ФАЇНА ПОЗДНЯКОВА: «Я ХОЧУ, ЩОБ МЕНЕ ПОЧУЛИ!»

0
1286
views

В одному з березневих номерів ми надрукували інтерв’ю з Фаїною Поздняковою  «Наш університет – не короткострокова організація». Сьогоднішня бесіда продовжує тему ГО «Університет третього віку “Натхнення”», що діє вже два роки на базі ЦДПУ ім. Винниченка.

– Нещодавно у Дніпрі пройшла Всеукраїнська конференція керівників та представників Університетів третього віку України на тему «Роль соціальних програм в адаптації старшого покоління до сучасного суспільного життя». Які враження вона залишила у вас, Фаїно Іллівно?

– Я залишилась дуже задоволена нею. А потім подумала: не треба було мені брати участь у такій конференції. Чому? Тому що я побачила ставлення мера Дніпра Бориса Філатова до людей поважного віку. Уважне і турботливе ставлення, на відміну від деяких наших представників влади. Його підтримка у житті таких мешканців та у діяльності означеного університету відчувалася в усьому. У Дніпрі всі знають, відчувають, що цей університет – соціальний проект Бориса Філатова. Не якоїсь там громадської активістки Фаїни Позднякової, а міського голови Бориса Філатова. Оце державницький підхід!

– Однак, як на мене, без таких громадських діячів з активною життєвою позицією життя наших співгромадян старшого віку було б не таким барвистим, а чиновників, які мають ними опікуватися, не таким спокійним. Попри все, ви організували стабільну діяльність «Натхнення», залучили до навчання і культурного спілкування багато людей.

– Так, на нинішньому етапі ми маємо вже понад 400 студентів. Хоча й не це головний показник нашої роботи. Ми перші за розпорядженням Кабінету Міністрів почали працювати з людьми передпенсійного віку. Ми щороку удосконалюємо навчальний процес і на прохання наших студентів розширюємо мережу предметів. Наприклад, з 1 жовтня плануємо додати до неї політологію та фізичну культуру. За останні три місяці цього навчального року ми провели 58 різнобічних заходів, окрім навчального процесу.

Якщо у нашому місті понад 51 тисяча пенсіонерів, то це великий потенціал для набору в університет. Але, на жаль, не кожен може собі це дозволити. Адже існують ще й певні відносини в родинах. Нещодавно одна жінка сказала: «Я б пішла навчатися, але донька наказала сидіти з онуками».

– Якщо молоді студенти здають заліки, дипломні роботи, іспити, то як контролюється рівень знань ваших підопічних?

– Через систему семінарських занять. Поки що так. Іспитами ми їх не навантажуємо. Я хочу, щоб вони отримали максимальне задоволення від навчання, щоб відчули «смак» нових знань. Розумієте, якщо будуть іспити, це буде гра. Але не думайте, що вони погано здадуть іспити. З огляду на ті семінарські заняття, що проходили разом з молоддю, наші студенти володіють матеріалом добре. Адже серед них є достатньо високоосвічених фахівців – інженерів, медиків, вчителів.

– Уявіть, що ви звертаєтесь до представників нової влади. Що б ви їм сказали?

– Я б ще раз наголосила: цей проект надає літнім людям можливість з користю проводити вільний час, отримувати нові знання і ділитися своїми, розширяти коло спілкування та інтересів, не бути на самоті. Я хочу, щоб мене почула і міська, й обласна влада. Щоб наші «слуги народу» зрозуміли, як це важливо: підтримати тих, хто створював історію цього міста, матеріальні й духовні надбання цієї громади. Я звертаюсь і до чиновників, і до активних представників цієї громади, щоб вони контролювали виконання програми «Активне довголіття».

– І що на цьому шляху треба зробити?

– Треба подолати байдужість і нерозторопність чиновників. Скажу відверто: коли я подавала цей проект на розгляд комісії щодо фінансування його з обласного бюджету, мені здалося, що ніхто з членів комісії не читав цей проект. Більше того, у мене склалося враження, що ця тема владу не хвилює. А розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року» не спонукало до дії. Тоді наш університет фінансово не підтримали. Хоча витрати на його діяльність складають приблизно триста тисяч гривень на рік. Це сума не дуже обтяжлива для обласного бюджету.

Інтерв’ю вів Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ЖУРНАЛІСТСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ «ДІЙ АКТИВНО! ЖИВИ ПОЗИТИВНО!» ІНІЦІЙОВАНИЙ БЛАГОДІЙНИМ ФОНДОМ ОЛЕКСАНДРА ШЕВЧЕНКА ТА УКРАЇНСЬКИМ ЖУРНАЛІСТСЬКИМ ФОНДОМ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here