ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ: ЯК І КОГО ОБРАЛА КІРОВОГРАДЩИНА?

0
1563
views

У неділю, 21 липня, відбулися дострокові вибори у Верховну Раду. І хоч крайній строк оприлюднення результатів Центральною виборчою комісією встановлений 5 серпня, та вже зараз можна визначити лідерів виборчого процесу.

Загалом в Україні, згідно з інформацією ЦВК, лідируючі позиції отримала президентська партія «Слуга народу». Винятками є Львівська область, де в лідерах опинилася партія Святослава Вакарчука «Голос», а також Донецька та Луганська області, де найбільше підтримки отримала партія «Опозиційна платформа – За життя».

Парламентські вибори-2019 проходили за змішаною системою: кожен виборець віддавав свій голос одному з «мажоритарників» і одночасно в другому бюлетені відмічав партію. Таким чином 225 народних депутатів обиратимуть за партійними списками, а ще  199 – на одномандатних округах. У 26 округах на Донбасі та в окупованому Криму вибори не проводяться, оскільки ці території нині не підконтрольні українській владі. Через це в Раді вперше буде не 450 нардепів, а 424.

Згідно з даними на сайті ЦВК, загалом було зареєстровано 5966 кандидатів. Із них 2 746 включені до виборчих списків 22 партій, ще 3220 балотуються в мажоритарних округах. Мешканці Кіровоградщини обирали загалом з 75 кандидатів. З цих 75 тридцять сім було висунуто на вибори партіями, а 38 – шляхом самовисування.

Як обирали: порушення виборчого процесу на Кіровоградщині

Багато порушень було зафіксовано під час власне передвиборчої кампанії, переважно ‒ непрямий підкуп виборців і порушення правил ведення агітації. Наприклад, деякі кандидати, які водночас є чинними народними депутатами, проводили заходи, дарували подарунки. Визначити, чи це від нардепа в рамках його роботи, чи від кандидата в нардепи, – важко. Водночас, згідно зі статтею 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», забороняється супроводжувати передвиборчу агітацію наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Тому багато кандидатів і партій як на Кіровоградщині, так і по Україні в цілому не цуралися проводити для виборців безкоштовні концерти, екскурсії, свята, конкурси з подарунками тощо. 

В «день тиші» напередодні виборів у населених пунктах Кіровоградщини фіксували як прямі агітаційні матеріали, так і непрямі: за стилем оформлення чи лозунгом легко вгадувалася та чи інша політична сила, хоча водночас назви партії чи кандидата прямо не зазначалося. Велася заборонена агітація 20 липня активно в Інтернеті, в соціальних мережах.

Щодо самого дня голосування, то спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували 9 порушень виборчого законодавства і написали заяви в правоохоронні органи.

– Якщо порівнювати президентські та позачергові парламентські вибори, то на останніх кількість порушень значно зросла. Зокрема, ми зафіксували видачу бюлетенів без пред’явлення паспорта, винесення бюлетенів з приміщення дільничної виборчої комісії, переписування протоколів комісій ДВК у приміщенні окружних виборчих комісій та інші, – розповіла Зоя Лебідь, координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами у Кіровоградській області.

Щодо голосування без паспортів, то, за словами спостерігачів «ОПОРИ», негативно вразила дільниця в селі Ганнівка Новоукраїнського району. Тут 21 липня між зауваженням спостерігача «ОПОРИ» і до приїзду слідчої групи 12 людям дали проголосувати без паспорта. На інших дільницях також були випадки, коли люди намагалися проголосувати, показавши не паспорт громадянина чи громадянки України, а закордонний, або пенсійне, водійське посвідчення.

В округу №102 не допускали спостерігача на територію серверного кабінету, незважаючи на роз’яснення щодо цього ЦВК. В округу №103 зафіксоване масове переписування протоколів у приміщенні окружної виборчої комісії.

Курйозні моменти також були під час парламентських виборів у Кіровоградській області. Наприклад, спостерігачі зняли на відео, як членкиня ДВК у селі Гарманівка Компаніївського району розважала виборців… співами.

