АНТОНІНА – «ГІДНА ПОХВАЛИ»

0
1553
views

До 35-річчя створення Кіровоградської обласної організації НСПУ в літературно-меморіальному музеї Карпенка-Карого проводиться цикл зустрічей у рамках проекту «Літературний портрет». Минулого тижня сюди на зустріч із членкинею НСПУ Антоніною Корінь завітали літератори і митці з Добровеличківського, Маловисківського, Кіровоградського районів, міста Олександрії, а також видавці, журналісти і члени болгарської, ромської, вірменської та російської общин, майстрині з ТО «Ниточка» і «Єлисаветградський узвіз», театрали і громадські діячі, художники, музиканти, співаки. Зустріч проходила під девізом «Мій творчий рік, продовжуй вік!»

Її ведуча письменниця Валентина Кондратенко-Процун дала характеристику творчої діяльності Антоніни Корінь: «Це більше двох десятків виданих різножанрових книг для дорослих і дітей: поезія, пісні, публіцистика, переклади, гумор. Це обласна літературна премія імені Євгена Маланюка та Долинська районна краєзнавча премія імені Івана Проценка, медалі від українського козацтва та Національної спілки письменників України, відзнаки від Союзу Росії за переклади слов’янської поезії – з російської, білоруської і болгарської мов.

Це громадська діяльність як члена правління літоб’єднань «Сівач», «Степ», спілки, ТО «Парус», робота в Громадській раді при міській раді. А ще десятирічне керівництво першим у Кіровограді жіночим культурно-просвітницьким товариством «Жменя» і двадцятирічне керівництво клубом «Євшан». Десятки літературних гастролей здійснив «Євшан» по області й в Україні: Харків, Кривий Ріг, Дніпро, Полтавщина, Черкаси. Поетичне слово Антоніни Корінь звучало також на Чернігівщині, в Одесі, Криму, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Закарпатті та Білорусі.

Вона причетна до видань «Стежини», «Степу», «Вежі», жіночих сторінок «Любисток» і «Світлиця». Останні півтора року Антоніна Михайлівна курирує видання в «Первой городской газете» веселої сторінки «Міжнародно-кропивницький шарварок». Написані Антоніною Корінь сотні статей і рецензій сприяють розвитку літературного процесу. Вона всебічно підтримує творчість літніх людей і виводить у літературний світ молодих. Будучи на пенсії, третій рік працює науковцем у музеї Карпенка-Карого, де вперше провела фестивалі іронічної та молодої поезії, де залучила до співпраці болгарську общину.

Сьогодні вона у добрій творчій формі працює над макетами нових книг, у виданні яких сподівається на меценатів, таких як Віктор Лисенко, Олександр Антоненко, Веселин Сотиров, Сергій Осадчий, Тигран Хачатрян. 

Версії походження імені Антоніна дуже спірні. Одне з його тлумачень – «гідна похвали». Насправді активна творча діяльність Антоніни Корінь гідна того.

Руслан ТРИПІЛЬСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here