У КРОПИВНИЦЬКОМУ ВІДКРИТО ЕКСПОЗИЦІЮ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ШУЛЬГИ «ОБДАРОВАНІ ЛІВИЦЕЮ»

0
1343
views

13 серпня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Обдаровані лівицею» до Міжнародного дня шульги.

Хто вони володарі «лівої руки»? В чому їх секрет та феномен, адже еволюційні процеси досконалі, нічого просто так не з’являється. Ліворукість урізноманітнює та наповнює життя своєрідністю. Світ давно визнав шульгів унікальними людьми  з самобутніми талантами. Ліворукими були Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Огюст Роден, Пабло Пікассо, Пітер Пауль Рубенс, Альбрехт Дюрер й багато інших відомих митців, політиків, музикантів, акторів, що увійшли в історію. Для мене це особлива тема, адже я теж шульга.

Вперше День шульги почали відзначати 13 серпня 1992 року, за ініціативою британського Клубу шульгів. Зараз свято набуває розмаху.

Кіровоградський обласний художній музей уже не вперше ділиться історією про художників, що створювали свої шедеври за допомогою лівої руки. Цього разу експозиція творів із фондового зібрання музею «Обдаровані лівицею» лаконічно розповідає про таких яскравих представників мистецького світу нашого рідного міста як Любов Григорівна Кир’янова та Володимир Кіндратович Волохов.

Любов Кир’янова народилася 29 січня 1952 року в місті Євпаторія (АР Крим). 1972 року закінчила Кримське державне художнє училище імені М.С. Самокиша. Цього ж року вона переїжджає до міста Кіровограду, де живе та працює й до цього часу. Ще зовсім молодою в 1977 році розпочала свій викладацький шлях у міській дитячій художній школі (зараз Художня школа імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького), де й нині продовжує надихати вихованців. На її адресу неодноразово з глибокою вдячністю лунали теплі відгуки від учнів-художників під час творчих зустрічей в музеї. В 1994 році стає членом Національної Спілки Художників України.

У своєму живописі надає перевагу портретам виконаним в реалістичному стилі з притаманними класичними рисами – підкресленою графічністю, виразністю, правдивістю та художньою переконливістю зображення. Також пише натюрморти, пейзажі й тематичні картини. Останнім часом значну увагу приділяє творам сакрального спрямування. Її роботи користуються успіхом на виставках. У 2018 році в обласному художньому музеї був представлений виставковий проєкт родини художниці під назвою «Мистецькі фантазії Володимира Кір’янова», адже чоловік та діти теж присвятили життя мистецтву. Значна кількість робіт зображує саме рідних та близьких Л.Г. Кир’янової, також є серія портретів видатних людей – «Діячі Кіровоградщини» (1999-2009).

В експозиції «Обдаровані лівицею» представлено кілька робіт художниці, що презентують багатогранність її творчості та мистецької філософії буття. Картина Л.Г. Кир’янової «Вулиця Гоголя. Вечір після дощу» (2002) – це своєрідна ода мальовничому куточку нашого міста, що стало рідним та близьким її серцю. Перевага сіро-блакитного кольору, що контрастує з яскраво-жовтим світлом створює меланхолійний настрій, з великою майстерністю передано віддзеркалення обрисів архітектури, неба та дерев на поверхні калюж після дощу. Особливого, сакрального змісту сповнена композиція «Політ з янголом-охоронцем» (2004) – неймовірне переосмислення земного та небесного світу, переконливо написаний образ доброго янгола, що огортає своїм непомітним захистом та підносить догори.

Ще один яскравий митець-шульга Володимир Кіндратович Волохов народився 20 вересня 1939 року в місті Кіровограді. У 1964 закінчив Дніпропетровське художнє училище імені Є.В. Вучетича, де навчався у таких відомих педагогів як Микола Боровський та Яков Калашник, які родом з Кіровоградщини. У 1964-1966 роках продовжує навчання у Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі імені В.І. Мухіної. Повернувшись до рідного міста працював помічником декоратора у театрі імені М.Л. Кропивницького, художником обласного краєзнавчого музею, очолював художню раду обласних художньо-виробничих майстерень Художнього фонду. Останнім часом виконує замовлення місцевих храмів і приватних осіб. Неодноразово приймав участь в обласних, республіканських та міжнародних виставках. Творчість останніх років пов’язана із Францією.

Володимир Волохов представлений в даній експозиції пейзажем «Вхід до парку» (2005), який немов запрошує завітати до прохолоди Онуфріївського дендропарку, колишнього маєтку графської родини Толстих, в глибині котрого є «дуб кохання» – символ закоханості графського сина в дівчину простого роду з якою він потім одружився. Інша робота В.К. Волохова «Пам’яті   Врубеля» (1982) присвячена постаті геніального й водночас одіозного художника Михайла Врубеля, в творчості якого дивно поєднались мистецтво та містика, сяючі вершини таланту й чорні безодні марень, «Врубелівські янголи та демони». Композиція твору Володимира Волохова сповнена містичного символізму. Особливо привертає увагу образ дівчинки в світлому вбранні, погляд її очей темних як безодня.

Роботи представлені в експозиції «Обдаровані лівицею» розповідають про двох неймовірно талановитих художників, дві долі та мистецькі історії, які поєднує майстерне вміння володіти пензлем лівою рукою.

Анна Недлінська  – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи обласного художнього музею

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here