У ВОЙНІВЦІ КРАФТОВО ЯРМАРКУВАТИМУТЬ!

0
1395
views

Приютівська об’єднана територіальна громада перемогла у конкурсі Міністерства культури «Малі міста – великі враження». Завдяки перемозі вже у вересні в селі Войнівка відбудеться масштабний Ярмарок крафтових виробів.

ПРИЮТІВСЬКА ОТГ СТАЛА ПЕРЕМОЖЦЕМ КОНКУРСУ «МАЛІ МІСТА – ВЕЛИКІ ВРАЖЕННЯ»

 

Загалом конкурс «Малі міста – великі враження» ініційований Міністерством культури з 2017 року. Головна ідея – підтримати культурно-економічний розвиток територій. Тобто різні території можуть подавати свої проекти, а переможці отримають співфінансування на втілення проекту з державного бюджету. Цьогоріч на конкурс подали 181 проектну заявку. Перемогу отримали проекти 74 громад, які розділять на втілення 50 мільйонів гривень.

Експертний відбір відбувався у два етапи: спочатку на відкритому конкурсі були відібрані проекти за змістовою частиною, а далі – проходили захисти проектів у Міністерстві культури України. З Кіровоградщини цьогоріч було подано чотири проекти. З них три пройшли до другого етапу: село Войнівка Приютівської ОТГ з проектом  «Ярмарок крафтових виробів», місто Долинська в проекті спланувала ремонтно-реставраційні роботи водонапірної башти, в місті Помічна розробили проект «Індустріальне диво степового краю», а ось села Бережинка, Макове, Верхівці Кропивницького району надіслали спільний проект під назвою «Сьогодні заради майбутнього». Серед них лише проект Приютівської ОТГ цьогоріч здобув перемогу, а саме у номінації «Середні проекти». Так реалізація проекту «Ярмарок крафтових виробів» відбудеться за співфінансування: 30 відсотків з місцевого бюджету, а 70 відсотків надає Міністерство культури України. Загальна вартість проекту – мільйон 32 тисячі 590 гривень.

Ярмарок крафтових виробів, як «НС» пояснили організатори, – це масштабний захід, який акумулює в собі наявність елементів культурної спадщини з різних куточків України, розвиток народних ремесел. Водночас саме село Войнівка та Приютівська громада загалом завдяки такому цікавому туристичному заходу забезпечить і розвиток малого підприємництва, і зелений туризм, та й яскравий імідж громади створить.

– Ідея з’явилася після ярмарку крафтового варення, який ми влаштували торік на День села у Войнівці, – розповіла провідна спеціалістка з розвитку території Приютівської ОТГ Марина Дячук. – Ми запрошуємо виробників й умільців з усієї України. Звичайно, на ярмарку буде не лише варення: вина, сири, поробки, лозоплетіння тощо.

Також організатори обіцяють облаштувати місце проведення ярмарку: встановити лавочки та освітлення, облаштувати фонтан, привести до ладу фасад сільського клубу. Для відвідувачів готують різноманітні локації, серед яких дитячі, фотозони, фуд-локації зі смаколиками.

– Реєстраційна форма для учасників-майстрів ярмарку повинна з’явитися на сайті Приютівської громади та в мережі вже у серпні. Плануємо залучити представників з Дніпровської, Полтавської, Черкаської та, звичайно, Кіровоградської областей, – пояснила Марина Дячук.

Орієнтовна дата проведення ярмарку — 21 вересня 2019 року. Детальніше інформація для учасників та відвідувачів заходу буде оприлюднена в наступних номерах «Народного слова», а також на офіційному сайті «Приютівська громада» згодом.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here