НАВЧАЛЬНИЙ РІК-­2019: ЗДОБУТКИ, НОВОВВЕДЕННЯ І ЗМІНИ

0
1644
views

Вже з першого вересня 2019 року на школярів та їхніх батьків або опікунів зустріли цікаві нововведення. В якому стані сфера освіти на Кіровоградщині, чи можна  без вакцинації відвідувати школу, чи обов’язковою є шкільна форма та як перевестися на індивідуальну форму навчання – розбиралася журналістка «Народного слова».

Кіровоградщина: ЗНО, інтернетизація та опорні заклади

Три освітні заклади Кіровоградщини потрапили в рейтинг топ-200 за підсумками ЗНО 2019 року. Цей рейтинг загальноосвітніх шкіл України складено Інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua». При розрахунку рейтингу до  уваги брали середнє значення балів зовнішнього незалежного оцінювання, отриманих учасниками тестування з усіх предметів ЗНО, та з урахуванням загальної кількості складених тестів випускниками кожної школи. Так, 23 місце в цьогорічному рейтингу посів Кіровоградський обласний НВК (гімназія-інтернат-школа мистецтв), де середній бал учнів та учениць із ЗНО склав 173,2.  Зі значним відривом – 133 місце – в рейтинг потрапив і Кіровоградський обласний НВК (гімназія-інтернат-школа мистецтв) міста Олександрії із середнім балом 162,9. Також до списку увійшла Кіровоградська гімназія нових технологій навчання, де посіла 168 місце, учні якої в середньому набрали 166,7 бала із ЗНО.

Ще одним здобутком Кіровоградщини є майже стовідсоткове обладнання перших класів відповідно до вимог Нової української школи. Наразі такими показниками в Україні можуть похизуватися загалом лише дев’ять областей. Також під час традиційного освітянського форуму – Всеукраїнській серпневій конференції – озвучили, що  Кіровоградщина утримує перше місце в Україні по створенню опорних закладів освіти. Так, в області на сьогодні функціонує 73 опорні школи та 187 філій цих шкіл.

У 2019 році уряд спрямував один мільярд гривень на інтернетизацію та комп’ютеризацію українських шкіл, з яких 700 мільйонів використають на забезпечення доступу до Інтернету, а ще 300 мільйонів – на закупівлю комп’ютерів. Для Кіровоградської області виділено кошти у сумі 17,1 млн грн. Ці кошти облдержадміністрація вже розпорядила по територіях Кіровоградщини. При цьому переважна її частина спрямована на заклади у сільській місцевості.

Вакцинація –
вибір, але…

Міністерка освіти і науки Лілія Гриневич і виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун закликали батьків перед початком навчального року вакцинувати дітей відповідно до Національного календаря щеплень (його можна знайти на сайті міністерства – moz.gov.ua). В інакшому випадку керівники садочків і шкіл мають право не допускати до навчання нещеплених дітей.

– Якщо батьки відмовляються від вакцинації, вони мають право обрати альтернативну форму навчання: дистанційну чи індивідуальну. Держава в будь-якому випадку надасть доступ кожній дитині до шкільної освіти, – пояснила під час прес-конференції Лілія Гриневич.

– Лікарні стовідсотково забезпечені вакцинами, – в свою чергу наголосила Уляна Супрун. – З наступного року, з введенням електронної медичної карти, за підроблені довідки про щеплення буде передбачена кримінальна відповідальність. Тож не просіть лікарів діяти незаконно.

Стаття 15 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає: дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. В МОЗі це пояснюють тим, що норма покликана захистити здоров’я та життя дітей, адже в Україні – ускладнена епідемічна ситуація та вже два роки триває спалах кору. А перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти.

При тому це не означає обмеження доступу дітей до освіти: якщо батьки не роблять щеплення дітям, то вони можуть перевестися на альтернативні форми навчання.

– В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Нинішнього року ми хочемо запобігти цьому заздалегідь. І для цього нам потрібна допомога батьків – вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх, – розповіла Уляна Супрун.

