ФЕСТИВАЛЬ «БУКОВЕЛЬ НАТХНЕННЯ»: ЩО ЦІКАВОГО ПРИВЕЗЛИ НАРОДОСЛОВЦІ?

0
1377
views

Що оновлюється в світі швидше, ніж інформація? Мабуть, що нічого. І саме тим, хто працює безпосередньо з інформаційними потоками, потрібно постійно вчитися, підвищувати кваліфікацію, обмінюватися досвідом – щоб створювати справді якісний продукт. Але й без натхнення працювати важко. Тому народословці вже вдруге взяли участь у Всеукраїнському фестивалі «Буковель Натхнення», що проходить в Івано-Франківській області. Чи варто відвідати Буковель, що це за фестиваль, чого корисного привезли народословці читачам, чи перемогли у творчому конкурсі – про все це і багато ще цікавого далі по порядку.

Буковель вражає

Другий рік поспіль у Буковелі на запрошення співзасновника й автора ідеї створення туркомплексу Олександра Шевченка та за ініціативи Українського журналістського фонду восени відбувається масштабний медіа-фестиваль. Чому саме у Буковелі? Насправді «Буковель» – це не лише один з кращих гірськолижних курортів України, що входить в топ курортів Європи. Це куточок туристичної України, яка репрезентує всіх нас на загал: мальовничі гори, цікаві атракції, доброзичливі люди, комфортні умови. Саме такою бачать нашу країну й іноземні гості Буковеля: без надмірної та гротескної фольклоризації, а сучасну, привітну і неймовірно гарну.

Зараз у це важко повірити, але ще 15 років тому до села Поляниця, на території якого розташований Буковель, навіть дороги не було. Цей населений пункт вважався одним із найдепресивніших в області, а чи не єдиним заробітком для місцевих було вирубування лісу.

– Раніше місцевий бюджет був дотаційним, – пояснює засновник Буковеля Олександр Шевченко. – Коли ми сюди прийшли, тут працювала лише початкова школа. Тепер же це одне з найбагатших територій України, таке собі село мільйонерів.

І справді, природні та людські ресурси у поєднанні з правильними пріоритетами та чіткою стратегією дали свої плоди. Завдяки потужному економічному розвитку населення села Поляниці збільшилось за останні роки майже вдвічі (з 600 до тисячі людей). І це єдиний регіон, який має таку демографічну тенденцію.  До речі, в 2012 році Буковель отримав перше місце в світі за динамікою розвитку.

Перелік атракцій тут постійно оновлюється і доповнюється: мотузковий парк, озеро Молодості (найбільша штучна водойма в Україні), розважальний водяний комплекс «VODA club», розважальний центр «Бука». Для гостей комплексу працюють скалодром, екстрим-парк, тут можна пограти в пейнтбол, боулінг, на більярді. Це вже не кажучи про безліч екскурсій! Якщо ви обираєте екстремальний відпочинок, то тут діє прокат велосипедів для гірського байкінгу, джип- та квадротури і різноманітні тролеї, джампінг, водні лижі, катамарани, каяки, гідроцикли, аквагірки – та навіть на велосипеді проїхатися над озером!

Наприклад, тут можна пройтися в гори – і пішки, і верхи на конях, і на підйомнику, і на квадроциклах, велосипедах. Послухати справжню трембіту, помилуватися Говерлою і Петросом. І в цьому році з’явився новий цікавий атракціон – етнопарк «Гуцул Ленд». Тут можна зайти всередину хати, якій близько 200 років, відвідати сироварню та навіть взяти участь у театралізованому дійстві гуцульського весілля. Цікавим є розміщення в етнопарку тварин: свійські незвичайних порід ходять вільно і соціалізовані, їх можна годувати – але лише спеціальним кормом. Дикі тварини ж не закриті в клітках, а гуляють за територією парку, за захисною огорожею. Таким чином і у тварин є вільний простір, і людям безпечно.

Для зимового відпочинку в Буковелі є 63 гірськолижні траси усіх рівнів складності зі сніговими гарматами. Тут є пункти прокату спорядження, лижна школа. Туристам також пропонують розважитися в сноупарку, прокататися на сноубайках, влаштувати прогулянки на собачих упряжках.

