ЖИТИ СТАЄ КРАЩЕ, СТАЄ ВЕСЕЛІШЕ

0
1997
views

На тлі внутрішніх і міжнародних масштабних подій ми якось не помічаємо, наскільки змінюється культурне життя в області, весь культурний ландшафт.

Що собою являло культурне життя в районах протягом багатьох десятиліть? Раз на 5-10 років заїде якийсь співак другого – третього ешелону, зазвичай перед виборами. І все! Ну хіба що в минулому було для всіх святом, коли приїжджало обласне телебачення знімати передачу «Киньте все, гармошка грає». І ось на цьому точно все. Зараз все змінюється, від села до обласного центру.

У Кропивницькому, точніше, ще донедавна Кіровограді, звичайно, завжди вирувало досить активне життя. Фестивалі, виставки, концерти. Іноді навіть презентації книг, що для районів така ж нечувана річ, як водій маршрутки, який не палить. Але загалом все досить традиційно, не завжди в шароварах і вишиванках, але частіше за все.

А зараз з’являються абсолютно невідомі раніше у нас форми мистецтва! В обласному центрі на стінах у різних кінцях міста з’явилося вже три мурали – причому  це не якась там мазня прищавих підлітків з балончиком фарби, а дуже професійні роботи! До віршів відомих поетів на таких же стінах ми вже просто звикли.

А що ж райони? Та й там забило ключем культурне життя, причому в несподіваних проявах. У Бобринці – вже вчергове, між іншим –  відбувся вечір кіно (на знімку). У міському парку під відкритим небом збираються городяни, спілкуються, радіють життю і дивляться гарні фільми. В останній раз показали навіть невеличкий фільм про, власне,  Бобринець. Люди під чай з печивом розмовляють про своє місто і як його зробити привабливим для туристів тощо. Алкоголь заборонений. Ну круто ж!

Перший кінопоказ просто неба пройшов у Помічній. Фільм для показу вибирали всі разом, і для початку обрали мультфільм для сімейного перегляду. Місцева молодіжна рада підготувала те, на чому сидіти (або лежати) – як зараз повсюдно роблять, облагородили дерев’яні піддони, добре вийшло. 

А в Смоліному – арт-вечірка на пляжі. Називається «Крила травня». Презентують смолінську мистецьку платформу «Смолінські крила». На набережній відкриють мотиваційну алею – не знаю, що це, але вже цікаво. А ще буде музика і теж кінопоказ. Молодці.

Щось змінилося в головах людей! Якщо раніше головним культурним дозвіллям у селах і райцентрах було вживання самогону (найкультурніші хіба що пили його через соломинку), то зараз у людей інші інтереси!

Раніше в села періодично заїжджали кінопересувки з центру, а зараз люди самі собі організовують кіно. В Злинці Маловисківського району згорів клуб. Так ось, жителі села самі організувалися, прибрали наслідки пожежі, своїми силами ремонтують клуб і теж думають там дивитися кіно. Вдумайтеся – жителі не розтягнули по хатах ще придатні дошки, двері, шифер і цеглу, а самі взялися ремонтувати громадську будівлю.

Загалом не все так погано у нас. Нам поки, звичайно, далеко до будь-яких культурних столиць на зразок Лондона чи Берліна з їх фестивалями лазерних шоу, грандіозними незвичайними інсталяціями і т.д. і т.п. Але все одно – ми хочемо жити красиво!

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here