МІСТО ВЕРЕСНЯ

0
606
views

Ось прямо зараз візьму і доведу, який місяць найголовніший був, є і буде (можливо) для міста Кропивницького.

День міста ми відзначаємо у вересні, хоча це не зовсім історично, але наприкінці вісімдесятих років минулого століття, коли з’явилася традиція святкувати дні міст, за вказівкою з центру (тоді для нас це була Москва), робили це ближче до кінця вересня, коли збір врожаю зернових закінчиться. Був ще другий варіант – день визволення міста від гітлерівців. Тому, наприклад, День Харкова святкують 23 серпня, саме тоді місто звільнили від німців. Але нам, певна річ, не дуже б підійшло святкувати 8 січня щось подібне. Холодно, та й з Різдвом сплутати не доведеться. Одесі вдалося відстояти день заснування, указ імператриці від 2 вересня, так вони і відзначають, хоча всі знають, що насправді День Одеси – це 1 квітня. Так чи інакше, у вересні День міста відзначають ще сотні міст колишнього СРСР. Але ж нам не шкода, що в один час з нами ще мільйони святкують?

Все значуще для міста відбувається у вересні! День міста. Фестиваль «Вересневі самоцвіти». «Агроекспо». Всі чудові пам’ятники у нас відкривають у вересні. Пашутіну, Тамму, Винниченку.

Статистика показує, що найчастіше всілякі нові заклади відкриваються у вересні. Цей рік не став винятком – відкрилися шикарна «Книгарня Є» (є у нас люди, які читають книги!), дуже симпатичний гастрономічний заклад «Білий налив» – все на головній вулиці міста.

А раніше?! У дуже далекому вересні 1839-го статський радник сенатор Іван Іванович Фундуклей подарував місту Єлисаветграду ділянку землі, яка зараз є головною площею обласного центру. Так, до того часу це значуще нині місце було приватною власністю.

5 вересня 1924 року наше місто вперше було перейменоване. Стало Зінов’євськом.

У 1939-му у вересні у нас з’явився повноцінний педагогічний інститут, до цього це були різного типу курси і т.д. Перший виш!

У 1959 році під час чергової адміністративної реформи Кіровоградську область круто перекроїли – ліквідували кілька районів.

А от у вересні 1991 року відбувалося стільки всього, що на цілу книгу тягне. Багаторічний обком партії став міськвиконкомом, клуб імені Калініна знову став синагогою і т.д. і т.п. Високі чиновники області показово здавали партквитки Компартії, навіть спалювали їх на публіку, інші ж принципово… ховалися від усіх.

А ще найчастіше головних керівників Кіровоградської області звільняли саме у вересні. Микола Сухомлин, Василь Моцний, Володимир Мовчан, Олександр Петік. Ну і призначали нам нових головних теж нерідко у вересні.

Скільки відомих людей з’явилося на світ Божий в Єлисаветграді – Кіровограді – Кропивницькому – не перелічити! Письменники, художники, народні депутати, просто хороші люди. Плідний місяць, однак.

Будь ласка, вересню 2020 року, принеси нам багато добра для всіх!

Геннадій РИБЧЕНКОВ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here