У ПЕРШУ ЧЕРГУ – КОМФОРТ ЛЮДЕЙ

0
1093
views

Дмитрівська об’єднана громада доволі молода – їй трохи більше року. Але вже зараз тут відремонтовані соціальні установи, йде розробка стратегії розвитку, молодь залучають до проектної роботи, а голова ОТГ започаткувала обмін досвідом. Як це все встигають і що в найближчих планах громади – дізнавалася кореспондентка «Народного слова».

Завзятість та ініціатива

Дмитрівська об’єднана громада за територією найбільша не тільки в Знам’янському районі, а й в усій Кіровоградській області: її територія становить трохи більше 440 квадратних кілометрів. Створено громаду, згідно з постановою Центральної виборчої комісії, 29 квітня 2018 року. Спочатку до Дмитрівської громади входило вісім населених пунктів, а вже з квітня доєдналося село Цибулеве. Бюджет громади на початку становив 1,5 мільйона гривень, потім три мільйони, а наразі – 45 мільйонів гривень загалом. За ці гроші утримують два дитсадки, три сільські клуби та будинок культури, бібліотеки, сільські дороги, автобусні зупинки, кладовища та роблять багато іншого.

І хоча громада існує трохи більше року, але завзятості та ініціативності їм не позичати. Наприклад, заклади дошкільної і шкільної освіти – з новенькими ремонтами, обладнані всім необхідним. До того ж, що приємно дивує, біля кожного закладу є велосипедна парковка. І це може здатися на перший погляд дрібничкою, але такі нюанси дають зрозуміти, що в громаді насамперед піклуються про комфорт людей.

Кожен простір тут використовується по максимуму: місцева бібліотека, наприклад, має також невеличкий музей. Експонати до музею, а це старовинна вишивка, ляльки і навіть ткацький станок минулого століття, – все принесли мешканці громади. Також у самій бібліотеці можна взяти не тільки класичні твори, а й світові бестселери та книги сучасних українських авторів.

– Ми створили такий собі культурний центр, – каже працівниця дмитрівської бібліотеки. – Наприклад, у червні проводили конкурси для дітей з літніх таборів. Тоді створили разом мапу України, на яку стікерами-сердечками діти приклеювали свої побажання нашій країні. Цю мапу з побажаннями ми розмістили тут, біля абонементної стійки. Тож наші молодші відвідувачі доповнюють новими побажаннями або з гордістю вказують: «Дивись, то я написав!».

Наразі в громаді працюють над шістьома проектами, в тому числі і з міжнародними донорами. Наприклад, зараз в Дмитрівці в сільській раді працює відділ надання адміністративних послуг, куди населення активно звертається за вирішенням тих чи інших питань. Як пояснила Наталія Стиркуль, йдуть роботи над обладнанням ЦНАПу на першому поверсі, який надаватиме більше послуг і буде зручнішим для всіх, в тому числі й для людей з маломобільних груп населення.

Функціонує тут будинок ветеранів: живуть люди старшого віку, які потребують підтримки. Це двоповерхова будівля із сучасним обладнанням. Є тут тримісні та  одномісні кімнати, всі зручності. Насправді облаштування кімнат нагадує готель – все охайно, сучасно і зручно. Тут працює уважний персонал, який робить проживання для мешканців в установі максимально комфортним.

Молоді – дорогу!

Та окрема тема в громаді – це молодь. Молоді люди тут ініціативні, а до їхніх ідей ставляться уважно.

– Мій принцип – працювати з молодими людьми. Я йду слідом за ними, і це робить мене сучасною. Я працюю в органах виконавчої влади понад 30 років, і на власному досвіді знаю, що мотивація повинна підкріплятись досвідом та знаннями. Тому ми з колективом постійно відвідуємо тематичні тренінги та семінари, переймаємо досвід інших громад, – розповідає голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль.

І справді, Наталія Стиркуль започаткувала обмін досвідом між сусідніми громадами. Тому працівники адміністрації Дмитрівської ОТГ періодично їздять до інших громад на кілька днів, де вивчають їхній профільний досвід у галузях освіти, фінансів, надання соціальних послуг та намагаються знайти рішення спільних проблем.

Для молоді в будівлі школи в Дмитрівці створили окремий простір – молодіжний центр. Проект створено за підтримки іноземних донорів, тож тут вже зроблено ремонт, а найближчим часом завезуть обладнання.

– Ми вже замовили термопрес: молоді люди зможуть виготовляти різну цікаву продукцію з прінтами. Тобто друкувати цікаве на одязі, тканинах тощо. Також плануємо замовити їм ламінатор. Отож молоді люди зможуть самостійно утримувати молодіжний центр, що робить їх незалежними, – пояснила Наталія Стиркуль.

Наразі в громаді вже написана стратегія розвитку. Вісім місяців, з грудня по липень, польсько-українська експертна група керувала процесом написання стратегії та надавала інституційну допомогу. Було сформовано робочу групу з представників всіх сфер і населених пунктів громади. Стратегія викладена у вільному доступі на сайті громади – dmitrovka-otg.gov.ua, а також її текст можна отримати у Дмитрівській сільраді та в адміністративних будинках Макариського та Цибулівського старостинських округів. Але молодь, в тому числі й школярі, вирішили по-своєму підійти до ідеї поширення інформації. За ініціативою Юлії Новосельцевої та Богдана Тарасова були виготовлені та розповсюджені листівки з QR-кодом, в якому міститься пряме посилання на стратегію сталого розвитку Дмитрівської ОТГ.

– Я думала, яким чином краще поширити стратегію й обрала сучасний метод. Ми з моїм товаришем, Богданом Тарасовим, розклеїли листівки в садочках, школах, магазинах та дошках об’яв. Під час процесу багато людей цікавилися, чим ми займаємося та як вплине втілення стратегії на нашу громаду. Особисто я вважаю, що більшість мешканців не байдужі та поцікавилися написаною стратегією, – розповіла Юлія.

Вакансія: лікар

В місцевій амбулаторії є все необхідне обладнання. А ось гарного фахівця чи фахівчині не вистачає, адже наразі тут працює один лікар. З ним уклали медичні декларації 2800 пацієнтів, але це завелике навантаження на одного лікаря.

– Тому готові забезпечити всі умови для лікаря чи лікарки. Ми готові придбати службове житло, яке через роки роботи отримає у власність, дати підйомні у вигляді 30 тисяч гривень та забезпечити службовим авто, – пояснила Наталія Стиркуль.

У громаді навіть готові надавати компенсацію видатків на проїзд для медика з Кропивницького чи Олександрії, адже село розташоване на відремонтованій трасі і дорога сюди з міст забирає не більше півгодини.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here