ІДЕЇ-ДІЇ-РЕЗУЛЬТАТИ: ЯК ГРОМАДИ КІРОВОГРАДЩИНИ ВТІЛЮЮТЬ МІСЦЕВІ ІНІЦІАТИВИ В ЖИТТЯ

0
1296
views

Від ідей до реальних дій у липні перейшли вісім громад Кіровоградщини, які є учасниками проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» програми USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE).

Регіональні партнери Програми Cпілка “Громадські ініціативи України” та Агенції сталого розвитку «Хмарочос» запропонували громадам формат Майстерні агентів змін та пікніків ідей – коли після теорії починається практика, втілення конкретних ініціатив під супроводом досвідчених менторів, як результат – відбуваються видимі кроки та зміни на локальному рівні.

У Помічнянській громаді відбувся пікнік ідей під девізом “Роби те, що ти можеш, там, де ти є, з тими, хто поряд”. Серед обговорених ідей визначили необхідність проведення вечірніх показів у форматі «кіно просто неба» та створення медіа громади про активних і творчих людей Помічної. Вже набирає обертів інтернет-видання «Ямб», а 9 серпня відбудеться перший кінопоказ. Цікаві ідеї напрацювала ГО «Яворина» для створення університету срібного віку.

Новоукраїнська громада підтримуємо своїми ініціативами розвиток молодіжного руху. Протягом літа відбуваються цікаві активності в рамках проекту «ЛітоДвіж», який було підтримано в рамках конкурсу «Місцеві ініціатив для розвитку громади» за підтримки Програми DOBRE. Майстерня агентів змін у Новоукраїнці відбувалася у форматі квесту: ініціативні групи отримали чарівні торбинки з інструментами та протягом двох годин мали втілити конкретні кроки щодо вирішення трьох проблем: вандалізм у громаді навколо вуличного бук-кросингу «Читай та відпускай», безпритульні тварини та засміченість у центральній частині міста. З метою активізації і підтримки жіночого лідерства у громаді було організовано воркшоп для жінок «Бути активною жінкою в громаді: як встигати жити». Заплановано наступні тематичні зустрічі.

У Смолінській громаді під час «Майстерні агентів змін» ініціативна група влада-громада-бізнес об’єдналася навколо ідеї створення мистецької комунікаційної платформи «Смолінські крила». Перша арт-події відбудеться 16 серпня біля річки Кільтень на території облагородженого пляжу.

У Новопразькій громаді «Майстерня агентів змін» надихнула на започаткування просвітницького руху «Вартові безпеки Новопразької громади». Було обрано дві проблеми для роботи – небезпечні дороги через відсутність пішохідних розміток, обмежувачів руху для авто та відсутність громадської вбиральні у центрі селища. Учасниками було підготовлено громадське звернення щодо встановлення “лежачих поліцейських” на центральній вулиці містечка, яка після ремонту спокушає водіїв на перевищення швидкості. Для вирішення проблеми низької безпекової культури пішоходів та велосипедистів було проведено майстер-клас з виготовлення флікерів (світловідбивних брелків) для дорослих і дітей. У рамках цієї теми організували акцію «Відповідальний пішохід». Учасники нанесли попереджувальні написи та тротуарах перед пішохідними переходами із закликами «ПОДИВИСЯ» та «ВІЗЬМИ ДИТИНУ ЗА РУКУ», які покликані привернути увагу громадян до безпеки на дорозі.

У Дмитрівській громаді відбулася своя магія змінотворення. Допомагали дмитрівським агентам запрошені гості з Кропивницького – Євген Савранський, громадський діяч, автор проекту «Спортивна мапа Кіровоградщини» та Аміна Козин – громадська активістка, авторка успішних проектів, підтриманих Громадським бюджетом Кропивницького. Ініціативна група «Мрійники» працює над створенням біля лікарні окультуреного парку, де можна спільнодіяти, організовуючи кіноперегляди та благодійні заходи. Активістки з об’єднання “Велика гривня” розпочали інформаційну кампанію навколо теми Громадського бюджету і вже запропонувала місцевій раді варіант положення. У Дмитрівській громаді відтепер є Громадський бюджет з новим положенням.

А село Цибулеве, яке нещодавно приєдналося до Дмитрівської громади, готує спортивну подію, яка має стати щорічною традицією й перетворитись у День спорту. Ця ідея з легкістю може стати брендом Цибулевого, адже місцеві спортсмени вже не раз відстоювали своє право бути кращими на змаганнях районного рівня.

У Маловисківській громаді учасниці «Майстерні змін» з Громадської організації «ДієVO» розпочала інформаційно-адвокаційну кампанію #Тут_потрібна_парковка (вже відбуваються зустрічі з керівництвами садочків та ведеться просвітницька просвітницька робота з батьками громади, що мають діток). Під час візиту команди Доступно.UA до Кропивницького активістки “ДієVO” запросили автора проекту Дмитра Щебетюка відвідати їхню громаду, аби теми доступності, інклюзивності прозвучали в громаді з вуст практиків. Встигли пройти навчальну інспектування міста на доступність. Після зустрічі та результатів моніторингу Марина Матковська подала два громадські звернення: одне з них стосується усунення бар’єру на комунікаційному майданчику, де часто відбуваються різноманітні заходи в громаді, друге звернення-ініціатива – про створення велопарковки біля міської ради.

Ініціативна група із зоозахисту безпритульних тварин у Компаніївській ОТГ довела, що вона готова від обговорень переходити до реальних дій. Перший крок був під час майстерні агентів змін – створено електронну петицію (вперше в історії громади) з виділення коштів на стерилізацію безпритульних тварин.  Як мотивувати громаду до збору підписів – було розроблено успішну інформаційно-адвокаційну кампанію. А ще сплановано перший благодійний ярмарок зі збору коштів на стерилізацію безпритульних тварин.

У Бобриненькій ОТГ відбувся надихаючий кіновечір з мотиваційними історіями про активних громадян та сильні проекти, які змінюють світ. На цю подію прийшло багато жителів Бобринця. Наступний кіновечір “Магія добрих вчинків” буде присвячений темі волонтерства, зоозахисту та громадського активізму. Липень для Бобриниця запам’ятається створенням туристичної та кіноосвітньої платформи. Усі бажаючі могли долучитися до створення тематичного сюжету про туристичні родзинки міста. Разом продумували сценарій, ракурси, шукали цікаві “фішки”, які б уяскравили сюжет. Особливий фокус запланованого відео – на туристичних стендах, які були створені ГО “Бобринець ІКС-тур” в рамках конкурсу “Місцеві ініціативи для розвитку громади” за підтримки Програми DOBRE

Громади разом із командою проекту продовжать активно втілювати свої ініціативи протягом серпня. Хочеш змін у своїй громаді, стань цією зміною – стверджують активісти і підтверджують свої дії результатами.  

Заходи відбуваються в рамках проекту “Голос громади в місцевому самоврядуванні», що втілюється Спілкою Громадські ініціативи України та Агенцією сталого розвитку “Хмарочос” в рамках Програми USAID DOBRE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here