ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ ГРОМАДА: СОЦІАЛЬНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО З… ЦЕРКВОЮ

0
1298
views

Словосполучення «соціально відповідальний бізнес» стало звичним. Адже активна соціальна позиція компанії, фірми або підприємця, який бере участь у вирішенні найгостріших соціальних проблем, – це чудові і позитивні приклади. А чи буває соціально відповідальна церква? Чи може вона допомогти громаді у розбудові, втіленні важливих проектів? Виявляється, що так! Дізнатися про такий унікальний приклад релігійно-соціального підприємництва кореспондентка «НС» відправилася в Золотниківську об’єднану територіальну громаду Тернопільської області.

Золотниківська громада: проекти та їх втілення

Ще у 2015 році в Теребовлянському районі Тернопільської області об’єднався 21 населений пункт – так створили Золотниківську ОТГ. Населення там – близько 9 тисяч людей, територія становить 123,8 квадратних кілометра.

Головою ОТГ мешканці обрали Данила Бугая. Чому він вирішив очолити громаду, відповів так:

– Я хочу показати, що можна жити по-іншому, жити комфортно. Але іноді важко пояснити людям, що для того, щоб отримати зручніше і якісніше, треба самим докласти зусиль. Наприклад, є досі вперті люди, які не хочуть розуміти, що за утилізацію сміття треба платити. Але ж при цьому і ставки хочеться чисті, і ліси. То працюємо насамперед з населенням.

Зі створенням об’єднаної громади в першу чергу зріс місцевий бюджет. Так, на початку об’єднання сумарний бюджет усіх 21 сільських рад становив 4,7 мільйона гривень. Наразі власних надходжень громада має 20 мільйонів, загальний бюджет перевищує 50 мільйонів гривень.

Окрім зростання місцевого бюджету, з’явилися і проектні можливості.

– Нашому розвитку допомагають донорські проекти та кошти на соціально-економічний розвиток. Так, за останні три роки до місцевого бюджету ми додатково залучили ще 36 мільйонів гривень, – розповів Данило Бугай.

Наприклад, на першому поверсі сільради ОТГ в селі Золотниках діє Центр надання адміністративних послуг. Мешканці громади можуть тут отримати наразі 92 послуги поруч з домівками, а не за 30 кілометрів у найближчому центрі, як раніше. В планах – придбати обладнання, щоб виготовляти на місці ще й паспорти та водійські посвідчення. ЦНАП створено за підтримки Програми для України «U-LEAD з Європою»: тож допомогли не тільки проект скласти, а й співфінансування на втілення отримали. А завдяки проектній роботі з програмою від USAID ЦНАП пристосований і для людей з маломобільних груп населення.

– Ми зробили пандус, зручні вбиральні на першому поверсі для відвідувачів. Найближчим часом зробимо вздовж пандуса зручні поручні, приберемо зайві бордюри біля будівлі, – пообіцяв Данило Бугай.

У 2018 році ОТГ увійшла до числа партнерів програми DOBRE. У співпраці з фахівцями програми виробили стратегію розвитку громади, придбали мобільну сцену, розробляють проект вуличного освітлення.

Знаходити можливості, а не опускати руки – здається, це гасло всіх керівників об’єднаних громад. Данило Бугай не є винятком. Наприклад, повчальним є підхід до використання техніки комунального підприємства. За кошти інфраструктурних субвенцій з держбюджету в новостворене комунальне підприємство закупили вже 11 одиниць техніки, серед яких є й екскаватор, підіймач тощо. Та техніка не стоїть без діла: чи то юридична, чи фізична особа з громади може орендувати техніку. Це зручно місцевим мешканцям, і водночас кошти за оренду йдуть в місцевий бюджет. Наприклад, лише за шість місяців 2018 року громада так заробила в бюджет додаткові 200 тисяч гривень.

Марійський духовний центр: туристично-релігійна «родзинка»

На території Золотниківської громади розташований «Зарваницький духовний центр» – одна з найвідоміших подільських святинь Української греко-католицької церкви. Центр має давню історію: почалося все з того, що у 1867 році Папа Римський Пій IX коронував ікону і надав Зарваниці статусу відпустового місця. Тут звели реколекційний будинок, відбудували Святотроїцький монастир Студійського уставу та дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці, чотириярусну дзвіницю, Хресну дорогу, купіль «Джерело Святої Анни», храм Пресвятої Євхаристії. Ансамбль Марійського духовного центру доповнюють зведені за останній час храм копії хатини Матері Божої та стації вервиці. Також наступного року тут планують відкрити Католицький багатофункціональний науково-освітній центр.

Сюди приїздять люди різних віросповідань: паломники і парафіяни Української православної церкви Московського патріархату, і Православної церкви України, і мусульмани.

