням у Раді. Більшістю “Слуги народу”. Жодна інша партія зараз не має такої команди, а відповідно і майбутніх голосів. 

‒ Продовжуючи тему землі. Чи будемо її продавати?

‒ Сьогодні – ні. 

‒ Скажіть, будь ласка, коли вас оберуть, як плануєте тримати зв’язок із виборцем? 

‒ У “Слуга народу” вже зараз є дуже дієві механізми для цього. Офіційний сайт партії має електронну приймальню кожного кандидата. І там я особисто, наприклад, щодня спілкуюся з виборцями. Крім того, усі мої районні штаби після перемоги стануть приймальнями. Третє – графік депутата передбачає тижні роботи на округу. І їх я збираюся проводити саме тут. Повноваження мажоритарнику і надаються, щоб працювати на людей. Тому і “Слуга народу”, а не навпаки. 

Дякуємо за розмову та бажаємо успіхів і чесного підрахунку голосів.  “Навзаєм”, – відповів нам Ігор і вирушив до своїх виборців, захопивши із собою візитівки з номером телефону для всіх, в кого є нагальні проблеми чи пропозиції.

Політична реклама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here