А ЯКА ВАША ГРОМАДА…НА СМАК?

0
502
views

Залучати туристів до своєї громади можна по-різному: облаштувати зручну інфраструктуру з розвагами, знайти історичні цікавинки або неймовірні краєвиди. А якщо запропонувати… скуштувати громаду на смак? Така ідея виникла у жителів Золотопотіцької об’єднаної громади, які вже вдруге проводять етногастрономічний фестиваль «Смак Золотого Потоку». Продегустувати місцеві смаколики і дізнатися про досвід проведення такого фестивалю в Тернопільську область вирушила кореспондентка «НС».

Фестиваль об’єднує людей

Золотопотіцька селищна громада об’єднала ще у 2015 році одинадцять сіл навколо. Вперше етногастрофестиваль у селищі Золотий Потік провели минулоріч. Як пояснюють організатори, це і можливість туристів привабити, і людей з усіх сіл громади об’єднати ідеєю, долучити до спільної справи.

Під відкритим небом розмістили намети, для кожного з сіл – окремий. Цьогоріч фестиваль організували за підтримки Західноукраїнського ресурсного центру у рамках програми USAID DOBRE. Як пояснив голова громади Ростислав Кушик, підтримку отримали як консультаційну, так і матеріальну: закупили разом і намети, мобільні лавки та обладнання для концерту. Так, нинішнього року дійство супроводжувалося концертом, театральними постановками та вечірньою ватрою. А ще цього дня презентували відеоролик про туристичну привабливість території: у відео поет і прозаїк Юрій Андрухович провів своєрідну екскурсію історичними, природними, заповідними тутешніми місцями і садибами, в яких готують автентичні страви. На дегустацію запросили й делегацію журналістів з усієї України, а також фахівців програми DOBRE.

– Ми запросили дослідницю української кухні Олену Брайченко та відшукали етно-страви, які притаманні цим територіям. Дуже важливо, щоб ці страви були виготовлені з якісних екологічних продуктів та з дотриманням усіх санітарних норм, – пояснив програмний спеціаліст програми DOBRE Андрій Мартишко.

Чим пригощали: квашений буряк
та «баба» з п’єца

Загалом гості свята дегустували понад 200 страв. Наприклад, мешканці села Сновидів, яке розташовано на березі Дністра, пригощали різноманітними стравами зі смаженої, запеченої, квашеної риби.  Так-так, тут багато страв саме не маринують, а квасять: використовують воду, сіль та прянощі без додавання оцту. А ось «квашеним буряком» тут називають суп, основними інгредієнтами якого є квашені буряки, гречка та різноманітні овочі. Подають його з часниковими пампушками та балабухами. Як пояснила мешканка села Соколів, директорка школи в райцентрі Бучач Галина Григоришин, балабухи вона готує так:

– Пропорція один до одного: товчена картопля, домашній сир, яйця. Все перемішую із сіллю та перцем, ліплю такі кульки, кладу це все на змащене деко, зверху ще яйцем сирим змащую – і в духовку. І такими запеченими смачними кульками пригощаю гостей!

Мешканці села Костільники розповіли про те, як готують голубці (з наголосом на першому складі):

– Чули, що у вас, у Центральній Україні, голубці замотують у капустяне листя. А ми завертаємо у щавель столовий: тоді й кислинка є. Зі сметанкою – особливо смачно!

А ось мешканці селища Золотий Потік презентували цікаву автентичну страву – «баба» з п’єца. П’єцою місцеві називають піч. До речі, в Західній Україні слово «п’єца» часто зустрічається, в тому числі й в назвах закладів харчування. А от «баба» – то є терті картопля та цибуля, до яких додають яйця, чорний перець, часник, сіль. Все це добре перемішують, дають «постояти», а потім запікають у печі.

І етногастрономічний фестиваль – не єдина туристична «родзинка» краю. Про розвиток туризму в громаді розповів Ростислав Кушик:

– В нас є замок, старий палац, Русилівські водоспади, та що казати – у Дністровському каньйоні є просто дивовижні місця! А якщо до цього додати ще й автентичні страви, то це ж прекрасно! Мандрівники можуть і наші чудові околиці оглянути, і страв різних скуштувати. Отож перед тим, як вишукати оригінальні рецепти у всіх наших одинадцяти селах, ми опитали сільських господинь. Попросили допомогти нам експертку української кухні Олену Брайченко. Ми вже бачимо, що такі етно-страви із якісних, екологічно чистих продуктів туристам подобаються. У нас є близько десятка «зелених садиб», де туристи можуть і переночувати, і страви смачні скуштувати. Тож такі фестивалі практикуватимемо й надалі. Вони згуртовують громаду, це набирає розголосу, дедалі більше людей приїжджає до нас.

Гості ділилися і своїми враженнями про фестиваль: організаторам підказали, що було б цікаво не слухати та записувати рецепти, а якби була можливість рецепт купити – навіть за символічну ціну. Це туристам і в якості корисного сувеніра можна придбати, і самому приготувати цікаво, та й записувати рецепт не завжди зручно. До того ж було незручно через відсутність тари: хотілося привезти смаколик додому, а нести страву не було в чому. Сподіватимемося, що наступного фестивалю –  а він відбудеться вже у серпні 2020 року – ці зауваження врахують.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here