Якщо вас цікавить не релігійний фактор, а незвичайні туристичні місця, то Марійський духовний центр варто відвідати. Наприклад, тут створили Хресну дорогу: асфальтований шлях на крутий схил, де на певних проміжках розташовані вказівники з покроковою розповіддю про сходження Ісуса на Голгофу. Але у верхній частині Хресної дороги можна помилуватися «Українським Єрусалимом». Цей комплекс, який вміщає у собі копії найбільших християнських святинь Святої Землі, почали будувати ще у 2014 році. Тут вже створили купіль Ветезда, Ліонські ворота, вежу Давида. Центральною спорудою комплексу є копія Гробу Господнього. Як добратися до Марійського духовного центру, які ще цікавинки там є, які послуги для прочан та інша корисна інформація розміщена на офіційному сайті zarvanytsya.org.

Церква і соціальне партнерство

Марійський духовний центр крім іншого є й засновником та співзасновником багатьох юридичних осіб. Тож духовний центр має свій бізнес, який допомагає вирішувати соціальні проблеми мешканців громади та розбудовувати інфраструктуру. Наприклад, фермерське господарство «Зарваниця Агро» активно діє в напрямку соціального підприємництва, яке розробив релігійний діяч, митрополит Андрей Шептицький. Господарство обробляє більше тисячі гектарів землі, має свою пасіку, цех з виробництва солом’яних пелетів, виробляє олію, займається молочно-м’ясним скотарством та свинарством. Це в першу чергу робочі місця для селян. Водночас «Зарваниця Агро» обладнало гідроелектростанцію на річці Стрипа, яка постачає електроенергію в загальну мережу, а місцеві школи в рамках програми з енергоефективності, окрім утеплення, переобладнують сучасними опалювальними котлами під пелети місцевого виробництва. Створюючи робочі місця і маючи прибутки, «Зарваниця Агро» вкладає кошти у ремонти школи та дитячого садочка, функціонування літніх дитячих таборів для дітей із зони проведення ООС та багато іншого.

Важливість соціального партнерства в бізнесі зрозуміла отцю Володимиру Фріману:  він є ректором Марійського духовного центру, але, крім богословської освіти, закінчив ще Львівську бізнес-школу при Українському католицькому університеті за спеціальністю «Ефективне управління малим бізнесом». Тому бізнес за підтримки релігійних організацій в селах громади розвивається. Наприклад, у 2018 році в Зарваниці запустили молочний сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Андрій». Для працівників тут – офіційне працевлаштування та соціальний захист. А ось щоб випити води з джерела, яке б’є на території духовного центру, їхати в Зарваницю не обов’язково: тут діє ТОВ «Агроком», яке займається розливом мінеральної води в пляшки і таким чином постачає джерельну воду жителям Тернопільської області.

У Зарваниці гострою проблемою був доступ до медичних послуг. В цьому також допомогла релігійна організація, відкривши стоматологічний кабінет «Усмішка». В кабінеті, який став популярним серед мешканців всього Теребовлянського району, надається весь комплекс послуг: від дитячої стоматології до протезування. Працює тут стоматологиня і медсестра. При цьому заробітна плата в них немаленька: медсестра має ставку 30 гривень на годину, а лікарка – ставку та 30% від прибутку. Пільги та комунальні платежі з прибутку оплачує отець Фріман, який є власником «Усмішки».

– Ми приймаємо дорослих пацієнтів і дітей, проводимо терапевтичне лікування, хірургічне і ортопедію, – розповідає стоматологиня Ірина Кущак. – В нас є знижки для малозабезпечених людей, для дітей. Також від іноземних партнерів та спонсорів ми даруємо їм набори для догляду за порожниною рота.

Цікавим є підхід до дітей в «Усмішці».

– Діти залюбки приходять на прийом. Адже знають, що після прийому обов’язково отримають корисний подарунок. Також в нас користується популярністю послуга різнокольорових пломб. Дитина може самостійно обрати, яким кольором їй пломбу зроблять, – розповіла Ірина Кущак.

Справді, щоб зміцнити громаду, потрібна співпраця.

– У нас в громаді загалом  11 шкіл, сім дитячих садків, 16 бібліотек, 14 ФАПів, діють ЦНАП, школа мистецтв, пожежна частина, територіальний центр соціального обслуговування, поліцейська дільниця. Це все бюджетні установи, на утримання яких потрібні великі гроші, – говорить очільник ОТГ Данило Бугай. – Без допомоги місцевих підприємців, без реалізації спільних проектів зробити це було б важко. Соціальні підприємства, які працюють на території громади, створили понад сотню робочих місць та забезпечили фінансову стабільність працівників і добробут всіх її мешканців.

Так, реформа децентралізації влади дала змогу розробляти власну стратегію розвитку, раціональніше використовувати надходження в бюджет, розставляти пріоритети. Водночас соціальне партнерство вирішило низку проблемних питань: в сільській громаді є робота, люди мають соціальний захист, а податки сплачуються до бюджету тієї ж громади. А прибутки дають можливість проводити ремонти соціальних закладів. Тому соціальна відповідальність підприємництва – хоч релігійних організацій, хоч ні – є однією з важливих запорук розвитку громади.

Ірина Требунських.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here