«ЗА ВІДСУТНІСТЮ СКЛАДУ ПРАВОПОРУШЕННЯ…»

0
752
views

Наприкінці минулого тижня Ленінський районний суд Кропивницького закрив справу про адміністративне правопорушення щодо директорки колективного підприємства «Єлизавета» Алли Чернік за протоколом Державної екологічної інспекції Кіровоградської області. Йшлося про обрізання понад тисячі дерев у парку «Перемога», яке місцеві активісти назвали варварським. Суддя Олексій Майданніков постановив провадження по справі закрити на підставі п. 1 ч.1 ст. 247 КУпАП у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, у Кропивницькому розгорівся скандал, пов’язаний з обрізуванням дерев підприємством «Єлизавета». Черговий епізод його діяльності в парку «Перемога» обурив екоактивістів групи «Озеленення Кропивницький».

Своє ставлення до судового процесу, який виправдав дії «Єлизавети», висловила очільниця громадської організації «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода:

– У протоколі не йшлося про обрізування дерев як таке, натомість підрядну фірму було звинувачено в загальному – в проведенні робіт на території природно-заповідного фонду без наявності спеціального проекту утримання і реконструкції об’єкта. Проект, який є в наявності, чисто будівельний і не має стосунку до заповідних територій. Суддя скасував протокол на основі таких обґрунтованих причин: не вказані підпункти статей 64 і 38 Закону України про ПЗФ, за якими особа притягується до відповідальності; не зазначено час обрізування дерев, а це був квітень, не зазначено точну адресу парку – до протоколу не додано жодних доказів вчинення правопорушення – фото чи відеофіксації, показань свідків тощо. Ви можете висловити свою думку, але я вважаю роботу судді об’єктивною, а роботу адвоката «Єлизавети» Колодія дуже хорошою. Ці люди не перший раз у судах, і це помітно. Таких голими руками не візьмеш.

А «придурки-активісти» заважають!

– Коли «зелені» активісти прийшли у міськсад, щоб перевірити стан скалічених дерев, то працівники КП «Єлизавета» не пустили їх на територію парку, мовляв, зараз заходити чи заїжджати не можна, – розповідає Паливода. – Це стверджує керівництво «Єлизавети», яка проводить там будівельні роботи. По доріжках парку і між деревами носяться трактори і вантажівки з землею. При цьому жодних обгороджень чи табличок з попередженням ми не побачили. Ми з Наталією Колісніченко та Іриною Романескул пішли в парк подивитися, в якому стані перебувають пошкоджені обрізуванням дерева, і порахувати, скільки з них всихають. Яким же було наше здивування, коли «Єлизавета» викликала поліцію, бо ми… перешкоджаємо будівельним роботам. Ми ходили в інших кінцях парку, дуже далеко від техніки. Фотографували сухі дерева, чим і дратували її працівників.

А як же тоді сприймати те, що в суді їхній адвокат Колодій засвідчив, що фірма «Єлизавета» зараз не проводить жодних робіт у парку «Перемога» через припис екоінспекції, яка нібито призупинила роботи? В такому разі адвокат Колодій дав неправдиві свідчення, чим тиснув на суддю.

– Колишній нардеп з цього приводу висловився конкретно: «придурки-активісти» заважають проводити реконструкцію парку «Перемога», – продовжує Надія Паливода. – Так ось же вона, реконструкція – проводиться ж. І так активно, що навіть не можна ходити там, щоб не перешкоджати роботам, сказала Алла Петрівна Чернік. Вони написали на нас заяву у поліцію. Ми теж написали на них заяву у поліцію про те, що будівельний майданчик не облаштований і не обгороджений, а техніка створює загрозу людям, які там ходять. Між іншим, під час нашої дискусії мимо проїхав велосипедист, який, за їхніми словами, отримав від нас 20 гривень, щоб проїхати. А що ж парк? Парк схожий на зраненого каліку… Це страшно, що всього кілька людей, у яких є гроші і бензопили, можуть знищити щось настільки масштабне. Зверніть увагу на червону машинку: ця штука перемелює на пелети гілки, купа яких лежить поруч. Тому якщо ви запитуєте: навіщо вони зробили таке з парком і нащо зрізали в дерев усі гілки, то ця машинка дає відповідь.

Між іншим…

Минулого тижня під час засідання постійної комісії з архітектури, будівництва, реклами, земельних відносин міської ради Кропивницького її члени дали доручення юридичному управлінню міської ради розробити механізм впровадження покарання підприємців, які перед своїми офісами, магазинами та іншими місцями здійснення підприємницької діяльності незаконно зносять чи обрізають дерева. Зокрема, в частині збільшення орендної ставки на землю для них. Тепер юридичне управління має вивчити таку можливість у законодавчому полі та винести на розгляд свої пропозиції.

Також депутати взяли до відома проект рішення «Про затвердження порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності міської ради Кропивницького та її виконавчих органів», який підготувало управління внутрішньої політики. Розроблений порядок, у разі підтримки депутатами на сесії, визначатиме процедуру сприяння проведенню інститутами громадянського суспільства, громадськими радами, іншими консультативно-дорадчими органами, утвореними при міськраді, громадської експертизи діяльності міської ради та її виконавчих органів.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here