Мабуть, ви вважаєте, що такий відпочинок, як в Буковелі, дуже дорогий. Насправді ж ціни на курорті помірні, можна і житло підібрати по гаманцю, і розваги. А добиратися сюди – всього дві години з Івано-Франківська. З обласного центру сюди веде дорога відмінної якості, курсують багато автобусів.

Буковель справді розвивається великими темпами – щороку сюди приїздять вже більше двох мільйонів туристів! А як щодо лісів: чи не страждають зелені насадження від туристичної інфраструктури?

– Ми зацікавлені у збереженні природного середовища, адже туристи прагнуть насолоджуватися первозданною красою Карпат, – підкреслює Олександр Шевченко. – Цифри говорять самі за себе: до створення Буковеля в Поляницькому лісництві налічували один мільйон кубометрів лісу, зараз ця цифра становить півтора мільйона.

До того ж комплекс «Буковель» має багато соціальних проектів. По-перше, саме сюди перенесли відомий український дитячий табір «Артек». Також тут зробили чудові тури відпочинку для українських військовослужбовців, для людей з інвалідністю – до речі, інфраструктура в горах більш доступна і комфортна, ніж навіть у деяких обласних центрах на рівнині. Наприклад, якщо людина пересувається за допомогою візка, то тут не виникне проблем з тим, щоб знайти комфортні номери для проживання, відвідати кафе, прокататися на підйомнику, поніжитися в саунах та басейні «VODA club», – інфраструктура продумана та зручна для всіх.

Крім того, сюди постійно приїжджають на тренування і відпочинок спортивні команди різного віку і видів спорту. До речі, в Буковелі крім спортивних майданчиків є й сучасні тренажери просто неба – кожен охочий може потренуватися безкоштовно. Варто зазначити, що на базі курорту  проводиться величезна кількість змагань з різних видів спорту.

Також Олександр Шевченко розповів про плани на майбутнє:

– Потрібно зробити правильний план, відповідально ставлячись до природи, розвивати туризм. І впродовж 10-15 років зможемо зробити Карпати однією з найбільш розвинутих і заможних територій цілої країни. Подібну історію має одна із тепер найбагатших, а колись дуже бідних, провінцій в Італії – Південний Тіроль. Можливість самостійно економічно розвиватися там виборювали 20 років. Тепер це один із найбільших гірськолижних курортів, який має 1200 км трас. Тоді як у Буковелі, для порівняння, 68 км. У нас все ще попереду! – наголошує Олександр Шевченко.

Розповісти про враження від Буковелі не вистачить і спецвипуску газети «Народного слова». Та краще один раз побачити, ніж багато разів прочитати. Тож запрошуємо скласти особисті враження від курорту, якими потім можете поділитися з народословцями (наші контакти знайдете внизу 15-ї сторінки та на сайті n-slovo.com.ua). Актуальні ціни, пропозиції й іншу корисну інформацію про Буковель можна знайти на офіційному сайті карпатського курорту – bukovel.com.

Буковель навчає

Цієї осені в Буковелі відбувся ІІ медіа-фестиваль «Буковель Натхнення», постійними учасниками якого є й народословці. Нинішнього року на нього з’їхалися представники різних ЗМІ з усіх куточків України – понад 150 журналістів! Співорганізаторами фестивалю є Благодійний фонд Олександра Шевченка, Національна спілка журналістів України та Український журналістський фонд. Програма чотириденного фестивалю була насичена, корисна і продумана: тренінги, майстер-класи, літературна вітальня, лекції, психологічний практикум щодо профілактики професійного вигорання, обмін досвідом і навіть заняття йогою та показ мод.

У рамках тренінгів журналістів та журналісток членкиня Спілки рекламістів України Олена Никифоренко вчила створювати власний імідж. Як писати класні проекти для розвитку ЗМІ та отримувати гранти на їхнє втілення, пояснив керуючий інвестфондом, антикризовий менеджер та бізнес-тренер Ростислав Лукач. Генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій, засновник ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич провів лекторій щодо того, що Вікіпедія може бути теж  інструментом PR і маркетингу для журналістів і власників ЗМІ. ЗМІ все глибше проникають в Інтернет – тому викладачка комп’ютерної академії «ШАГ» Емма Лабор навчила, як користуватися відеохостингами та соцмережами в рекламації свого ЗМІ.

