«РОЗЛУЧЕННЯ» ПОДАТКОВОЇ ТА МИТНИЦІ. ЧИ ВДАСТЬСЯ ПОДОЛАТИ КОРУПЦІЮ?

0
1391
views

В Україні триває реформа митної та податкової служб. У липні завершились конкурси на посади керівників цих органів і обрані голови представили свої стратегії реформування. 

Що хвилює бізнес?

У грудні 2018 року Кабінет міністрів ухвалив рішення поділити Державну фіскальну службу (ДФС) на податкову і митну служби. Офіційна підстава – усунути корупцію, підвищити ефективність і скоротити кількість перевірок для бізнесу. Крім цього, процес реорганізації ДФС є вимогою співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

«Поділ ДФС на податкову і митну служби – перший крок до відновлення нормальної роботи української митниці, її здатності контролювати товаропотік через кордон, гарантувати безпеку зовнішньої торгівлі і боротися з контрабандою. Ідеться, зокрема, і про наркотики, зброю та інші заборонені до ввезення-вивезення предмети. Бізнесу переважно усе одно, як ця структура організовує свою роботу. Бізнесу важливо, щоб митниця працювала швидко, прозоро, зрозуміло і дешево», – впевнений екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко.

У бізнес-середовищі погоджуються, що структурне розділення митниці і податкової не є головною темою для обговорення, важливіше, як працюватимуть нові структури.

«Бізнес хвилює, як саме працює інституція. Нам не дуже важливо, чи будуть податківці та митники жити під одним дахом. Головне – щоб не було проблем з відшкодуванням ПДВ», – підкреслює виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Анна Дерев’янко.

Менше митників, більше «цифри»

Головою нової митниці став екс-заступник міністра економіки та ідеолог системи ProZorro Максим Нефьодов. На його думку, головні виклики в його роботі – це цифровізація процесів на кордоні та кадрова реформа.

«Ми маємо рухатися шляхом максимальної автоматизації процесів. З одного боку, це спростить роботу державних службовців, а з іншого – зменшить можливості для ухвалення корупційних рішень. Плюс це спростить торгівлю. Електронізація є потужним елементом покращення бізнес-клімату, – зазначає Нефьодов в інтерв’ю «Економічній правді».

Йдеться не тільки про сканери на митниці, а й про автоматичні ваги, сканування номерів, поворотні камери.

На думку нового очільника, потрібен свіжий підхід до роботи митниці. Нефьодов пропонує вивести митників з-під дії закону «Про державну службу» і перевести їх на строкові контракти – річні, трирічні, п’ятирічні.

Крім того, нове керівництво планує оцінювати роботу митників за індивідуальними та груповими показниками ефективності. Також планують змінювати глав митниць у найбільш проблемних областях.

Поки новий голова тільки формує стратегію змін і збирає команду для реформування. Запрацювати нова митниця має до кінця вересня.

Податкова міліція окремо

Одним із перших кроків реформування податкової має стати виведення податкової міліції зі складу державної служби. Таку думку висловив її новообраний керівник Сергій Верланов.

«До законодавчого врегулювання питання податкова міліція залишатиметься у складі податкової служби. Але у подальшому вона повинна бути відокремлена від ДПС, адже податкова служба має бути спрямована на сервісне обслуговування платників та надання їм всебічної допомоги у виконанні зобов’язань зі сплати податків та зборів», – впевнений Верланов.

Згідно зі стратегією реформування, зміни очікують чинний електронний кабінет платника. Українцям обіцяють збільшити кількість електронних сервісів для платників податків, а також модернізувати онлайн-платформу.

«Наша мета – якнайменша кількість контактів між працівниками Державної податкової служби та платником податків. В ідеалі все має відбутися у смартфоні, онлайн», – підкреслює очільник податкової служби.

Запорукою успішної реформи фахівці вважають ефективну співпрацю нової податкової з Міністерством фінансів, а також обмін досвідом із митною службою.

Експерти зауважують, що від таких проблемних та роками пронизаних корупцією органів, як митниця та податкова, не варто чекати швидких змін. Водночас є надія, що нові люди, які вже мають досвід успішних реформ, зможуть розпочати якісні зміни.

За матеріалами Центру громадського моніторингу та контролю

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here