У разі проблем з забезпеченням вакцинами необхідно звернутися до головного лікаря або ж у місцевий департамент охорони здоров’я.

Нагадаємо: в Україні вакцини від кору, паротиту та краснухи стали безкоштовними для всіх українців. Раніше вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, які контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету. Також безплатне щеплення можуть отримати немовлята вже від шестимісячного віку: адже для немовлят кір особливо небезпечний. Зробити щеплення можна у лікарні, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. З початку літа вакцинують безоплатно також у приватних медзакладах та лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України.

Індивідуальна форма навчання

Вже з вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання: сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем. Зміни до положення, яке регулюватиме кожну з цих форм, були затверджені наказом МОН та набрали чинності 20 серпня 2019 року. Раніше дитина могла навчатися на індивідуальній формі виключно за наявності поважних причин. Дозвіл на таке навчання обов’язково мало надати місцеве управління освіти. Відтепер зарахування (переведення) учня на будь-яку з індивідуальних форм не потребує додаткового погодження. Якщо батьки чи опікуни захочуть перевести дитину на індивідуальну форму навчання, то для цього слід написати відповідну заяву на керівника навчального закладу.

Важливо, щоб дитина не відставала в освіті від однолітків, а її знання відповідали як мінімум рівню Держстандарту. Для цього учні проходитимуть оцінювання чотири рази на рік: складатимуть підсумковий контроль. У випадку поганих результатів педагогічна рада може рекомендувати або своїм рішенням перевести дитину на інституційну форму навчання.

– Для нас важливо, щоб ця форма не використовувалась недоброчесними батьками. На жаль, у нас буває так, що батьки хочуть забрати дітей не для створення сприятливих умов навчання, а, наприклад, для використання дітей у домашньому господарстві. За таких умов навчання не відбувається, і діти мають дуже мало можливостей для успішного життя в майбутньому. Ми маємо застерегти права дитини, – зазначила міністерка освіти Лілія Гриневич.

Водночас батьки чи опікуни отримуватимуть консультації та допомогу вчителів, їм допоможуть скласти індивідуальний навчальний план дитини, нададуть підручники та рекомендації щодо подальшого навчання. Форми здобуття освіти, які можна отримати у конкретній школі, мають оприлюднюватися на її сайті або на сайті засновника.

Економічна грамотність – у шкільній програмі

З вересня учні 10-11 класів матимуть нову навчальну дисципліну у розкладах – економічна грамотність.

Згідно з дослідженням «Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні», яке проведено в рамках проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» в червні цього року, українці мають низький рівень фінансової грамотності у порівнянні з іншими країнами – 11,6 із 21 бала.

Водночас з 2012-го Міністерство освіти за підтримки USAID запроваджувало експериментальне викладання курсу «Фінансова грамотність» у системі загальної середньої освіти. Щороку курс удосконалювався у відповідності з побажаннями викладачів, методистів, експертів, учнів та їх батьків. Таким чином цьогоріч було розроблено програму, навчальний посібник та робочий зошит «Фінансова грамотність. Фінанси. Що? Чому? Як?». Вони повністю враховують зміни в фінансовій галузі за останні п’ять років. Наприклад, там є блоки про основні права споживачів фінансових послуг, правила безпечної роботи з платіжними картками, криптовалюти, електронні гроші, платіжні інтернет-інструменти тощо.

Сьогодні курс «Фінансова грамотність» успішно викладається в більш ніж 1200 школах по всій країні для 20 тисяч учнів 10-х класів та для 17 тисяч учнів 2-4, 5-9 класів. А вже з вересня учні старшої школи почнуть вчитися за новою програмою, яка не поступається якістю освітнім програмам фінансової грамотності США та інших країн Європи.

– Підприємливість і фінансова грамотність – одна з компетенцій, якою мають володіти учні та випускники Нової української школи. Цей посібник – не просто практичний порадник. Він розвине в учнів критичне та системне мислення у фінансових питаннях, уміння оцінювати ризики та приймати зважені рішення щодо фінансів. Ми впевнені, що нові підручники допоможуть молоді в реальному житті, – наголосив під час презентації програми і підручників заступник міністра освіти і науки Вадим Карандій.

