УБИВСТВО ДІАНИ ХРІНЕНКО: ПІДОЗРЮВАНИЙ ПІД ВАРТОЮ, СЛІДСТВО ТРИВАЄ

0
1462
views

Завдяки узгодженим діям українських і польських правоохоронців врешті затриманий підозрюваний в убивстві Діани Хріненко. Ним виявився 28-річний Микола Середницький, мешканець сусіднього із  Суботцями села. У нього є цивільна дружина і маленька донька. Раніше він був судимий за крадіжку автомобіля. Як заявив під час прес-конференції керівник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Роман Козьяков, працівниками Департаменту карного розшуку спільно з поліцейськими Кіровоградщини в результаті проведених заходів здобуто докази його причетності до скоєння особливо тяжкого злочину відносно 17-річної жительки с. Суботці. За їх завершення його оголосили у розшук.

За версією слідства, близько першої години ночі 25 серпня 2018 року підозрюваний їхав Суботцями в авто ВАЗ-2105 та побачив Діану Хріненко, яка йшла вулицею. Ймовірно, у цей момент  у нього й виник умисел її вбити, тож він завдав їй удару в голову невідомим тупим предметом. У результаті черепно-мозкової травми дівчина загинула. Потім, аби приховати злочин, зловмисник завантажив тіло в авто і відвіз та сховав на полі неподалік села Новополяна. Інформації про зґвалтування немає.

Середницького зняли на кордоні з автобуса.  Під час запланованої операції підозрюваний їхав у пасажирському автобусі, тому його затримання відбулося зненацька. З Польщі його депортували за нелегальне працевлаштування.

Підозру правоохоронців викликав той факт, що чоловік двічі виїжджав до Польщі: вперше через п’ять днів після зникнення Діани, а вдруге – після того, як було знайдено її рештки.

– Ми, Національна поліція України, пройшли шлях завдовжки з рік, від села Суботці, Україна, до міста Познань, Польща, але сьогодні підозрюваний у вбивстві Діани Хріненко в суді, –  прокоментував подію перший заступник начальника Нaцполіції,  начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін. – Завдяки співробітництву Києва й Варшави чоловіка, який переховувався в Польщі, вдалося вистежити і затримати. Підозрюваного вже передали українським колегам і доправили в суд у Кропивницькому.  Тут підозрюваному оберуть запобіжний захід.

15 серпня 2019 року у Ленінському районному суді міста Кіровограда відбулося засідання, де підозрюваному обирався запобіжний захід  в рамках розпочатого кримінального провадження за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство». Судове засідання відбулося в закритому режимі. Справу розглядав суддя Євген Тьор.

До суду надано протокол від третього липня цього року про обшук автівки ВАЗ і вилучення чохлів із сидінь та інших предметів, а також результати аналізу крові, сліди якої виявлено на чохлі заднього сидіння. Експертиза крові вказала на збіг з генетичними ознаками рештків тіла Діани Хріненко. Надані також результати дослідження телефонних з’єднань,  зафіксованих у тому районі. Зокрема, вежі «спіймали» сигнал телефону підозрюваного в межах базових станцій операторів зв’язку, які працюють у районі місць скоєння злочину – по вулиці Вишневій у Суботцях і біля поля, де вилучено рештки тіла.

За словами прокурора, підозрюваний був засуджений за крадіжку авто до 3,5 року позбавлення волі і звільнений у 2014-му.

Сам підозрюваний заявив у суді, що не вважає себе винним,  має щодо цього  відповідні докази. Стверджував, що вночі 25 серпня відвозив свого брата з села Високі Байраки до Трепівки, тому його телефон зафіксували там мобільні вишки. На запитання, яким чином кров вбитої опинилась на чохлі сидіння авто, він не відповів, пояснивши, що обшук проводився без його присутності і куди забрали вилучене, йому невідомо.

Адвокат Середницького  наполягав на необґрунтованості підозри. Він стверджував, що підозрюваний став на шлях виправлення після першого притягнення до відповідальності, знайшов роботу, має на утриманні дружину і малолітню дитину. За його словами, слідство знайшло «ідеального» підозрюваного: він судимий, виїздив на заробітки за кордон, телефонні з’єднання зафіксовано в межах скоєння злочину. Доказ стосовно слідів крові він узяв під сумнів. Захисник наполягав на відводі судді Тьора, але прокурор даний відвід не підтримав.

Перед початком судового засідання мати вбитої Олена Хріненко впевнено сказала, що затриманий дійсно є вбивцею її доньки. А поліція добре спрацювала.

– Доказова база є. Я вірю тому, що пpавоохоpонці зробили свою роботу і знайшли ту людину, яка дійсно скоїла злочин, – сказала пані Олена. Вона стверджує, що не знала цього чоловіка раніше, і вважає, що підозрюваний заслуговує на найвищу міpу покарання.  На суді жінка не зводила очей з Середницького, а він сидів з опущеною головою.

Водночас мати підозрюваного стверджує, що її син ні в чому не винен і теж чекає справедливого суду. Жінка вважає, що її сина затримали, аби закрити резонансну справу.

На суді були присутні рідні підозрюваного та загиблої.

– Це не він. Я не вірю, – каже Юлія, цивільна дружина Середницького.

Захист намагався затягнути розгляд справи, аби підсудному протягом 72 годин не було встановлено запобіжний захід.

Врешті  суддя оголосив підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 днів без права внесення застави.

Слідство триває. Встановлюється, чи мав підозрюваний спільників.

Нагадаємо: торік 24 серпня Діана Хріненко зникла за 300 метрів від свого будинку. Ранком на шляху, яким дівчина поверталася з дискотеки, знайшли її телефон та краплини крові. Дівчину шукали по всій Україні та за її межами. Лише 26 березня цьогоріч у полі в селі Новополяна Знам’янського району знайшли людські останки. Експертизи підтвердили — вони належать зниклій школярці.

Світлана КОСТЕНКО.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here