– Громадянська мережа «ОПОРА» спостерігала весь виборчий процес від початку кампанії. Якщо брати загалом, то вибори пройшли демократично і конкурентно. З порушеннями, але такими, що не впливають в цілому на результати голосування, – зауважила Зоя Лебідь.

Кого обрали: результати по округах

По одномандатному округу №99, який охоплює більшу частину обласного центру, найбільше голосів отримав представник партії «Слуга народу» Олександр Дануца. За нього проголосувало 28135 містян. Вдвічі менше підтримки має самовисуванець і чинний нардеп Олександр Горбунов – він отримав 14,81 відсотка підтримки. Трійку політичних лідерів округу замикає адвокат Анатолій Ларін від «Опозиційної платформи – За життя» з показником у 11,1 відсотка. Четверте місце в політичному рейтингу зайняв самовисуванець, чинний нардеп Костянтин Яриніч з підтримкою в 10,74 відсотка (8198 голосів «за»), а п’яте – Олександр Цертій від партії «Батьківщина», який отримав 10,22 відсотка (7802 голоси «за»). Інші десять кандидатів набрали від 2,82 відсотка (Олександр Персіянов, партія «Сила і честь») до 0,89 відсотка (самовисуванець Сергій Нестеров, який водночас є членом партії «Рух нових сих Михайла Саакашвілі»).

Щодо загальнодержавного округу №99 (тобто коли обирали не представників, а власне партії), то в лідери з великим відривом вирвалася по результатах виборів партія «Слуга народу»: 49,52 відсотка голосів. Другою до «політичного фінішу» по округу прийшла партія «Батьківщина» (10,38 відсотка), третьою – політпартія «Опозиційна платформа – За життя». Далі йде партія «Європейська солідарність» (8,73 відсотка) та «Сила і честь» (5,43 відсотка). Щодо партії «Голос», лідером якої є соліст гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук і чий безкоштовний концерт на центральній площі Кропивницького був скасований напередодні виборів, то вона отримала підтримку на рівні 3,88 відсотка. Щодо ж Аграрної партії, на підтримку якої в обласному центрі пройшов концерт за участі Михайла Поплавського та Олега Винника 19 липня, то за них проголосувало лише 440 людей (0,56 відсотка).

Щодо сотого округу, то тут найбільшу підтримку отримав представник партії «Слуга народу» Ігор Мурдій: 29657 голосів «за», тобто 43,50 відсотка. В рази менше людей підтримало самовисуванця і чинного нардепа Станіслава Березкіна – 11 317 голосів вивели його на друге місце по округу. Третє місце зайняв Юрій Крутько від Аграрної партії, отримавши 9,12 відсотка. Майже однакову підтримку отримали по округу самовисуванці Володимир Духно (6,16%) та Євгеній Лучков (6,14%). Трохи відстає від них Юрій Кожушко від Радикальної партії Олега Ляшка – 5,31 відсотка.

Згідно з підрахунками голосів виборців по загальнодержавному виборчому округу №100,  першість отримує політична партія «Слуга народу»: 51,74 відсотка підтримки. Також лідерські позиції зайняли партії «Батьківщина» (12,12 відсотка), «Опозиційна платформа – За життя» (7,67 відсотка) та Радикальна партія Олега Ляшка (7,21 відсотка). Щодо партії «Європейська солідарність», то вона набрала 5,28 відсотка.

Округ №101 включає Благовіщенський, Гайворонський, Голованівський, Маловисківський, Новоархангельський, Новомиргородський райони. Мешканці цього округу за результатами виборів доручили представляти свої інтереси у Верховній Раді Юрію Кузбиту (партія «Слуга народу») – 42,15 відсотка підтримки, 27509 голосів. Вдвічі менше набрав самовисуванець Максим Поляков – 20,44 відсотка. Третє та четверте місця зайняли «батьківщинець» Юрій Кравченко (7,34 відсотка) та самовисуванець Андрій Флоря (6,02 відсотка). Не вистачило голосів для перемоги і самовисуванцю Вадиму Гуцулу, який набрав 4,84 відсотка.

