ДІАНУ ХРІНЕНКО ПОХОВАЛИ, АЛЕ СЛІДСТВО ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

0
5394
views

Минулого тижня у селі Cyбoтці Знам’янського району односельці попрoщaлися  iз Дiaнoю Хрiнeнкo.

Нагадаємо, 24 ceрпня 2018 року дівчина пішла на святкування Дня незалежності, але додому так і не повернулася. Зa кiлькa сотень метрів від будинку, де вона проживала, було знайдено її зaкpивaвлений телефон, поруч нa дорозі – плями крові.

На пошуки прибули правоохоронці, волонтери, учасники АТО. Робота почалася у всіх напрямках, відпрацьовувалися покинуті будівлі в Суботцях, а також в сусідніх Богданівці, Казарні та Трепівці, працювали водолази, кінологи. Будинок Діани знаходиться по вулиці Вишневій, яка проходить паралельно трасі. Версії були різні, навіть такі, що вона могла поїхати до нареченого, але потім цю версію було відкинуто. Одна з сусідок стверджує, що чула в цей час на вулиці крики, але коли вийшла, побачила лише хлопця з ліхтарем. Службова собака взяла слід, але біля траси він увірвався.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 115 Карного кодексу України «Умисне вбивство». Правоохоронці пояснили, що таким є порядок у всіх випадках, коли зниклу особу не можуть знайти більше доби. Мати зниклої дівчини вважала, що її доньку викрали, і благала викрадачів повернути її. Вона до останнього вірила, що Діана ще жива.

«Поліція шукатиме дівчину, поки не знайдеться»

У цьому рідних та односельців Діани запевнив тоді перший заступник голови Національної поліції України — начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін, який прибув у Суботці, як тільки стало відомо про пригоду. А своїм підлеглим наказав:

– Наголошую, ви маєте у найкоротший термін встановити місцезнаходження зниклої дитини. Вся зібрана інформація повинна бути ретельно проаналізована. Ви маєте відтворити кожну хвилину подій того дня. Найменша деталь може допомогти у пошуках дівчини.

Він зазначив, що розшук неповнолітньої  перебуває на контролі керівництва Нaцполіції, і наголосив на персональній відповідальності керівника кримінальної поліції області у організації пошукових заходів. Аброськін побував у Суботцях двічі, контролюючи роботу розшуковців. Слідчі дії не припинялися ні на день. Перевірялися усі мешканці цього села, родичі, друзі та знайомі зниклої дівчини. Навіть її наречений, який на той час служив у АТО і з ким Діана спілкувалася востаннє: «А раптом…».

Завдяки тому, що на дорозі, яка проходить через село, стоять відеокамери, з поля зору правоохоронців не змогла випасти  жодна машина. Перевірили всі транспортні засоби, що рухалися Суботцями, та все було марно. Правда, одна машина – вазівська «копійка» все-таки уникла перевірки. На жаль, номер машини не можна було розгледіти, не виключено, що його навмисне замазали. Але це тільки припущення, бо цю машину не виявили, хоч перевірили усі автомобілі такої марки і в Кіровоградській, і в областях, що з нею межують. На жаль, час був утрачений, бо фактично пошуки почалися майже за добу після зникнення Діани, а цього вистачить, щоб перетнути, скажімо, кордон Білорусі чи іншої сусідньої держави.  

Жителям села здавалося, що поліцейські працюють недостатньо, тож через місяць після зникнення Діани майже дві сотні осіб перекрили відрізок дороги від Суботців до Знам’янки. На місці події були і правоохоронці. Учасники акції вимагали об’єктивно та оперативно розслідувати загадкове зникнення 16-річної дівчини.

У Суботці тоді знову прибув перший заступник голови Нaцполіції В’ячеслав Аброськін. Він спілкувався з правоохоронцями, які розслідували кримінальне провадження, а також з матір’ю дівчинки, яка все-таки вірила, що дитина жива.

Але, не зважаючи ні на що, працівники карного розшуку Головного управління Національної поліції не опускали рук, перевіряли усі версії, застосовували усі допустимі методи і прийоми, відпрацьовували усіх, хто схильний до убивств і зґвалтувань по всій Україні. До речі, група оперативників працює у Суботцях і по сьогодні.             

На думку адвоката родини Хріненків Євгена Кухаревського, людина, яка йшла за Діаною, знала, де вона живе, довго за нею стежила і мала власний автомобіль. Вона йшла за дівчиною і бачила, що та наближається до свого будинку, не припиняє розмовляти по телефону. І ця особа розуміла, що свій план має реалізувати тут і зараз.

Страшна знахідка

Як уже відомо, 26 березня нинішнього року при проведенні польових робіт нa теpитоpії Знам’янського paйону поблизу села Нова Поляна, а це за 12 кілометрів від Суботців, виявили скелет людини і фpaгменти одягу. Тіло знайшли на глибині близько 60 см. Після цього проводилася низка експертиз зразків людських рештків, знайдених нa полі.

