ДО ЮВІЛЕЮ НЕВТОМНОГО ПРОФЕСІОНАЛА

0
2554
views

Днями талановитому скульптору Кіровоградщини Віктору Васильовичу Френчку виповнилося 70 років. З цієї нагоди в обласному художньому музеї розгорнуто експозицію його робіт, яка презентувала творчий потенціал митця у всьому його розмаїтті. Одна із складових цієї експозиції – документально-архівні матеріали, що висвітлюють життєвий та творчий шлях Віктора Френчка.

Майже піввіку працює на теренах нашого краю уродженець Тернопільщини, вихованець  видатного українського скульптора Михайла Лисенка, випускник Київського державного художнього інституту Віктор Френчко. Віктор Васильович – член Національної спілки художників, учасник багатьох республіканських та обласних художніх виставок, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Національна традиція», міської художньої премії імені Бориса Вінтенка.

Попри свій поважний вік, він продовжує активно творити. Під його вправними руками народжуються пам’ятники, скульптурні композиції, меморіальні дошки, бюсти, плакетки, пам’ятні знаки. На Кіровоградщині Віктор Френчко відомий у першу чергу як скульптор, велика кількість робіт якого присвячена видатним особистостям краю. Серед них пам’ятники захиснику Вітчизни (козаку Сірку) у селі Торговиця Новоархангельського району, козаку Головку – засновнику с. Головківка Олександрійського району, стела «Надія Тобілевич-Тарковська» в державному заповіднику-музеї І.Карпенка-Карого «Хутір Надія», погруддя поета і борця за незалежність України Євгена Маланюка в Новоархангельську та академіка Костянтина Скрябіна – в Новомиргороді. А також меморіальні дошки Олександру Пушкіну, Арсенію Тарковському, Юлію Мейтусу, Семену Тютюшкіну, Самуїлу Вайсенбергу, Миколі Смоленчуку, Наталії Ленгауер, Леоніду Куценку та багатьом іншим.

Нині скульптор завершує роботу над меморіальними дошками, які закарбують пам’ять про учасника національно-визвольного руху, ветерана УПА Семена Сороку та історика і краєзнавця Петра Кизименка.

Роботи скульптора відомі не лише кропивницьким поціновувачам мистецтва, але й далеко за межами області. Це свідчення неабиякого значення творчості Віктора Френчка для національного образотворчого монументального мистецтва. Гадаємо, що нова влада гідно оцінить його заслуги.

Влад БАШКИРОВ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here