Щодо партій, то по 101 округу, як і в цілому по Україні, лідирує «Слуга народу» зі значним відривом: 50,93 відсотка. За ними йде ВО «Батьківщина», яка набрала 14,61 відсотка голосів виборців, та Радикальна партія Олега Ляшка з 7,68 відсотками. П’ятивідсотковий бар’єр подолали також партії «Опозиційна платформа – За життя» (7,34 відсотка) і «Європейська солідарність» (5,21 відсотка).

По сто другому одномандатному округу  28985 голосів, а це 40,92 відсотка, набрав самовисуванець Олесь Довгий. Нагадаємо: у вересні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру депутату Верховної Ради України Олесю Довгому у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. У результаті було завдано збитків у розмірі 81 726 691 гривня. У відомостях ЦВК зазначено, що в Олеся Довгого судимість відсутня. На другому місці – представник партії «Слуга народу» Артем Петрощук з показником підтримки в 28,05 відсотка. На 22 голоси обігнав представник партії «Опозиційна платформа – За життя» Дмитро Молодченко самовисуванця Богдана Курудза. Ці політики набрали 4,49 і 4,46 відсотка голосів відповідно.

По цьому ж округу серед партій найбільше голосів отримала «Слуга народу» – 37459, що становить 51,95 відсотка. Друге та третє місця в політичному рейтингу округу посіли партії «Батьківщина» (11,82 відсотка) і «Опозиційна платформа – За життя» (11,74 відсотка). Радикальна партія Олега Ляшка отримала 5,42 відсотка підтримки. Також п’ятивідсотковий бар’єр ледь подолала партія «Європейська солідарність», набравши 5,01 відсотка підтримки по округу.

Округ №103, який включає виборців Олександрії, Долинської, Олександрійського, Петрівського та Устинівського районів, у законодавчі лідери також обрав представника партії «Слуга народу» – Олега Воронька, віддавши за нього 25964 голоcи (38,01 відсотка). За ним йде чинний мер Олександрії, самовисуванець Степан Цапюк з підтримкою в 14,75 відсотка. Самовисуванці Олександр Поворознюк та Максим Собко отримали 11,76 та 5,46 відсотка підтримки відповідно, а партієць від «Батьківщини» Віталій Журавльов – 9,73 відсотка. Цікаво, що Сергій Коваленко (уродженець міста Олександрії, наразі в.о. голови облдержадміністрації, який балотувався від партії «Європейська солідарність») набрав 5,74 відсотка підтримки. В той же час його двійник ‒ повний тезка (мешканець Києва, самовисуванець, безпартійний керівник проектів у громадській організації «Слуга народу») набрав 4,54 відсотка голосів.

Щодо загальнодержавного виборчого округу №103, то тут продовжується загальнообласна тенденція: з великим відривом у лідери вийшла партія «Слуга народу»: 36953 голоси «за», що становить 53,08 відсотка. Друге місце за кількістю голосів посіла партія «Опозиційна платформа – За життя» з 12,41 відсотками підтримки. В свою чергу партія «Батьківщина» набрала 7369 голосів (10,59 відсотка), а Радикальна партія Олега Ляшка – 3564 голоси (5,12 відсотка). П’яте місце у виборчому рейтингу по 103 округу посіла партія «Європейська солідарність», але набрала лише 4,85 відсотка голосів виборців.

Відповідно до Конституції, на своє перше засідання Рада має зібратися до 9 вересня 2019 року включно, тобто «не пізніше ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів».

Про обіцянки всіх кандидатів від Кіровоградщини та факти з їхньої політичної кар’єри можна прочитати в матеріалі «КАНДИДАТИ В НАРДЕПИ: «ЗА ВСЕ ХОРОШЕ» І ТЕХНОЛОГІЯ ДВІЙНИКІВ».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here