Три експертизи підтвердили, що знайдені людські рештки належать жительці Суботців Діані Хріненко, яка зникла 24 серпня 2018 року.  Про це журналістам повідомив заступник начальника слідчого управління ГУ НП в області Тарас Тарасенко

– Більш ніж 90 експертиз було призначено, на виконанні – 17, в тому числі з’ясовується, чи була дівчина зґвалтована. Але це таємниця слідства, яку я не можу розголошувати. Ми нещодавно отримали результати низки судових експертиз. За результатами зустрічалися з рідними потерпілої і було вирішено, що поховання відбудеться у п’ятницю, 26 липня. Рідні погодилися з результатами експертизи, але просили їх не розголошувати. Але нові дослідження продовжують призначати, адже слідство не припиняється.

Тарасенко додав, що наразі конкретно стверджувати про особу підозрюваного не можна, щоденно проводиться низка слідчо-розшукових заходів. Є особи, які цікавлять слідство, але в ході роботи з ними підтверджується, що вони не мають до трагедії жодного стосунку.  Що стосується двох осіб, які могли мати причетність до злочину, то один із них наразі за ґратами через інший злочин. Немає достатньо доказів про оголошення йому підозри у даному кримінальному провадженні. Розслідується провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ – умисне вбивство. Покарання – до 15 років позбавлення волі.

За словами начальника поліції області Романа Козьякова, зараз правоохоронці Кіровоградщини продовжують працювати в рамках слідства по справі зникнення 17-річної дівчини. Прямих підозрюваних у провадженні немає, але є напрямки, над якими працюють поліцейські. Створена  група співробітників, які займаються лише цим провадженням. 

Убивство не має строку давності

Не секрет, що громадяни бувають не вдоволеними діями працівників поліції, особливо, коли затягується розслідування тієї чи іншої справи. А тим паче, коли мова йде про гучний випадок, як-от трагедія з Діаною. Усім здається, що слідчі працюють не на повну силу, що можна було б діяти не так, а інакше, що справою взагалі займаються непрофесіонали. Упевнена, що у цьому випадку на адресу поліцейських теж звучали подібні висловлювання. Та все ж таки ми – не експерти, а значить оцінку їхнім діям давати не можемо. Для цього ми запросили людину, яка багато років свого життя присвятила оперативній роботі і в той же час є літописцем історії міліції на Кіровоградщині, – Веніаміна Янішевського.

– Повірте моєму 35-річному оперативному досвіду, все, що тільки можна зробити по цій справі, зроблено, – починає розмову Веніамін Михайлович. –  У Суботцях працюють справжні професіонали, такі як старший оперативник  відділу розкриття злочинів проти особи обласного управління Нaцполіції Сергій Пшиченко. Група, якою він керує, постійно знаходиться в цьому селі і відпрацьовує будь-яку найменшу зачіпку. І буде працювати, поки не знайдеться той нелюд, який познущався над дівчиною. Убивство не має строку давності. Історія міліції знає безліч випадків, коли справжній убивця проявляє себе за кілька років після злочину. Роботу групи курирує заступник начальника карного розшуку в області Віталій Шувалов, який систематично приїжджає у Суботці. До того ж щодня відповідальні за розкриття цієї справи звітують особисто Роману Козьякову. Я сам бував там багато разів, говорив з тамтешніми мешканцями, але…

За словами Веніаміна Янішевського, які підтверджують вищесказане, в цій справі було згаяно час, що, не виключено, дало можливість сховатися злочинцям. Але, ще раз підкреслив колишній опер, не можна втрачати надію, що за смерть Діани її кривдник не заплатить «по повній». Безумовно, діапазон діяльності групи розшуку не обмежується районом, пошуки ведуться по всій Україні.

«Принцеса Діана»

Так називала Діану Хріненко її класний керівник.

 – Вона планувала вступати до педагогічного. Це була найкраща учениця. На неї завжди можна було покластись, — крізь сльози розповіла на похороні вчителька Діани.

Матір дівчини сподівається, що вбивцю дочки все ж знайдуть. Те, що вбивця може до цього часу ходити поміж ними, неабияк лякає жителів села. Люди з настороженістю поглядають навіть на сусідів, бо може виявитися, що той, хто позбавив життя 16-річну красуню, і зараз, на її похороні, серед засмучених односельчан.

– Можливо, він зараз у нас тут на похоронах присутній – говорить учителька Діани Світлана Григорівська.

– Я навіть гуляти на вулицю не ходжу, я боюсь, – зізнається її подруга  Оксана Бабанюк.

Попрощатися з дівчиною прийшли її однокласники, друзі, односельці. У кожного знайшлося тепле слово про загиблу. Сліз ніхто не стримував. Усі до останнього сподівалися, що юна красуня знайдеться, та й тепер їм не віриться, що її немає.  Її ховали у відкритій труні, а тіло загорнули в білий саван.

Смерть дівчини змінила звичний ритм села, змінила свідомість його мешканців, а можливо, і ставлення один до одного. Та чи добре це?

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here