ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ: ЯК УПРАВЛЯТИ СОБОЮ І НЕ ДОЗВОЛЯТИ ЦЕ ІНШИМ

0
4579
views

Емоційний інтелект не менш важливий за розумові здібності. Адже саме він є запорукою успіху людини в суспільстві. Як правильно реагувати на власні емоції, як керувати ними самостійно і не давати керувати вами іншим – про це журналістка «Народного слова» почула від психологині, бізнес-тренерки, кандидатки педагогічних наук, доцентки та завідувачки кафедри психології та педагогіки Таврійського національного університету ім. В.Вернадського Вікторії Виноградової під час медіа-фестивалю «Буковель Натхнення».

Емоції чи інтелект?

Емоційний інтелект – це вміння дати раду своїм і чужим емоціям: точно зрозуміти, оцінити і виразити їх. До емоційного інтелекту входить 15 складових. Це не тільки розуміння власних емоцій, але й самоповага, вміння розуміти й приймати сильні та слабкі сторони. А також стресостійкість, вміння вибудовувати міжособистісні стосунки, вирішувати проблеми.

Першим кроком до управління своїми емоціями – це вміти їх визнати та правильно визначити. Коли ви почнете називати собі ті емоції, які переживаєте, з часом це дозволить правильно визначати й емоції інших людей.

– Ми частіше говоримо про негативні емоції: ми їх переживаємо більше, частіше і довше, – пояснює Вікторія Виноградова. – Це не означає, що переживати негативні емоції є неправильним. Але не варто надовго в них затримуватися.

Розуміння причини дозволить зважити – а чи варто переживати цю емоцію? Іноді краще переключитися, зосередитися на приємному – і тоді власне хвилювання не дратуватиме вас.

З чого складається?

Ізраїльський психолог Рувен Бар-Он визначив схему з 15 складових емоційного інтелекту, представлену 1996 року в Торонто. Серед них – самоповага, тобто здатність розуміти і оцінювати себе, бачити свої можливості і обмеження, сильні і слабкі сторони, і приймати себе разом зі своїми сильними і слабкими сторонами. Важливою є й емоційна усвідомленість: здатність людини розпізнавати у себе наявність емоції в конкретний момент, розрізняти свої емоції і розуміти причини їх виникнення. Також до переліку входить вміння виразити свої емоції, емоційна незалежність від інших, емпатія (вміння розпізнавати, усвідомлювати і розуміти почуття інших людей), стресостійкість, контролювання імпульсів, оптимізм. Ще одною складовою є соціальна відповідальність: здатність ідентифікувати себе як члена соціальної групи, конструктивно співпрацювати з іншими людьми, проявляти турботу і брати на себе відповідальність за інших людей. Ну і, звичайно, відчуття благополуччя – здатність відчувати задоволеність собою, іншими та життям в цілому. Розвиток усіх цих складових і буде розвитком емоційного інтелекту.

Куди емоції подіти?

Кожна людина, мабуть, відчувала, що таке «закипати» від емоцій.

– Не варто забороняти собі відчувати. Скажіть собі: я буду відчувати більше позитивних емоцій, зосереджуватимуся на них, відчувати себе в позитивних станах. Але якщо емоції переповнюють, то слід розуміти, коли їх виплеснути і як. Адже ми часто не знаємо, що з ними робити, – і виплескуємо на іншу людину. Для цього обираємо беззахисну перед нами, чим завдаємо страждання, – пояснила психологиня.

Є багато вправ, які дозволять керувати «сплесками», – визначити ті, які підходять саме для вас, має допомогти психолог. Так, хтось «зганяє злість» заняттями спортом, хтось кричить в безлюдному місці, співає в душі тощо. Наприклад, розпитавши народословців, ми дізналися про декілька цікавих підходів. Наприклад, порахувати до 10, глибоко вдихнути і видихнути тричі перед тим, як відповісти. Це дозволить зібратись з думками і спілкуватися аргументами, а не емоціями.

Як не дати управляти собою?

Іноді люди провокують вас на емоції, щоб скористатися вашим станом. Цього навчаються з дитинства: саме батьки або опікуни називали ті чи інші емоції. Адже дитина (допоки дорослі її цього не навчать) не розділяє емоції на «хороші» та «погані». Вона проявляє їх без внутрішнього цензору, безоцінково.

– Емоції – це реакція на ситуацію, подію. Подумайте: якщо ви можете вплинути на ситуацію, то прорахуйте варіанти впливу і оберіть кращий. А якщо ви не можете вплинути – то чи варто сильно емоціонувати? – розповіла Вікторія Виноградова.

Якщо людина викликає у вас сильні емоції – то чи не робить вона це навмисно? Адже саме в емоційному запалі ми не встигаємо обдумати власні слова та дії. Адже наше раціональне не встигає зазвичай за емоційним.

– Замисліться: хто викликає у вас сильні емоції? Хто управляє вашими емоціями? Навіщо це йому чи їй? Залишайте собі час для самоаналізу перед відповіддю, проговоріть про себе проблему. Помічали, як іноді під час дискусії одна людина дратується через те, що співрозмовник залишається спокійним? Адже таким чином він не дає управляти своїми емоціями, – порадила Вікторія Виноградова.

Сильна негативна емоція – гнів насправді є продовженням попередніх емоцій. Є дві причини гніву: незадоволення важливої потреби або порушення особистих емоційних або фізичних меж. Неконтрольований гнів здатний зруйнувати людину або навіть її оточення, не даючи їй думати раціонально і спонукаючи до агресивної та шаленої поведінки. Надмірний гнів може заподіяти шкоду як фізичному, так і психічному здоров’ю, поставити хрест на соціальних зв’язках людини і в цілому значно знизити якість її життя. Тому використовуйте згадані техніки: глибокий вдих, порахувати до 10 тощо. Якщо ваш гнів направлений на іншу людину – краще підіть, дайте собі час і можливість охолонути.

– Коли переживаєте гнів, подумайте – чого ви насправді зараз хочете і які наслідки це принесе? Якщо ви гніваєтесь на людину і хочете накричати, нагрубити – то подумайте про результат такої дії. Чи ви справді прагнете цього результату? Чи така ваша реакція дасть позитивний для вас результат? – заохочує психологиня.

– Визначте пріоритети у житті: тоді вас важче буде спровокувати, вибити з колії. Зберігайте позитивний світогляд. Адже це ваше життя – то чому б не прожити його у гарному настрої? Зробіть вибір – дозвольте собі бути щасливою людиною, – порекомендувала наостанок Вікторія Виноградова.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here