Навчальний посібник та робочий зошит можна завантажити на сайті МОН.

Для первачків –
без форми і співбесід

Кожна дитина має право на рівний доступ до освіти. У зв’язку з цим конкурсний набір дітей в перший клас скасовується. Тепер незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня, першокласники будуть зараховані до шкіл за їх місцем реєстрації. Вибрати іншу школу можна, але тільки якщо в ній залишаться вільні місця після прийому «своїх» учнів. У такому випадку можливий конкурс.

У червні 2019 року Президент України скасував указ про обов’язкову шкільну форму. Тож адміністрація школи більше не зможе примушувати учнів відвідувати уроки виключно у формі. В свою чергу в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила:

– Однаковий одяг жодним чином не впливає на показники успішності і відвідуваності учнів, а також не кращим чином впливає на креативність дітей і їх свободу самовираження.

Водночас учні початкової школи матимуть інший обов’язковий атрибут одягу – світловідбиваючий жилет. Так, вже з 1 вересня нинішнього року учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Взимку буде доречно надіти жилет і вранці поверх куртки або пальто. Завдяки цьому водії будуть краще бачити дітей на дорозі.

Освітяни: з високою зарплатнею та проти булінгу

Відтепер оголошувати оцінку учня вчителям заборонено. Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь чи роботу учня, але оцінку в балах має виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів. Таким чином в українських школах запобігають цькуванню (булінгу) через оцінки учня чи учениці.

Вже з наступного року обіцяють підняти від 20 до 70 відсотків виплати освітянам. Поетапне продовження підвищення зарплати для них до 2023 року. Відповідну постанову прийняли в Кабміні 10 липня цього року.

– Ми створимо окремі умови оплати праці, які більше віддзеркалюють потреби освітньої системи в Україні. Керуючись цією метою та Законом «Про освіту», що був прийнятий 2017 року, ми вирішили прив’язку зробити для оплати праці вчителів до прожиткового мінімуму, який змінюється та віддзеркалює економічну ситуацію в країні, – пояснила Лілія Гриневич.

Цьогоріч мінімальний посадовий оклад складає 1,73 від прожиткового мінімуму.

За правилами нової системи оплати праці освітян, 2020 року цей оклад становитиме 2,5 прожиткових мінімумів, 2021-го буде на рівні трьох п.м., 2022 року – три з половиною, а з січня 2023-го – чотири прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При цьому кожна наступна категорія педпрацівників зростатиме на 10 відсотків порівнюючи з попередньою.

Але освітяни мають підтвердити свою професійну компетентність. Для цього вже 31 жовтня вчителі, які цього року є учасниками експерименту з сертифікації педагогічних працівників, складатимуть незалежне тестування. В Українському центрі оцінювання якості освіти зазначають, що завдання тесту будуть спрямовані на визначення рівня обізнаності учасників з питань планування та організації освітнього процесу, забезпечення і підтримки навчання, виховання і розвитку учнів, створення освітнього середовища. Загалом зовнішнє оцінювання вчителів є одним з обов’язкових елементів сертифікації педагогічних працівників. Цього року проведуть пілотну сертифікацію вчителів початкової школи, участь в який візьмуть майже 900 педагогічних працівників. Власники сертифіката отримають щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу пропорційно обсягу педагогічного навантаження упродовж трьох років чинності сертифіката.

Державна установа – для розвитку освіти

На початку серпня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про утворення державної установи «Український інститут розвитку освіти». Діяльність структури направлена на покращення середньої загальної освіти в Україні. Зокрема, інститут розроблятиме державні стандарти, типові освітні та навчальні програми, займатиметься питаннями підвищення кваліфікації педпрацівників та забезпечення підручниками. Планується, що діяльність установи сприятиме впровадженню концепції Нової української школи на період до 2029 року.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here