У НОВОУКРАЇНЦІ «ЧИТАЮТЬ І ВІДПУСКАЮТЬ»!

0
1265
views

Як давно ви заходили до бібліотеки за новенькою цікавою книжкою? Водночас в Новоукраїнці бібліотеки стають ще ближчими до читачів. Якщо ви не можете знайти час, щоб поблукати поміж полиць з фоліантами, то знайти цікаву книжку тут може кожен просто неба у центральному сквері міста. Адже з початку літа в Новоукраїнці працює книжкова шафа, звідки будь-хто може взяти книжку почитати або покласти ту, яку вважає цікавою.

Це перша в Новоукраїнці вулична бібліотека, яка працює у форматі буккросингу. Буккросинг ще називають «звільненням книг»: людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці для того, щоб інша випадкова людина могла цю книгу прочитати та повторити процес. Для зручності в центральному сквері Новоукраїнки встановили книжкову шафу, якою опікувалися працівники Новоукраїнської центральної бібліотеки. До речі, ця ініціатива втілює одну з цілей всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді», до якої Новоукраїнська ОТГ приєдналася у 2018 році.

Акцію підтримало багато містян: було зібрано до 200 примірників друкованих видань, серед яких книги та періодика. Бібліотекарі розповіли, що під час діяльності пришкільних таборів сюди приходили діти з усього міста і влаштовували у парку відпочинок з книжками.

– Ми робили і розповсюджували серед містян пам’ятки з правилами буккросингу, – розповідає директорка Новоукраїнської центральної бібліотеки Валентина Черкашина. – В них пояснювали, що не варто затримувати книгообмін, що цікаво залишити власний відгук на спеціальній відмітці, що в акції беруть участь цікаві й корисні газети та журнали. Також окремим пунктом зазначали, що книгу не можна псувати: загинати чи виривати сторінки, розмальовувати. Ми створили у Фейсбуці тематичну сторінку «Читай і відпускай!», де окрім новин буккросингу в Новоукраїнці є багато корисних цікавинок з теми читання.

Та, на жаль, невідомий чи невідомі вже через місяць після початку проекту вночі потрощив(ли) шафу.

– Це був наш тест на «європейськість». І як підсумок – цей тест поки що не складено, – прокоментувала ситуацію Валентина Черкашина.

Та ця корисна справа об’єднала багатьох містян – було б прикро все зупинити через дії одного чи декількох недоброзичливців. До поновлення буккросингової шафи доєдналися не лише новоукраїнці, а й мешканці з інших міст і районів. Так, наприклад, директорка громадської організації «Територія успіху» Інга Дуднік назбирала майже 90 книг серед своїх знайомих, авторів, поціновувачів українського слова з усієї області та передала їх бібліотеці. Тепер на полицях відновленої книжкової шафи можна знайти твори класиків та сучасних українських і зарубіжних письменників. Кожна книга отримала спеціальну позначку буккросингу, аби не сплутати її з іншими виданнями.

– Обставини показали, що є люди, які можуть підтримати та допомогти у скрутну хвилину. Тому ідея буккросингу в нашій громаді заслуговує на майбутнє. Шафа функціонуватиме не сезонно, а круглий рік. У планах – створити подібні шафи в приміщенні залізничного вокзалу та лікарні, щоб із користю проводити вільний час, – пояснила Валентина Черкашина.

Наразі книги для створення осередку буккросингу та обміну ними приймаються в Новоукраїнській центральній бібліотеці.

– Новоукраїнці, приєднуймося і ми до цього руху! Давайте «випустимо» «в обіг» хоча б одну книжку – може, вона потрапить саме до того, кому найбільше потрібна, – закликають містян у тематичній групі «Читай і відпускай!».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ЖУРНАЛІСТСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ «ДІЙ АКТИВНО! ЖИВИ ПОЗИТИВНО!» ІНІЦІЙОВАНИЙ БЛАГОДІЙНИМ ФОНДОМ ОЛЕКСАНДРА ШЕВЧЕНКА ТА УКРАЇНСЬКИМ ЖУРНАЛІСТСЬКИМ ФОНДОМ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here