ВЕРХОВНА РАДА ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ НАЗК

0
560
views

У середу 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”, тобто про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

За ухвалення закону проголосували 237 депутатів.

Після набрання чинності закону весь склад НАЗК має бути звільнений, а протягом 60 днів треба провести конкурс на нове керівництво агентства. До того органом керуватиме тимчасовий керівник, призначений Кабміном.

Приємним нововведенням є посилення ролі міжнародних експертів під час конкурсу на керівні посади НАЗК. Комісія для відбору голови складатиметься з трьох міжнародних експертів та трьох фахівців, яких визначить Кабмін. Для ухвалення рішення потрібно чотири голоси, з яких три – від міжнародних експертів.

Кожні два роки діяльність Агентства будуть оцінювати експерти, запропоновані міжнародними організаціями

Нагадаємо, наразі НАЗК не забезпечує повноцінну верифікацію електронних декларацій  За два з половиною роки було перевірено лише 590 таких документів із 2,2 мільйонів —  з подібними темпами Агентству знадобиться понад 7 тисяч років, щоб перевірити решту декларацій.

Які проблеми вирішує цей законопроект, а також, що передбачають інші президентські ініціативи  — у проекті Центру протидії корупції для “Української правди”.

За матеріалами Центру протидії корупції

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here