А ось Вікторія Виноградова, яка є психологинею і завідувачкою кафедри Таврійського нацуніверситету ім. В.Вернадського, пояснила, що таке емоційний інтелект, як керувати власними емоціями і не дозволяти керувати вами іншим. Таке вміння стане в пригоді не тільки журналістам, а й представникам всіх професій – тож поради від Вікторії Виноградової читайте в найближчих номерах «Народного слова».

Журналістика – різноманітна у своїх творчих проявах професія. Тому в рамках медійного фестивалю вже традиційною стала «Літературна вітальня». Цьогоріч журналісти обговорили з поетесою, прозаїчкою і драматургинею, журналісткою Тетяною Череп-Пероганич, чи може журналіст бути письменником і навпаки. Як опанувати гумор і правильно його використовувати – розповіли сатирики-гумористи, члени Спілки письменників України та НСЖУ Павло Куліш та колишній редактор відомого журналу «Перець» Михайло Прудник. Книгу про війну у Приазов’ї та Донбасі презентував Євген Баль, своїми надбаннями поділився автор оповідань і повістей Євген Хотимчук та поетеса Олена Никифоренко. Інтерв’ю з авторами та авторками, а також їхні виступи вже готуються до другу – слідкуйте за номерами «Народного слова».

На фестивалі, крім теоретично-практичної частини, активно працювала «Творча майстерня». Так, кожен ранок фестивалю розпочинався з йоги від Інни Гойс, а керівниця танцювального колективу «Данара» Міла Коломієць навчала і розпису хною, і як вишукано пов’язати хустки, і навіть азам східного танцю.

Вражаючий майстер-клас з петриківського розпису провела наша колежанка – редакторка кропивницького видання «Перша міська газета» Людмила Макей.

Також відбувся показ осінньої жіночої колекції відомої української дизайнерки одягу Євгенії Франковської, авторки бренду PETRA by Frankovska. Цікаво, що моделями під час показу виступили… власне журналістки – учасниці фестивалю!

Буковель надихає на добро

Уважні читачі «Народного слова» помітили на наших сторінках публікації із зазначенням, що вони створені в рамках конкурсів «Дій активно! Живи позитивно!» та «Поспішай творити добро!», які проводяться за підтримки Благодійного фонду Олександра Шевченка. Участь у цьому конкурсі мотивує нас, народословців, не тільки висвітлювати благодійність у Кіровоградській області, а й створювати власні благодійні проекти. Так, наприклад, за ініціативою народословця Романа Любарського плануємо провести вже «Благодійний книжковий аукціон» в Кропивницькому. Кошти, зібрані під час аукціонів, допомогли одужати багатьом дітям Кіровоградщини, а також знайти спонсорів для лікування тяжкохворим дітям.

В рамках конкурсу ми писали про людей, які власним прикладом демонстрували: якщо діяти позитивно, любити свою справу – то це зробить світ добрішим. Директорка Українського журналістського фонду Людмила Ольховська зазначила, що завдяки конкурсу у виданнях побільшало історій людей, які стають позитивним прикладом, мотивують:

– Ми прагнули, щоб у нинішній непростий час у наших виданнях побільшало розповідей про позитивних і активних людей, які реалізують різні проекти, не втрачають оптимізму попри важкі обставини, мають різноманітні захоплення чи допомагають іншим. Поставленої мети досягнути вдалося, адже на нашу адресу надійшло понад тисяч робіт, – розповіла Людмила Ольховська.

І вже вдруге редакція газети «Народне слово» завойовує призове місце на конкурсі – за що окрема подяка і нашим читачам, і героям та героїням публікацій. Ваша підтримка і ваші історії мотивують та надихають, закохують у професію журналіста!

Зазвичай з подорожей близьким та рідним привозять подарунки. Тому ми з медіа-фестивалю «Буковель Натхнення» теж приїхали не з пустими руками! Для читачів «Народного слова» вже в найближчих номерах – корисні поради від психологів, інтерв’ю з цікавими авторами і авторками, бізнес-поради від мецената, автора ідеї і співзасновника курорту в Карпатах «Буковель» Олександра Шевченка.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here