ЗА ФАКТАМИ ПІДОЗРИ ТА ЗАХВОРЮВАННЯ НА ЛЕПТОСПІРОЗ В ОБЛАСТІ ПРОВЕДЕНО РОЗСЛІДУВАННЯ

0
1355
views

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провело епідеміологічне та епізоотичне розслідування підтверджених випадків лептоспірозу, викликаних Leptospira Сaniсola, в мешканців с. Олександрівка Олександрійського району та м. Бобринець. Цей вид збудника лептоспірозу може викликати захворювання як людей, так і тварин.

Зокрема за результатами обстеження місця проживання хворого в м. Бобринець встановлено, що на території домоволодіння утримуються 2 собаки. Проведено клінічний огляд наявних тварин та відібрано проби крові для лабораторного обстеження на лептоспіроз. За результатами дослідження, проведеного Кіровоградською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, Leptospira Сaniсola в крові собак не виявлена. В тваринницьких приміщеннях домогосподарства проведено дератизацію та дезінфекцію.

Враховуючи те, що хворий неодноразово купався та рибалив на Глазівських ставках Кетрисанівської сільської ради та р. Бобринка м. Бобринець, є необхідність у проведенні дератизаційних заходів, очищення прилеглої до водойм території та інших заходів з профілактики лептоспірозу.

В с. Олександрівка Олександрійського району в домогосподарстві постраждалого домашні тварини відсутні, тож протиепізоотичні заходи не проводилися. Для попередження випадків захворювання на лептоспіроз біля ставків, де рибалив потерпілий, було встановлено попереджувальні таблички, проведено покіс трави та очерету, поінформовано населення про епідемічну ситуацію з захворювання на лептоспіроз.

У мешканців с. Ганнівка Новоукраїнського району та с. Мартоноша Новомиргородського району захворювання на лептоспіроз не підтвердилося. Однак фахівці Держпродспоживслужби області з метою попередження розповсюдження інфекції провели клінічний огляд наявних у домогосподарстві тварин та відібрали проби крові для лабораторного обстеження на лептоспіроз. Відповідно до протоколів випробування Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби результати негативні.

За випадком підозри на лептоспіроз, який може бути пов’язаний з риболовлею та купанням у ставку с. Бандурове Гайворонського району, орендарю ставка та сільському голові рекомендовано встановити попереджувальні знаки про заборону вилову риби та купання в ставках, а також провести дератизаційні роботи на прилеглій до ставків території.

Питання профілактики зооантропонозних інфекцій перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Як убезпечити себе і близьких від лептоспірозу – читайте на нашому сайті за посиланням.

http://kr.consumer.gov.ua/doc/sanepid/pamjatki/pamyatka_leptospiroz.pdf

Довідково. Пік захворюваності на лептоспіроз припадає на літо – початок осені, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів. За 6 місяців поточного року в Україні зареєстровано 51 випадок захворювання, за аналогічний період 2018 року – 61 випадок.

Що стосується Кіровоградської області, з початку року на лептоспіроз захворіло 2 осіб – 69-річний житель с. Олександрівка Олександрійського району та 49-річний житель м. Бобринець Бобринецького району. В обох випадках при лабораторному дослідженні сироватки крові отримано позитивний результат на наявність лептоспір. Для обох чоловіків захворювання стало смертельним.

Держпродспоживслужба області наголошує, при найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here